
An de an, discuțiile în jurul Nobelului pentru Literatură se intensifică atunci când se apropie acordarea premiului, atât în mass media locală și internațională, cât și pe rețelele de socializare. Am văzut atâtea pariuri și prognosticuri zilele acestea, cu atâtea argumente și simpatii, încât nu-mi doream decât să vină odată ziua în care se va afla câștigătorul. Ceea ce, în cele din urmă, s-a și întâmplat.
Astăzi, 13 octombrie, la ora 14:00 (ora României), Sara Danius, secretar general al Academiei Suedeze, a anunțat laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2016, la Stock Exchange. Acesta este nimeni altul decât Bob Dylan. Pot să spun că e o alegere cel puțin surprinzătoare.
Justificarea a fost următoarea: „pentru că a creat noi expresii poetice în marea tradiție muzicală americană” (”for having created new poetic expressions within the great American song tradition”). Mai mult, secretarul general al Academiei Suedeze a spus că Dylan este “A great sampler… and for 54 years he has been at it, reinventing himself” și că “An extraordinary example of his brilliant way of rhyming, putting together refrains, and his brilliant way of thinking”.
Poetul va primi, pe 10 decembrie, atunci când este programată gala de decernare a premiilor Nobel, 8 milioane de coroane suedeze (echivalentul a 923,179.20 de dolari) și o medalie de aur.
Anul acesta, Academia Suedeză a înregistrat 220 de propuneri pentru acest premiu. Mi-e greu să cred că Bob Dylan este, totuși, cea mai bună alegere – deși un muzician valoros și un poet extraordinar.
În fine. Îi puteți citi, dacă doriți, următoarele cărți, toate apărute la Editura Humanitas: Cronica vieții mele (vol. I, traducere de Dan Silviu Boerescu, colecția „Raftul Denisei”, 2015), Tarantula (prefaţă de Mircea Cărtărescu, traducere şi note de Sorin Gherguţ, colecția „Raftul Denisei”, 2014) și Suflare în vânt. 100 de poeme traduse de Mircea Cărtărescu (colecția „Poezie”, 2012).
Cu live stream pe site, YouTube și Facebook, cu tot felul de informații mai noi sau mai vechi (de pildă, interviul acesta cu Peter Englund, secretar al Academiei Suedeze, care răspunde la 15 întrebări frecvente despre premiu, republicat acum, după 3 ani) despre laureații Nobelului pentru Literatură din anii trecuți, Academia Suedeză își face treaba ca la carte, comunică foarte bine cu publicul și face un spectacol fain din fiecare anunț, în fiecare an. Prinde pe toată lumea febra Nobelului, nu-i așa? 🙂 Mai ales că, anul acesta, Premiul Nobel pentru Literatură a fost ultimul anunțat, lucru ce nu a făcut decât să crească suspansul.
Vă reamintesc ultimii cinci laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură: în 2015, bielorusa Svetlana Alexievici; în 2014, francezul Patrick Modiano; în 2013, canadiana Alice Munro; în 2012, Mo Yan; iar în 2011, Tomas Tranströmer. O listă completă cu toți câștigătorii găsiți aici. Informații despre cum decurge alegerea anuală a laureatului Premiului Nobel pentru Literatură găsiți aici.
Faimosul site de pariuri Ladbrokes avea, acum două zile (pentru că astăzi nu l-am mai putut accesa), următorul top 10 de scriitori, posibili laureați: Ngũgĩ Wa Thiong’o (cu o cotă de 4/1), Haruki Murakami (5/1), Adonis (6/1), Philip Roth (12/1), Jon Fosse (12/1), Ko Un (14/1), Don DeLillo (14/1), Javier Marias (16/1), Ismail Kadare (20/1), Joyce Carol Oates (20/1). În urma votului de pe Bookaholic, unde 292 de cititori și-au exprimat favoriții, scriitorii de pe primele cinci locuri au fost Murakami (cu 26%), Cărtărescu (cu 20%), Kundera (cu 11%), Amos Oz (cu 7%) și Philip Roth (cu 6%). Am greșit, din nou, cu toții, Academia Suedeză continuă să ne uimească. 🙂
Fiind anunțat Nobelul pentru Literatură, o veste tristă a trecut aproape neobservată: Dario Fo, și el laureat al Nobelului în 1997, a murit astăzi, la vârsta de 90 de ani. Mai multe despre scriitor, pe pagina sa de Wikipedia. În România, abia i-a fost lansat un nou roman, Fiica papei, apărut la Humanitas Fiction.
Pe final, vă las cu… Bob Dylan. 🙂
Sursă imagine principală
Premiul Nobel pentru literatură Bob Dylan!!! a luat el oare vreun GRAMMY?
Anul viitor să-l propunem şi noi pe Dan Bitman, care în marea tradiţie românească a confecţionat un inel mare cât inima ta…
Cum o fi oare ca în loc să-i asculţi minunata muzică să stai întins pe canapea şi să-i citeşti poeziile?
La cum a vrut Bob Dylan să fie perceput ar cam fi trebuit să refuze premiul! Dar niciodată nu este târziu!
Muzica lui Bob Dylan este valoroasa tocmai prin textele sale si prin impactul pe care l-a avut si il are asupra multor multor oameni, nu cred ca e cazul sa facem o comparatie cu intre Bob Dylan si Dan Bitman.
texte cu impact are şi florin salam, asupra multor oameni-o fi “la muzique avant toute chose” dar poezia nu este chemare la luptă împotriva războiului din Vietnam şi a înarmărilor nucleare….astea-s teme pentru care se acordă premiul Nobel pentru pace şi nu pentru literatură!
e regretabil ca unu’ cu lecturi din garda rosie comenteaza pe un site destinat alora care citesc. bitman? de ce nu cohen? ai auzit de el?
“joaca preferată” la polirom (o răhăţită trimitere prin titlu la Hesse)-ce este aia garda roşie… poate ai vrut să spui tânăra gardă…da, am citit-o şi pe aia, şi Donul liniştit şi prostiile lui Soljenitin, şi McEwan şi pot să-ţi fac multe recomandări…până atunci ia-o pe asta : nu tot ce citeşte cărtărescu înţelege fluturii irinei binder…
ti pup cu fentă!
traim vremuri total, din pdv politic, social, economic! Iata efectul inclusiv in perceptia si aprecierea literaturii care, la nivel academic, ar trebui sa produca ESTIMARI si CONSIDERATII AUTENTICE, nu SA RESUSCITEZE 10 VERSURI ALE UNUI OCTOGENAR, doar pt ca este american!!!! este doar un premiu politic! Suedezii ar trebui sa-si pastreze Nobelul, sa-l instituie drept premiu national pt scriitorii lor care oricum scriu non-literatura, iar EUROPA – LEAGANUL MILENAR AL ARTEI SI CULTURII AUTENTICE – ar trebui sa-si lanseze PROPRIUL PREMIU PENTRU LITERATURA, MEDICINA, CHIMIE…
SUNT SIDERATA PT CASTIGATORUL DE ANUL ACESTA, ASTEPT DE CATIVA ANI SA CASTIGE MURAKAMI SAU CARTARESCU, MAI ALES CA ROMANIA NU ARE NICIUN CASTIGATOR DE NOBEL IN LITERATURA, CEL MAI APROAPE FIIND LA UN MOMENT DAT ARGHEZI!
TOATE CELE BUNE!
SEMNEAZA O PASIONATA DE LITERATURA SUPARATA!
VREMURI DEZECHILIBRATE