
Cititor SF e si aseamanator, dar si diferit de Bookaholic: e la fel pentru ca e blog de carte, e diferit pentru ca e specializat pe science fiction, fantasy, horror, si altele de pe felia asta. Oricum ar fi, insa, ne place, si azi o luam la intrebari pe Jen, unul dintre cei patru autori ai blogului, despre ce, cum si cand citeste.
1. Ce citesti acum? Daca nu citesti nimic, care a fost ultima carte pe care ai citit-o?
Momentan am 3 carti “in lucru”. Neal Stephenson – Cryptonomicon e cartea de noptiera, pentru ca este imensa si nu se preteaza la transportul in RATB. George RR Martin – A Dance With Dragons e cartea de troleibuz. Si ea e mare, dar mi-am luat varianta pentru Kindle. Iar Stephen Hawking – Visul lui Einstein e… sa spunem ca o citesc intr-un loc total nepotrivit pentru o carte cu un subiect atat de serios.
2. Cu ce carti ai crescut? Care sunt primele tale amintiri cu carti?
Prima amintire cu o carte o am din vacanta dintre clasa intai si clasa a doua, cred. Mi-am luxat glezna la tara si nu am putut merge cateva zile, asa ca mama mi-a adus un volum cartonat cu povestile fratilor Grimm (pe care cred ca il am si acum). Cand eram ceva mai mare, au urmat colectia Cutezatorii, Cei trei muschetari, Winnetou si un numar impresionant, daca ma gandesc acum, de carti cu pionieri si soimi ai patriei care faceau diverse fapte de vitejie.
3. Cand ai pus pana pentru prima data pe un roman SF si ce te-a facut sa te indragostesti de gen?
Intr-un colt din raftul din dormitorul parintilor mei erau romanele de aventuri de mai sus. In celalalt colt era niste carti negre pe care cred ca multi dintre noi si le aduc aminte din anii ’90. Cand am ramas fara material de lectura cu cowboy si indieni, mama mi-a pus Dune si Fundatia in mana.
Dar momentul cel mai important… n-a avut legatura cu SF-ul inteles ca science fiction. Am incercat sa imi aduc aminte originile cartii si n-am reusit pana acum; banuiesc ca a fost un premiu primit la scoala de mine sau de fratele meu. Am citit volumul cu pricina de 10 ori inainte ca tehnologia moderna (un modem de 14k si o cartela PCNET) sa ma ajute sa aflu ca Roger Zelazny e un scriitor multipremiat si ca Noua Printi din Amber nu e o carte de sine statatoare, asa cum imi imaginam eu. Restul e istorie, cum se spune.
(De fapt, “restul” au fost cateva luni in care am citit pe calculator urmatoarele noua volume, piratate fara jena de pe internet. Cativa ani mai tarziu, cand Amazon inca nu livra in Romania, cineva m-a ajutat sa cumpar omnibusul cu toate cele 10 volume… a costat o suma considerabila pentru vreme respectiva si a ajuns in Romania in 6 luni, dar a meritat efortul.)
Treptat, science-ul din fiction a devenit mai putin important pentru mine, iar speculative-ul a ajuns mai interesant. Acum raman oarecum in echilibru, intre extreme – imi displac in mod egal atat hard SF-ul, cat si elfii in cantitati exagerate.
4. Unde, cand si cat (mai) citesti?
RATB este prietenul meu. Pentru ca lucrez relativ aproape de casa, numarul de pagini citite pe zi a scazut, dar tot reusesc sa termin cate carti in fiecare luna. Am ajuns experta in tinutul cu o mana de bara si o mana de carte!
Acasa, citesc aproape intotdeauna inainte de culcare, dar nu reusesc sa dau gata mai mult de un capitol.
In rest… vacantele sunt cu atat mai productive din punct de vedere al lecturii cu cat am zboruri de avion mai lungi. Kindle (si, inainte de el, eBookwise) si-a meritat banii incepand cu prima vacanta in care n-a mai trebuit sa imi umplu jumatate de valiza cu carti… si nu am mai ramas fara material de lectura in vreo statiune obscura intr-o tara care nici macar nu foloseste alfabetul latin.
5. Trei placeri vinovate (carti sau autori).
Depinde cum privim lucrurile. In anumite cercuri, inca ma simt putin vinovata ca citesc fantasy si nu lucruri mai “serioase”. Altminteri… mi-au placut cartile cu Bridget Jones, dar alte chick lit m-au plictisit fenomenal… N-am avut parte de placeri vinovate in ultima vreme, in afara de cazul in care Cosmo se poate numi carte.
6. Un autor pe care ti-ar placea sa-l scoti la o bere. Un autor caruia i-ai trage una dupa ceafa. De ce ei?
Stiu ca este un exercitiu de imaginatie, dar cred ca prefer sa nu-mi cunosc autorii favoriti. Probabil as tacea tot timpul sau as spune doar prostii. Mi-ar placea foarte mult sa il vad pe Roger Zelazny… nu neaparat sa vorbesc cu el, doar sa il vad vorbind la o conventie sau interactionand cu prietenii si fanii. Din pacate, asta a devenit imposibil acum 17 ani.
Palme peste ceafa… as fi spus Dan Brown sau Coelho, dar cred ca Dan Puric ar fi mult mai potrivit. Imi pare rau pentru oamenii care ii vad aberatiile ca sfaturi de viata.
7. Carti sau e-readere?
Ambele… desi intr-o disputa carti vs e-readere o sa iau intotdeauna partea tehnologiei, doar din cauza ca atat de multi “hateri” vorbesc in necunostinta de cauza. Fiecare mediu are avantajele lui. Imi place biblioteca mea tip copac mort si n-as renunta la ea; imi place Kindle-ul meu si n-as renunta la el (…decat pentru un reader mai nou si mai bun).
Nostalgii despre mirosul cartilor sau scrisul de notite pe margine nu am; imi place in schimb cum arata colectiile mele din biblioteca. Pe de alta parte, locul colectiilor este fix acolo – nu in troller, adaugand 10 euro cost suplimentar la biletul meu de avion. Imi incarc Kindle-ul cu materiale de lectura de cateva ori pe an si nu trebuie sa imi mai bat capul cu kilogramele (de hartie) in plus.
8. Trei autori de science fiction pe care ai vrea sa-i vezi in manualele de literatura (intr-o lume ideala, ca asta nu cred ca o sa se intample prea curand :-)).
Zelazny, evident. Niste nuvele. Un mod foarte bun de a invata copiii si cate ceva despre mitologie… si cum sa recunoasca metafore si epitete.
Herbert cu Dune, pentru ca eu nu am inceput sa inteleg seria decat la ani buni dupa ce am citit-o. Un profesor cu cunostinte despre geopolitica probabil ar putea obtine multe de la asa un material.Niste
Terry Pratchett in loc de Creanga? In manualul de limba engleza, preferabil, ca sa nu pierdem tot hazul in traducere.9.
Trei carti pe care planuiesti sa le citesti in viitorul apropiat (si de ce).
Spin/Axis/Vortex, de Robert Charles Wilson, pentru ca am citit-o doar pe cea din mijloc iar ultima tocmai a aparut.
Full Dark, No Stars, de Stephen King, pentru ca… le-am citit cam pe toate celelalte, si stiu ca o carte de King e putin probabil sa ma dezamageasca.
Anotimpurile, de Bogdan Tudor Bucheru, pentru ca nuvelele lui mi-au lasat niste amintiri foarte placute in vremurile in care literatura fantastica pe internet era o raritate (cu atat mai mult cea romaneasca).
10. Dupa ce roman SF ti-ar placea sa vezi o ecranizare si nu s-a facut inca (sau s-a facut prost)? Ce ecranizari dupa romane science fiction ti se par mai reusite?
Tocmai au renuntat cei de la Universal Studios la ecranizarea dupa Dark Tower-ul lui King… dar inca sunt sanse. Din pacate, ar trebui ceva de nivelul filmelor cu Harry Potter ca sa iasa cu adevarat bine… si domnul King nu e chiar atat de faimos ca JK Rowling. Plus ca, daca intrebi niste oameni de pe strada, probabil habar nu au ca Stephen King nu este egal cu horror, ci ca are niste dark fantasy genial. (Ca tot veni vorba, desi miniseria The Stand nu a fost chiar rea, nu i-ar strica o versiune noua, si mai fidela.)
Seria His Dark Materials a lui Philip Pullman ar fi meritat sa fie ecranizata complet. Primul film mi s-a parut foarte reusit… pacat ca nu a avut destul succes. (Si atat m-ar fi amuzat reactia bisericii catolice la adresa “blasfemiilor”!)
In final… nu pot sa nu ma intreb cum ar arata o ecranizare dupa Amber. Probabil nu chiar ca in imaginatia mea. Dar, avand in vedere ca tocmai am ajuns la episodul 4 din Game of Thrones si sunt foarte impresionata… cine stie ce drepturi va mai cumpara HBO in viitor.