Andressa este una dintre cele mai cunoscute si iubite reprezentante ale blogosferei feminine. Asta pentru ca se simte ca ii place sa scrie, are farmec si trateaza lucrurile cu naturalete. Noi am intrebat-o despre carti. 🙂
Care e ultima carte citita?
Ultima carte pe care am terminat-o a fost Razboi si pace, de care am tras insa mult timp. Practic am citit-o in paralel cu altele. Dar nu m-am lasat pana n-am terminat-o pentru ca stiam ca e un reper in literatura si nu voiam sa vad doar ecranizarea (despre care am auzit oricum ca e foarte proasta, cel putin varianta americana, de cea ruseasca nu stiu nimic). A meritat, e o carte foarte buna.
Cu ce carti ai crescut? Care sunt primele tale amintiri cu carti? Ce carti o sa pastrezi in biblioteca pentru copiii tai?
Am rasfoit de o mie de ori, cand eram mica, un volum cu fabule de Lev Tolstoi: „Furnica si porumbita”.
Cartea era ilustrata nemaipomenit, citeam si invatam animale. Am citit-o pana am invatat-o pe de rost.
Am mai citit Colt Alb, Aventurile lui Habarnam si imi amintesc cu zambetul pe buze de Tom si Huck, personajele lui Mark Twain ma faceau sa rad in hohote, Insula Misterioasa si prostiile alea cu insule pline de canibali si comori ascunse, carti cu autori cvasinecunoscuti, dar care ma fascinau pe atunci. Imi placea sa citesc si poezii si sa le memorez: El Zorab era preferata mea.
Pentru copiii mei voi pastra aceleasi volume, dar lumea s-a schimbat, probabil ca Harry Potter e mai interesant pentru copiii de acum decat Habarnam. Eu n-am citit volumele lui J.K. Rowling, dar la ce succes au avut, daca au facut atatia copii sa citeasca in loc sa se uite la desene animate, inseamna ca sunt misto.
Unde, cat si cum citesti? Mai ai timp?
Cel mai mult citesc in vacanta, atunci imi iau revansa pentru tot restul anului. Citesc si 5-6 carti intr-o saptamana pentru ca nu fac decat sa stau, sa ma relaxez si lectura merge foarte bine la plaja sau in cabana, langa un pahar de vin. In rest, citesc cand si cum apuc. In ultimul timp cam putin, din pacate.
Care e cartea care iti e cea mai draga? Ai vreun personaj literar cu care te identifici/ai o relatie speciala?
Foarte mult timp am fost fascinata de Maitreyi Devi, pentru ca citisem Maitreyi in adolescenta si voluptatea gesturilor, a privirilor, atingerea gleznelor dintre Allan si Maitreyi mi se pareau culmea senzualitatii si a erotismului. Am depasit momentul citind carti care imi doborau din ce in ce mai multe bariere ale imaginatiei sau ale pudorii.
E greu sa numesc acum o carte in topul preferintelor. Anna Karenina ocupa un loc special in inima mea, dar si Boris Vian m-a cucerit pentru totdeauna cu Spuma zilelor si Haruki Murakami m-a facut praf cu Kafka pe malul marii. Si Testamente tradate este o carte pe care as vrea s-o recitesc. Si mai sunt multe carti care imi vin in minte, dar ma opresc aici.
Ce planuiesti sa citesti in viitorul apropiat?
As vrea sa citesc mai multe carti de Hemingway, cele pe care le-am citit deja mi-au placut mult, mult de tot, si Steinbeck ma mai intereseaza din aceleasi motive. Si o sa mai incerc niste carti de japonezi, mi se pare ca literatura lor are alte coordonate decat a europenilor sau a americanilor si imi place sa fiu provocata.
Pingback: Ce citesc bloggerii » Andressa
Cartea aceea cu fabule mi-a fost si mie tovaras de drum in copilarie…
buna!
nu pot sa cred ca in cateva randuri ai trecut in revista cele mai savuroase lecturinale copilariei mele! e ca un vis frumos, pe care simt ca l-am impartasit impreuna fata sa stim, fara sa ne cunoastem.
am avut si eu un volum de fabule, identic cu cel ilustrat de tine. din pacate nu stiu ce s-a ales de el .
acum sunt insarcinata, avem 19 saptamani, si incepe sa ma preocupe adunatul de “lucruri magice” pentru fetita noastra.
caut sa gasesc de cumparat acest volum, imi doresc sa faca parte si din visul ei frumos de copilarie.
poate intr-o zi am sa iau in raspar toate anticariatele pe care le stiu :))