Săptămâna asta am vorbit cu Rontziki şi a fost revigorant, ce mai. Am aşa senzaţia că atunci când vom ieşi la cafea, adică în curând, e posibil să începem dimineaţa şi să ne apuce seara mai cu una, mai cu alta, cel mai probabil comandând încă o cafea. I-am pus multe întrebări şi ne-a răspuns la toate, iar dacă nu ai vizitat încă Evantaiul Memoriei, ai aici un preview de ce te aşteaptă. Şi, foarte important, am mai descoperit un lucru pe care-l avem în comun: Micul Prinţ – ea nu l-ar da din bibliotecă, eu ziceam ieri că mi l-aş tatua.

1. Al 3-lea an de blog. E un 3 magic, un 3 fericit, un 3 entuziast, optimist, poate mai cinic… Cum e?

Întâmplător, anul acesta, cifra 3 este magică pentru mine sub mai mult aspecte… În ce priveşte al 3-lea an de blog, este un 3 entuziast, dar şi cinic, pe alocuri, agitat, dar şi liniştit, cam cum sunt şi eu, de-altfel 🙂

Cred că anul acesta am scris cel mai mult sau, cel puţin, am dedicat mai mult timp blogului, am scris cu mai multă deschidere şi oarecum mai liber…

2. Ai vrut un blog cultural sau mai degrabă un blog al tău, despre tine, descoperirile, călătoriile şi lecturile tale?

Când am creat blogul, nu aveam idee se înseamnă. Obsedată deja că citesc şi uit, văd filme şi uit, mi-am zis: “asta este ceea ce-mi trebuie, un locşor al meu în care să adun tot ce-mi place, să scriu despre cărţi şi filme, să pun muzică, să adun imagini care-mi plac!”

Îmi propusesem ca blogul să adăpostească în special impresii despre cărţi, filme, muzică, stări şi momente “ale mele”, care îmi umplu viaţa şi sufletul, “jumătatea plină a paharului”… aceasta era şi descrierea blogului la început.

Cu timpul, am mai scris şi pe diverse alte teme “din viaţă” şi probabil am s-o fac de câte ori voi avea o temă pe care s-o “simt”, care mă va preocupa şi mi se va părea că ar putea interesa şi pe cei care vin în vizită.

3. Ce-mi place la blogul tău e varietatea. Am citit şi despre Pleşu, şi despre Proust, şi despre Mecanica inimii, dar şi despre Globalizarea Nimicului, despre Bruckner şi despre kilogramele în plus. E o varietate propusă, programată, sau mai degrabă firească, un go with the flow spontan şi personal?

Nu m-am gândit niciodată la cât de variate îmi sunt lecturile… acum că văd enumerate la un loc câteva din ele, îmi dau seama că, cel puţin în ultima vreme, am abordat teme variate 🙂

Toate cele pe care le-ai enumerat au fost cărţi pe care mi-am dorit la fel de mult să le citesc… Nu înseamnă că nu văd în librării şi cărţi care nu mă tentează absolut deloc, dar şi cele care mă atrag sunt muuuulte şi, se pare, variate.

4. Apropo de asta, cum îţi alegi cărţile din rafturile librăriilor, reale sau virtuale? Pe ce te bazezi 🙂

Până recent, nu concepeam să aleg cărţile altfel decât din librăriile reale. Chiar dacă citeam despre o carte pe net, pe diferite site-uri şi bloguri, nu o alegeam cu adevărat decât în librărie unde puteam s-o şi răsfoiesc. Între timp, trebuie să spun că şi datorită reducerilor practicate în librăriile virtuale, am început din ce în ce mai mult să comand cărţile online. Bineînţeles, în continuare, din când în când, îmi acord momentul de răsfăţ dintr-o librărie reală.

“Criteriile” de alegere sunt multe şi aleatorii, ca să zic aşa: fie este vorba de un autor care mi-a plăcut şi vreau să mai citesc, fie citesc pe blogurile pe care le urmăresc câteva rânduri faine şi convingătoare despre o carte, fie prietenii îmi spun de vreun autor sau de vreo carte de care nu am auzit, dar mi se întâmplă şi să descopăr astfel de autori şi cărţi direct în librărie… titlul îmi spune ceva, răsfoiesc cartea şi o iau 🙂

5. Ai scris vreodată despre o carte care nu ţi-a plăcut deloc, care te-a dezamăgit big time şi totuşi ai avut răbdare cu ea până la capăt?

În general, chiar dacă nu-mi place o carte, mă cam străduiesc s-o termin… nu din vreo ambiţie, ci pentru că mi s-a întâmplat să citesc cărţi care să mă dezamăgească la început şi de la un punct încolo să-mi placă la nebunie, aşa încât tot am senzaţia că, dacă o închid şi o las, pot pierde ceva foarte frumos.

Am finalizat, aşadar, şi cărţi care m-au dezamăgit până la capăt, cum ar fi M-am hotărât să devin prost a lui Martin Page, de la care aşteptam mult mai mult, şi am şi scris despre ea pe blog exact ce am gândit şi am simţit când am citit-o.

6. Citeşti cărţi destul de diferite, dar care sunt cele mai pe limba ta, genul ăla de cărţi care parcă nu te lasă să dormi sau măcar te mai ţin un pic trează?

Cred că şi aici este loc de diversitate 🙂 Bineînţeles că am cărţi preferate şi autori preferaţi, care nu mă lasă să dorm, dar din genuri variate… ultima carte pe care nu-mi venea s-o las din mână a fost Singurătatea numerelor prime, fiind prima “întâlnire” cu Paolo Giordano.

În general, cărţile cele mai pe limba mea sunt cele care mă ating nu doar estetic, ci şi prin tematică, cele care-mi vorbesc într-un anume fel, a căror lectură îmi generează stări, nu doar gânduri şi, de obicei, asta se observă şi din felul în care scriu despre o carte, pentru că niciodată nu mă limitez a scrie doar ce mi-a trecut prin cap, ci şi starea în care m-am simţit transpusă.

7. Deşi nu suntem la sfârşitul anului, ai putea să ne spui care e al tău top 5 de lecturi pe 2011?

Cel mai prost stau la capitolul topuri şi alegeri… Fac un top 5 de lecturi din 2011, dar dă-mi voie să nu le pun şi pe acestea într-o anume ordine:

Singurătatea numerelor prime , de Paolo Giordano

Mecanica inimii, de Mathias Malzieu

Despre frumuseţea uitată a vieţii, de Andrei Pleşu

Zâmbiţi, vă rog , de Kurt Vonnegut

Particulele elementare,  de Michel Houellebecq

8. Ştii deja ce vei citi peste o săptămână sau cum arată lista ta cu “va urma”?

Nu ştiu chiar ce voi citi peste o săptămână…de obicei,  nu am idee nici în cât timp termin cartea în curs, dar am o listă mentală cu “va urma”, fără o ordine prestabilită.

Mai nou, am descoperit o nouă formă de “listă”: am un raft anume pentru cărţile pe care-mi propun să le citesc în curând şi, atunci când vine timpul să încep o carte, scanez raftul şi dispoziţia mea de moment şi aleg.

9. Când citeşti: în autobuz, seara sau încă îţi mai permiţi luxul unei nopţi albe cu cartea-n braţe?

Citesc oricând apuc… în metrou, atunci când aştept undeva, şi bineînţeles, cel mai consistent, seara şi în week-end. Din păcate nu mi-am mai permis de mult luxul unei nopţi albe de citit şi aşa de mult mi-aş dori…

10. Ai scriitori preferaţi, scriitori pe care-i urmăreşti constant, la care revii sau chiar îî reciteşti? Care ar fi cei mai cei mai şi ce te face să le schimbi ordinea în lista ta?

Am mulţi scriitori preferaţi, pe care-i urmăresc, dar, iarăşi din păcate, timpul nu prea-mi permite să recitesc, deşi sunt câteva cărţi pe care-mi doresc neapărat să le recitesc…

Cei mai pe sufletul meu ar fi: Jose Saramago, Mario Vargas Llosa, Milan Kundera, Herman Hesse, Marcel Proust, Jose Luis Peixoto, Michel Houellebecq, Gabriel Garcia Marquez, Andrei Makine… trebuia să-mi pui şi aici o limită de număr 🙂

Ah, iar ordinea…n-au chiar o ordine în lista mea. Dacă se mai întâmplă ca, uneori, să fiu foarte impresionată de un autor şi citesc ceva de alt autor preferat, ordinea se schimbă de la sine…

11. Cât timp din timpul tău liber petreci citind ce se întâmplă prin blogosferă? Ţi se întâmplă vreodată să ţi se pară pierdere de timp?

N-aş şti să spun exact cât timp… încerc să citesc cât de des pot blogurile pe care le urmăresc. Mi-ar plăcea s-o fac chiar zilnic, dar e aproape imposibil, aşa că mă strădui să accesez blogrolul şi reader-ul măcar la 2-3 zile şi să recuperez în week-end ce-am ratat în timplul săptămânii.

Având în vedere că urmăresc doar bloguri care-mi plac şi sunt pe aceeaşi lungime de undă nu mi se poate părea pierdere de timp.

12. Dacă ar fi, în cazul unei calamităţi care nu poate fi oprită decât de un baraj de cărţi, să nu poţi păstra decât o carte din biblioteca ta, care ar fi cartea?

Deşi în mod clar m-ar durea sufletul, nu aş ezita să dau toate cărţile pentru evitarea unei calamităţi. Şi cred că, decât să fiu pusă să aleg ce păstrez, mai bine le dau pe toate, dar să încerc totuşi să mă gândesc pe care aş păstra-o…mda, Micul Prinţ ar rămâne 🙂

owner Designist.ro, fost redactor Casa Lux; colaborări în presa culturală: Dilema Veche; co-autor al romanului colectiv Rubik


4 comentarii
  1. Pingback: Ce citesc bloggerii: Karl, de la TLÖN Society « Bookaholic

  2. Pingback: Şi a fost 2011... | Rontziki

  3. Pingback: Marina | Rontziki

  4. Pingback: Bookaholic întreabă, Rontziki răspunde :) | Evantaiul Memoriei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *