Săptămâna asta am stat de vorbă cu ionuca, de la Rainbow Books, pentru că de ceva vreme îi citeam blogul să vedem despre ce cărţi noi a mai scris. Şi am aflat care sunt cărţile la care simte constant nevoia să revină, ce i-a plăcut cel mai mult vara asta şi care este cartea ei fetiş.

1. Poza cu care se deschide blogul e de la tine din casă? Cum o cheamă pe pisica ta?

Da, poza e făcută în sufrageria mea/biroul meu acum ceva timp, când mutam mobila şi a trebuit să dau jos toate cărţile din bibliotecă. Pe pisică o cheamă Urma (da, după formaţia cu acelaşi nume) şi e o mare amatoare de cărţi: cum vede că m-am aşezat comod în pat şi am deschis cartea, cum îmi sare în braţe şi vrea să fie mângâiată.

2. Cum îţi alegi cărţile pe care le citeşti? Recomandări ale prietenilor, bloggerilor, editurilor, povestea de pe copertă?

Câte puţin din toate 🙂 Rar se întâmplă să merg prin librării şi să nu ştiu ce vreau să cumpăr. În ultimul timp mă ghidez după recomandările lui Octavian (blog.joacadeamine.ro), mai ales în ce priveşte cărţile în engleză. În rest, spicuiesc blogurile şi newsletter-ele editurilor şi îmi las prietenii să mă convingă să citesc cărţile care le-au plăcut lor (nu sunt deloc greu de înduplecat).

3. De cât timp ţii blogul şi ce te face să continui? Te-ai gândit vreodată să renunţi?

Am început blogul în august 2006 (deci a împlinit 5 ani) şi l-am tot mutat de pe o platformă pe alta. În perioada aceea citeam destul de mult, carte după carte, şi uitam repede ce se întâmpla în ele, aşa că m-am hotărât să ţin un fel de jurnal de lectură. Atâta timp cât scriu pentru mine, nu văd de ce aş renunţa, dacă îmi face plăcere.

4. În general scrii despre ultimele apariţii, mergi la lansări, la târguri. Sunt şi alte cărţi pe care le citeşti în paralel, dar alegi să scrii doar despre cele mai în lumina reflectoarelor?

Zău că nu mi-am dat seama de asta! :)) Cumpăr multe cărţi nou apărute, dar le citesc peste câteva luni bune, uneori chiar ani. Mi-ar plăcea să le citesc de îndată ce le cumpăr, dar mereu am altele mai vechi pe listă. Cât despre cititul în paralel, a fost o perioadă în care făceam asta, dar acum nu mai pot. Prefer să mă concentrez şi să termin o carte, nu două sau trei. Iar de scris, mi-ar plăcea să scriu măcar câteva rânduri despre toate cărţile pe care le citesc, dar nu am reuşit asta până acum.

5. Există cărţi care te-au format, cumva responsabile pentru cititorul care eşti acum?

Nu cred… Ştiu că mereu mi-au plăcut poveştile, lucrurile extraordinare care se întâmplau în ele, faptul că puteam să fiu pe rând Harap-Alb, Prâslea, Ileana Cosânzeana. Am început cu basme româneşti, m-am împrietenit cu Habarnam şi apoi am intrat în lumea Cireşarilor, iar de atunci trăiesc câte puţin în fiecare carte pe care o citesc.

6. Reciteşti? Care sunt cărţile la care simţi să te întorci?

Până acum câţiva ani eram de părere că viaţa e prea scurtă ca să recitesc o carte pe care am citit-o odată, indiferent cât de mult mi-a plăcut. Acum mi-am schimbat părerea şi aproape în fiecare an recitesc Peter Pan şi Breakfast at Tiffany’s.

7. Cum vara e pe terminate, spune-ne care e al tău top 3 din lecturile de peste vară.

În primul şi în primul rând, Cartea şoaptelor, apoi Dimineaţă pierdută şi A Room With a View.

8. Citeşti acum Cartea şoaptelor. Cât de lungă e lista care urmează, câteva titluri?

Chiar duminică noapte am terminat de citit minunata Carte a şoaptelor şi luni dimineaţă m-am apucat de o carte care se dovedeşte a fi o lectură uşurică, tocmai bună de concediu. Deşi am o listă cu ce cărţi vreau să citesc şi îmi pun strategic noile achiziţii lângă pat, la mine totul depinde de dispoziţia pe care o am. Încerc să alternez traducerile cu cărţi în engleză şi cărţi scrise de români, dar adevărul e că niciodată nu respect ordinea şi niciodată nu ştiu ce o să citesc.

9. Trebuie să ai scriitori preferaţi. Spune-ne 5 dintre ei sau 5 cărţi ale lor care rămân evergreen-uri.

Îi/le enumăr pe nerăsuflate: Filip Florian, Terry Pratchett, V for Vendetta, Exuvii şi Peter Pan.

10. Sunt lucruri pe care le-ai vrea altfel în blogosfera culturală?

Îmi lipseşte teribil blogul Teroristei (terorista.ro)… Parcă de când nu mai scrie, nu mai e nimic care să ne ţină împreună. Acum e fiecare pentru sine, nu simt că există o “comunitate” a blogurilor de cărţi…

11. Iar cartea ta fetiş este…

Peter Pan 🙂

 

Un comentariu
  1. Pingback: Carţi pe bloguri « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *