Cea mai bună carte de ficţiune a momentului, un adevărat fenomen editorial, romanul „The Underground Railroad” de Colson Whitehead, cu titlu de lucru în română „Ruta subterană”, va fi publicat pentru ediţia din acest an a târgului de carte Gaudeamus în colecţia „Raftul Denisei”, la Editura Humanitas Fiction, traducerea fiind semnată de Justina Bandol.

Apărut anul trecut la editura americană „Doubleday”, „The Underground Railroad”, al şaselea roman al scriitorului american Colson Whitehead, este considerat atât de critica internaţională, cât şi de public cea mai bună carte de ficţiune a anului. Mărturie stau prestigioasele distincţii primite în 2016, printre care Naţional Book Award şi Andrew Carnegie Medal for Excellence, încununate în 2017 cu Pulitzer Prize for Fiction şi cu recentul Arthur C. Clarke Award. Romanul se află de asemenea pe lista scurtă la Man Booker Prize 2017.

Cartea a atins primul loc în cele mai importante topuri de carte americane: bestseller New York Times, bestseller The Washington Post, bestseller Barnes&Noble, bestseller Amazon.com – Cartea anului 2016 (Best Book of the Year), bestseller The New York Times Book Review – Cel mai bun român al anului. Primul loc în topul Publishers Marketplace – Cele mai bune cărţi ale anului 2016, primul loc în Indie Bestseller List şi în toate listele Indie Bestseller regionale. Prestigioasa revistă Publishers Weekly, în numărul intitulat „Best Books of 2016“, i-a dedicat coperta lui Colson Whitehead. Scriitorul american a fost desemnat autorul anului 2016 şi de publicaţia USA Today. Romanul este pe prima poziţie în topurile de vânzări din Belgia şi Olanda, iar Amazon a finalizat negocierile pentru adaptarea cărţii pentru micul ecran, în regia deţinătorului premiului Oscar 2017 pentru pelicula Moonlight, Barry Jenkins. Romanul a fost publicat sau se află în curs de publicare în peste 40 de ţări.

The Underground Railroad este un magnific tur de forţă care narează aventurile unei tinere sclave de culoare în încercarea disperată de a-şi dobândi libertatea fugind din Sud, înaintea izbucnirii Războiului Civil.

Cora este o tânără sclavă de pe o plantaţie de bumbac din Georgia. Viaţa este un iad pentru toţi sclavii, dar cu atât mai mult pentru Cora, care e marginalizată chiar şi de cei apropiaţi. Atunci când îl întâlneşte pe Caesar, un sclav alfabetizat, recent sosit din Virginia, Cora află despre un misterios tren subteran şi despre o rută clandestină (Underground Railroad) prin care poate scapa din infern. Împreună decid să îşi asume riscul şi fug de pe plantaţie. Lucrurile nu merg însă aşa cum au plănuit: Cora ucide un tânăr alb care încearcă să o prindă. Cei doi reuşesc să găsească o staţie şi să se îndrepte spre nord, dar sunt în permanență urmăriţi şi vânaţi. Drumul spre libertate se află mereu sub semnul precarităţii iar siguranţa nu poate fi decât temporară. Romanul se dovedeşte uimitor de actual.

Precum protagostinistul Călătoriilor lui Gulliver, Cora întâlneşte lumi diferite în fiecare etapă a călătoriei sale – o odisee deopotrivă în timp şi spaţiu. Romanul lui Colson Whitehead este povestea sinuoasă a aventurilor trăite de o femeie însufleţită de o voinţă sălbatică de a fugi de ororile sclaviei şi o zguduitoare, profundă meditaţie pe marginea istoriei.

„Un roman puternic, halucinant aproape… O carte străbătută de forţa cutremurătoare a întâmplărilor reale publicate în anii ‘30 în lucrările de literatură aboliţionistă […]. O poveste esenţială pentru înţelegerea trecutului şi a prezentului Americii.“ (Michiko Kakutani, The New York Times)

Colson Whitehead s-a născut în New York pe 6 noiembrie 1969 şi a crescut în Manhattan. În 1991 a absolvit Universitatea din Harvard. Este autorul a şase romane şi a două cărţi de nonficţiune. A debutat în 1991 cu romanul The Intuitionist, urmat de John Henry Days (2003) şi eseul The Colossus of New York (2003), o meditaţie despre viaţa în Manhattan. Au urmat romanele Apex Hides the Hurt (2006), Sah Harbor (2009), Zone One (2011), bestseller New York Times, şi The Underground Railroad(2016), carte care a câştigat câteva dintre cele mai prestigioase premii literare, ca Naţional Book Award (2016), Andrew Carnegie Medal for Excellence (2016), Pulitzer Prize for Fiction (2017) şi Arthur C. Clarke Award (2017). Cartea a fost primită cu entuziasm de public, iar numeroase personalităţi, printre care Oprah Winfrey sau fostul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Barak Obama, au nominalizat-o pe lista cărţilor preferate din 2016. Colson Whitehead are, de asemenea, o intensă activitate publicistică, eseurile sale apărând în publicaţii prestigioase de peste Ocean, ca New York Times, New Yorker sau Harper’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *