Credeați că ați scăpat de infografice? Nu, nu, încă mai avem pentru voi tot felul de informații, mai mult sau mai puțin utile, dar cu siguranță interesante, din lumea cărților.

Despre top cele mai citite cărți din lume de-a lungul timpului sigur ați mai văzut grafice pe ici, pe colo. Unele poate v-au dezamăgit, altele v-au făcut să vă simțiți cu musca pe căciulă (pentru că jumătate dintre ele erau de mult timp pe lista de așteptare), la unele v-ați revoltat că apar pe liste, iar la altele ați fost mândri că le-ați bifat. 

Sigur, v-am mai spus cu alte ocazii, nu am întotdeauna încredere în grafice și sondaje (uneori par irelevante, cu date greșite sau făcute doar de dragul de a fi făcute), însă cel realizat de Lovereading cu cele mai citite cărți (un site care se mândrește că te ajută să-ți alegi lecturile viitoare) pare că are cap și coadă.

Bine documentat, oamenii de acolo nu s-au oprit la a enumera cele mai citite cărți din istoria omenirii, ci au detaliat: câte traduceri au avut cărțile respective, câte ediții și câte exemplare au fost vândute. Cred că așa se face o treabă bună: pui cap la cap informațiile pe care le ai despre o carte, criteriile cele mai relevante pentru a înțelege de ce s-a ajuns la concluzia că face parte din categoria ”cele mai citite”.

Că unele cărți au fost cumpărate și poate zac într-o bibliotecă prăfuită, fără a fi fost citite vreodată, asta e altă problemă. Care chiar nu poate fi cuantificată. Dar cert e că toate sutn cărți de citit!

Cele mai citite carti din istorieȘi surpriză: dacă vreți să citiți sau să recitiți unele dintre cărțile de mai sus, cei de la Ebook Friendly au făcut o listă de unde le puteți downloada gratuit.

Trebuie, în încheiere, să mă ”mândresc” și să mă laud că am citit cam 70% dintre ele. Voi? V-ați numărat lecturile din top cele mai citite cărți?

Sursa: ebookfriendly.comlovereading.co.uk

Sursă imagine principală

 

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Un comentariu
  1. alexandru

    tinand cont ca tocmai am termina aseara TO KILL A MOCKINGBIRG , cu una mai mult decat ultima oara cand am vazut graficul asta. cam la 65% din ce e acolo.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *