Biblioteca il face pe om – vai vai, cata superficialitate! Ba nu, cartea il face pe om – cat snobism! Nu intentionam sa ne bagam in astfel de polemici fara prea mare utilitate, dar tinem sa va aratam niste super rafturi de carti, care ar imbuna si cea mai boema sau dezinteresata inima intr-ale designului. Cel putin asa credem noi 🙂

Cloud, cu care am si inceput, este un… nor, din polietilena. A aparut in 2004 si este produs de brandul Cappellini. L-am vazut in ultimii ani prin birouri si holuri de agentii creative. Cloud se tine foarte bine, desi pare light, si imi place ca poti suprapune, ca intr-un fagure, cate module vrei. In Bucuresti il gasesti la Intro.

Un alt raft care a prins foarte bine worldwide este Equation, si arata precum se cheama. Este creatia designerului portughez Marcos Breder si te ajuta sa-ti aranjezi cartile in ordinea importantei in ecuatia personala… sau nu neaparat.

Si tot cautand rafturi ingenioase, am dat peste unul facut 100% din carti. Dar ce spun eu un raft, o ditai biblioteca facuta din carti vechi “reconditionate”. Sunt creatiile artistului Jim Rosenau, din California. Si in curand va vom mai povesti despre piesele lui.

De la carti vechi, trecem la cercuri noi, pe care le pui unul peste altul si in ele carti cat cuprinde. Daca va intrebati ce-i da stabilitate lui Flexi Tube, atunci trebuie sa stiti ca la baza sunt prevazute doua opritoare pentru cercurile din lemn, iar materialul in care sunt imbracate e o spuma cu aderenta specifica, ceea ce contribuie la buna tinere pe pozitie.


Si biblioteca, si separator de spatii. Design: Doris Kisskalt

O biblioteca care m-a fascinat si pe care o vad rupta dintr-un tablou suprarealist al lui Magritte este Womb. Cortina rosie se lasa ajustata incat sa fie la vedere cat vrei tu din cartile de pe rafturi. La noi e disponibila prin Intro Design.

Si pentru ca vorbim de piese disponibilie la noi, desi nu ma omor dupa toate design-urile Kartell, exista 2 rafturi de la ei care mi se pare foarte simpatice. E vorba de Lovely Rita si Bookworm, cu care te poti juca in diverse compozitii pe perete. Le gasesti la magazinul Kartell din Bucuresti.


Lovely Rita, design Ron Arad. Este din PVC.
Poti imbina segmentele valurite in ce combinatii iti trece prin cap.


Bookworm, in 2 ipostaze. Design Ron Arad. Material PVC

Apropo de combinatii grafice pe perete, ce ati zice de cutii din lemn dispuse anarhic ? 🙂 Designerul Peter Marigold a creat SUM, adica o suma de module care dau o constelatie destul de cool. Sunt produse de brandul britanic SCP, si le gasesti la Intro Design.


Poti adapta module de la SUM si pentru un raft de podea. Vezi aici.

Dar de rafturi invizibile ati auzit? Fireste ca se poate, atata timp cat structura lor e acoperita de carti. Ma gandesc serios sa apelez la un astfel de raft acasa: e din metal, deci foarte solid, si nu se vede. Adica adio biblioteci masive si bun venit structura aerisita, care nu se vede, nu se simte.


Varianta de perete si de podea. Design Bruno Rainaldi, prin SCP.

Voua care v-a placut cel mai mult sau pe care nu l-ati vazut, desi ati fi vrut?

owner Designist.ro, fost redactor Casa Lux; colaborări în presa culturală: Dilema Veche; co-autor al romanului colectiv Rubik


5 comentarii
  1. Pingback: Rafturi de cărți Tembolat Gugkaev – lumină, fotoliu, lampă, geometrie « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *