Emma Thompson citind

Să zicem că la unii dintre ei ai putea intui o relație mai specială cu lumea cărților; felul în care privesc, vorbesc, interpretează un rol îți pare mai “bazat” și te face să te gândești inevitabil că oamenii ăștia citesc și altceva decât scenarii. E drept că faptul în sine de a fi actor te pune în temă, de multe ori, cu texte literare mai mult sau mai puțin cunoscute (mai ales când vine vorba de ecranizarea unor cărți de căpătâi). Dar în cazul unora e ceva mai mult, ceva ce nu ai cum să intuiești dacă nu arunci o privire în biografiile lor, unde descoperi că au studiat cândva literatura, unii mai temeinic, alții accidental. Am făcut de curiozitate asta cu câțiva actori cunoscuți și a fost surprinzător să aflu cât de mulți au la bază o astfel de pregătire. Iată doar cinci dintre ei:

Jodie Foster

Actrița Jodie Foster

Despre Jodie Foster toată lumea știe că e o actriță, nu doar foarte talentată, ci și foarte inteligentă. Nu e singura, sunt mulți actori de la Hollywood cu minți sclipitoare (Sharon Stone, Natalie Portman, Mat Demon, Jake și Maggie Gyllenhaal) însă nu toți au studii în literatură. Foster, care a debutat cu adevărat pe când era o puștoaică, în 1976, în “Taxi Driver” (rol pentru care a primit o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar), a absolvit liceaul francez din Los Angeles iar apoi a obținut o diplomă în literatură la Yale University (magna cum laude).

Actrița a mărturisit de altfel în mai multe interviuri cât de mult a ajutat-o faptul că a studiat literatura în cariera ei cinematografică: “Nu sunt impresionată de efecte vizuale, ci de cuvinte. Mă inspiră foarte tare ficțiunea și cuvintele și felul în care acestea lucrează asupra noastră”.

Hugh Grant

Actorul Hugh GrantHugh Grant, actorul cu chip de romantic tăntălău pe care-l știm cu toții din filme precum “Notting Hill”, “Two Weeks Notice”, “Love Actually”, “Sense and Sensibility”, a studiat și el, înainte de a devei un star de cinema, literatura engleză la Oxford University. În perioada în care debuta în lumea filmului, cu pelicula lui Michael Hoffman, “Privileged” (1982), Hugh Grant scria și cronici de carte și înființa chiar și o revistă umoristică, “The Jockeys of Norfolk”.

 

Colin Firth

Actorul Colin FirthDeclarat unul dintre cei mai deștepți actori de la Hollywood, Colin Firth (“The English Patient”, “The King’s Speech”, “Bridget Jones’s Diary”, “Shakespeare in Love”) s-a îndrăgostit de literatura engleză pe când studia la Barton Peveril College din Hampshire.

Deși era un adolescent rebel, care se răzvrătea împotriva tuturor lucrurilor care nu-l interesau, se pare că cititul i-a părut o chestie folositoare, atunci descoperindu-i, spre exemplu, pe Thomas Hardy și Lord Byron (din care e în stare să citeze și acum).atura engleză pe când studia la Barton Peveril College din Hampshire.

Emma Thompson

Emma Thompson citindChiar și simpatica Emma Thomspon, una dintre cele mai bune actrițe britanice, care a arătat ce poate în filme gen “Sense and Sensibility”, “Nancy McPhee Returns”, “Love Actually”, seria “Harry Potter”, a studiat literatura engleză la Newnham College (University of Cambridge) înainte de a ajunge să joace în filme. Dragostea pentru cuvinte i-a inspirat-o, se pare, tatăl ei, el însuși actor, iar cartea care, spune ea, i-a schimbat viața, a fost “The Madwoman in the Attic”, ce vorbește despre literatura victoriană din perspectivă feministă.

David Duchovny

David_Duchovny1Actorul și producătorul David Duchovny, pe care-l știți cu toții ca ‘Fox Mulder în “X-Files” și ‘Hank Moody’ în “Calfornication”, are – atenție! – o diplomă de master în literatura engleză la Yale University. Poet și scriitor pasioanat – a fost chiar și premiat de către Academia poeților americani pentru activitatea lui de-atunci – a spus însă “nu” unei cariere literare, alegând în schimb scena (a jucat la început în piese de teatru de pe Broadway) iar apoi platourile de filmare.

Surse foto: latimesblogs.latimes.comrose-rosetree.comjodiefostermuseum.blogspot.rostandard.co.ukaustenacious.comlatimesblogs.latimes.comparade.condenast.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *