Probabil vă amintiți că în decembrie anul trecut, Dan C. Mihăilescu ne-a dat vestea tristă că emisiunea sa de la Pro TV, „Omul care aduce cartea”, urma să nu mai fie difuzată, din rațiuni financiare, din ianuarie 2016. Dumnealui a avut o postare foarte elegantă pe site-ul său, rânduri personale în care povestea cam ce au însemnat cei 15 ani de emisiune și în care menționa, printre altele, că „nu există din parte-mi niciun motiv de ranchiună”. S-a scris mult atunci despre „Omul care aduce cartea”, așa că am hotărât să nu insistăm și noi pe marginea acestui subiect, deși, evident, ne părea tare rău că nu-l vom mai putea urmări pe Dan C. Mihăilescu în această ipostază. 

Acum însă, entuziasmul ne-a determinat să vă anunțăm că scriitorul și criticul literar revine. Online, nu pe sticlă, ceea ce, credem noi, e cu atât mai bine. Ne scăldăm bine în apele internetului, ne place aici, mai ales că, cel puțin eu, tot online mă uitam și la „Omul care aduce cartea”. 🙂

Așadar, noua emisiune a lui Dan C. Mihăilescu se va numi „Cartea de la ora 5” (site) și va fi realizată cu sprijinul Fundației eMag.

Chiar în urmă cu mai bine de o oră ne-a fost dată vestea bună: „Cartea de la ora 5” va începe pe 1 februarie, la ora 17:00, va fi difuzată online de luni până vineri și se vor folosi mijloacele social media pentru promovare (cont de Facebook, canal YouTube), însă „nu ne dorim sub nicio formă o implicare comercială, nu veți vedea niciun banner. Nici logo-ul eMag nu va fi clickabil. Ne dorim ca prin susținerea acestei emisiuni să ajungem să fim o destinație pentru carte și lucruri asociate cărților”, a declarat Iulian Stanciu, CEO eMag.

eMag câștigă o mare bilă albă în ceea ce privește imaginea pozitivă. Mutarea lor strategică mi se pare de bun augur, mai ales că totul este produs sub umbrela fundației, organizație care este orientată spre cultural și social.

Iar Dan C. Mihăilescu ne va încânta din nou cu prezentările sale de cărți, la o oră de ieșit de la birou, o parte a zilei în care ne vom relaxa și ne vom redeschide apetitul pentru lectură. Filmările vor avea loc la dumnealui acasă.

Îmi imaginez că va fi dificilă acomodarea acestuia la mediul online – dat fiind că nu e tocmai un fan al internetului, site-urilor, utilizatorilor, e-book-urilor etc. -, dar cred că, prin „Cartea de la ora 5”, va reuși să atragă un public tânăr spre lectură.

Vouă cum vi se pare vestea? Așteptați „Cartea de la ora 5”?

(A propos, prima carte pe care o va prezenta va fi Solenoid, de Mircea Cărtărescu.)

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


10 comentarii
 1. Sasha

  Superb! Sunt absolut convinsă că domnul Mihăilescu nu ar fi vrut să încheie emisiunea de la protv și că doar marketingul acesta plin de pițipoance și scandal i-au determinat așa numitul insucces pe sticlă. Online, cu atât mai bine! O să reușească și dânsul să se conecteze cu adevăratul lui public țintă 🙂

  Reply
 2. Oana

  Bravooo, e o mare veste si pentru dl Mihailescu si pentru urmaritorii dumnealui. Bravo si pentru eMAG.

  Reply
 3. Nicolae Mihai

  Mă bucur tare mult, abia aştept. Să fie într-un ceas bun, cel puţin pentru generaţiile tinere este un câştig. Ar fi meritat însă ca o televiziune decentă (un DIGI24 măcar) să fi preluat această emisiune de igienizare mentală, absolut necesară în marele context de analfabetizare naţională (manelizare cât încape, gata cu latina, istoria şi româna, cât mai puţin). Felicitări Emag-ului pentru iniţiativă!
  Bine aţi revenit, Domnule Mihăilescu, ne-a fost dor de Dumneavoastră!
  Nicolae

  Reply
 4. Pingback: De urmărit: Cartea de la ora 5 cu Dan C. Mihăilescu | CARTEA E O VIAŢĂ

 5. Ina

  Am aflat ieri de pe fb-ul unei prietene despre aceasta emisiune si m-a bucurat mult. Locuind in afara tarii nu prea am timp sa verific ce carti au aparut si ce se merita citit. Fiecare carte cumparata, este o mare investitie, ptr ca ocupa loc in bagaj, cantareste si costa. Pentru noi cei din afara tarii, cartea inseamna si contactul cu limba natala, cu traditia si cultura, asa ca iubim cartile. Sper sa gasesc carti noi care sa ne bucure sufletul si inima.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *