În general despre cărţi, la fel cum acum, spre final, fiecare dintre noi (Cristina, Ioana, Madalina) şi-a dat pe faţă lecturile care i-au făcut un 2011 bookaholic perfect. Dar cum nu poţi vedea doar perfecţiune în cărţi şi în lumea prin care ele se învârt, am zis să-i scriem totuşi Moşului să mai îmblânzească unele contrarii care nu ne plac.

Altfel, ne-am pregătit intrarea în atmosfera sărbătorilor, ba reamintindu-ne poveştile tradiţiilor de Crăciun în familie, ba cărţile care ne vorbesc despre zăpadă, frig, mâncare, uitare. Dar nu într-atât încât să uităm cum ne-am petrecut Revoluţia… mică.

Scriitorii nu ne-au scăpat nici ei, am avut chiar norocul să auzim despre Al. Macedonski chiar de la stră-strănepoata lui, Irina Macedonski. Am vorbit despre Jules Verne; ne-am întrebat ce facem cu ficţionalizarea vieţii scriitorilor, plecând de la cazul JK Rowling; nu am putut trece chitic nici peste asocierea asta Cărtărescu – Băsescu.

Un alt subiect mereu hot: premiile literare, dezbateriile pe care le produc, genurile pe care le impun sau exclud. Şi am trecut şi la premianţii noştri, anul acesta cartea anului fiind desemnată de Nicolae Manolescu Acasă pe Câmpia Armaghedonului, de Marta Petreu.

Despre citit şi ascultat

V-am întrebat şi cât de rapid citiţi, dacă vă gîndiţi la ceva tehnici de lectură rapidă, sau dacă, ca să fie şi mai rapid, vă gândiţi să ascultaţi mai multe cărţi. Iar pentru că am ajuns la ce ascultaţi şi cărţi, despre muzicienii care au trecut din backstage în cărţi.

Am mai avea o întrebare: credeţi că ebook-urile sau audiobook-urile duc la dispariţia cărţilor, unii spun că duc la cea a scriitorilor.

Să nu uităm de lecturile obligatorii şi ora de lectură care se transformă în lege în şcoli: e mai bine sau nu?

Recitiri şi uitări

Câte cărţi mai ţineţi minte dintre cele pe care le citiţi? Mai citeşte cineva cărţi groase şi cam câte? Ce aţi recitit de curând? Toate le-am dezbătut şi probat, până când am ajuns să vorbim despre ce ronţăim când citim sau recitim cărţi groase ori nu. Ah, dar cărţi împrumutaţi şi câte aţi pierdut sau câştigat aşa?

În vacanţă

Sperăm că la fiecare dintre voi vacanţa să continue cel puţin până marţi. Suntem convinşi că a fost una cu vizite, reîntâlniri, planuri de petrecere. Dar, nu ne putem abţine: cu cărţile ce aţi făcut? Le-aţi luat după voi, le-aţi lăsat acasă, aţi mai citit ceva?

Prea multe întrebări totuşi pentru un sfârşit de an calm. Propunem poşta redacţiei închisă şi noi dezbateri la anul. Un La Mulţi Ani bookaholic vă urăm, petrecere frumoasă şi pagini inspirate!

Un comentariu
  1. Rontziki

    Toate părerile au fost citite cu mare atenţie, pe cuvânt de blogger! Să ne citim sănătoşi şi în 2012 🙂
    La Mulţi Ani şi un 2012 de vis!!! 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *