Dacă ar fi să ne gândim la un lucru care ne-ar bucura mai mult decât orice atunci când vine vorba de Bookaholic, iată care ar fi acela: ca cel puțin unul din cititorii noștri să se apuce de o carte doar pentru că a citit despre ea aici. Și, eventual, să-i și placă. Din acest motiv, de la bun început ne-am străduit să vă recomandăm cât mai multe cărți, dacă nu prin recenzii, atunci prin liste și topuri.

Liste de cărți

Ca orice bookaholic, știm și noi că fiecare anotimp are cărțile lui. Ba chiar și ploaia are cărțile ei: cărți de citit atunci când plouă, cărți de toamnă, cărți de iarnă. Pentru vară v-am făcut o listă de 9 cărți de citit pe plajă și, dacă tot am vorbit de vacanțe, 10 romane care se intersectează la Londra. Iar pentru nopțile în care nu puteți dormi, poate găsiți ceva frumos în această colecție de povești de adormit adulții.

Dacă sunteți amatori de science fiction, atunci s-ar putea să vă intereseze această listă de cărți ale autorului american Philip K. Dick ce au fost ecranizate. Sau oricare dintre cele 13 distopii din lista lumilor imaginare în care nu ți-ar plăcea să trăiești.

Tot așa, ne-am amintit de numeroasele momente din viețile noastre în care cărțile au fost cele care ne-au ajutat să luăm o decizie sau alta. Așa că v-am făcut cunoștință cu 11 cărți numai bune de citit înainte de a avea un copil și cu 9 cărți și un scriitor care te pot convinge să-ți dai demisia. Pentru că nu e ușor niciodată, dar să știi că nu ești singurul care gândește într-un anumit fel poate fi de ajutor uneori.

Ne place și teatrul, ne plac și filmele, drept urmare nu puteam să nu facem topul ăsta de 12 cărți pe care am vrea să le vedem ecranizate (dacă vă întrebați de ce nu am făcut un top al ecranizărilor noastre preferate după cărți, răspunsul îl veți găsi în articol), sau să nu vorbim despre acele romane din literatura română care au devenit piese de teatru.

Între timp, ne-am amuzat cu 10 cărți românești pentru o bibliotecă de hipster și 10 lecturi obligatorii pentru hipsteri, și pentru că suntem niște visători, ne-am imaginat cum ar fi oricare dintre aceste 10 cărți cărora am vrea să le schimbăm sfârșitul și ne-am adus aminte de 10 povești de dragoste, frumoase și stranii.

Liste de personaje

Când nu v-am recomandat cărți, v-am povestit de personajele noastre preferate – mai mult sau mai puțin cuvântătoare.

Spre exemplu, majordomii pot fi niște personaje pe cât de discrete, pe atât de importante, de unde și lista asta, a majordomilor noștri preferați din literatură. Ba mai mult, pentru că de multe ori majordomii sunt la fel de interesanți ca stăpânii, dar primesc mai puțină atenție, ne-am decis să facem lista asta de 10 personaje secundare care și-ar merita propriile lor cărți.

Celor 13 copii atomici din literatură nu le-am recomanda aceste 10 personaje cu care n-ai vrea ca mama ta să semene. În schimb, i-am educa și disciplina cu ajutorul acestor 15 modele literare pentru copii. Iar dacă ar fi cuminți, i-am duce și în vizită la grădina zoologică literară, cu animalele noastre preferate din cărți.

Sau le-am face cadou una dintre aceste 10 pisici literare.

Nu e niciun secret că ne plac personajele complicate, pline de conflicte interioare și cu vieți cât mai diferite de ale noastre. De exemplu, oricare dintre aceste 6 personaje literare alcoolice, create de autori poate chiar mai interesanți decât personajele în sine, sau aceste 10 personaje negative memorabile.

Și, pentru că suntem o redacție de fete, am ales 10 personaje literare masculine cu care am ieși la o bere, dar și 14 personaje masculine pe care n-am vrea să le ducem mamelor noastre acasă. Mă rog, doar dacă am fi măcar pe sfert atât de puternice cum sunt aceste 15 personaje feminine.

Totuși, sperăm să avem măcar prieteni buni. Buni ca în aceste 15 povești de prietenie din literatură.

Liste de scriitori

După o vară în Portugalia, ne-am îndrăgostit nu numai de țară, dar și de literatura ei. Așa că v-am scris și vouă despre cei 10 scriitori portughezi pe care am vrea să îi citim.

Și pentru că, de când cu social media e mai ușor ca niciodată de urmărit ce face și ce mai zice un scriitor, v-am făcut listele astea de 9 scriitori români de urmărit pe Twitter și 9 scriitori străini de urmărit pe Twitter.

Acesta a fost anul 2011 pentru noi, în topuri și liste. Spuneți-ne acum, despre ce ați vrea să citiți anul următor pe Bookaholic?

organizator de evenimente, fotograf, owner Uncle Jeb Photo& Events, fost redactor Metropotam.ro, colaborări în presa culturală: Dilema Veche


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *