Ultima zi de FILIT a început mai greu având în vedere că sâmbătă participasem la Noaptea Albă a Poeziei, unde am degustat poemele a douăzeci de scriitori și versurile pe muzica celor de la Kumm. Prima oprire a zilei a fost la Salonul de Carte Bookfest din cadrul FILIT, în Sala Pașilor Pierduți de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Eram curioasă ce se întâmplă pe acolo, câți oameni sunt la ora 11 dimineața printre standurile editurilor prezente, ce cărți sunt la reducere și cât de mare este oferta editorială. 

Nu mică mi-a fost mirarea când am zărit la Bookfest zeci de oameni printre standuri într-o zi de duminică, căutându-și cărți (am tras cu ochiul și am văzut că mulți cumpărau cărțile celor cinci invitați ai Serilor FILIT) și că stocul celui mai recent volum semnat de Dan Lungu, Fetița care se juca de-a Dumnezeu, era aproape epuizat (spun aproape pentru că am fost norocoasa care a achiziționat ultimele două exemplare 🙂 ). Conform cifrelor emise de biroul de presă al FILIT, la Bookfest au fost aproximativ 10.000 de vizitatori, ceea ce e numai bine.

bookfest 1 bookfest

De la Salonul de Carte Bookfest am aterizat în Casa FILIT, unde de la ora 12 a început evenimentul „Scriitori în centru”, de data aceasta cu Marin Mălaicu-Hondrari, Cătălin Dorian Florescu și Radu Părpăuță în hainele invitaților, iar Cristina Chevereșan în rolul de moderatoare. Dacă știam ce scriitori faini sunt Marin Mălaicu-Hondrari și Cătălin Dorian Florescu, mărturisesc pe această cale că nu auzisem deloc de domnul Radu Părpăuță (avem cu toții păcatele noastre, nu-i așa?) și mi-am notat Învierea muților și Giardinieri. Povestiri vechi și nouă pe lista de lecturi post-FILIT. Am avut parte și de această dată de un dialog interesant, presărat cu anecdote, discuții centrate în jurul cărților autorilor, a actului de a scrie, a importanței premiilor literare etc., printre multe alte subiecte interesante propuse de Cristina Chevereșan.

casa filit

După o mică pauză de prânz, am tras puțin cu urechea și la următoarea întâlnire „Scriitori în centru”, care a început pe la 14.15, la care au participat Lavinia Braniște și Cătălin Mihuleac, iar moderatoare a fost Luminița Corneanu. Trebuia să fie prezentă și scriitoarea ucrainiană Oksana Zabușko, cea care a scris, printre altele, Studii în teren despre sexul ucrainian (Editura Art, 2008). Abia așteptam s-o văd și chiar voiam să-i iau un interviu, dar se pare că, din pricina unor probleme personale, aceasta nu a mai ajuns la FILIT (la fel cum s-a întâmplat și cu Mircea Diaconu, de exemplu, care ar fi trebuit să fie prezent la Casa FILIT de la ora 16). Mi s-a părut esențial gestul Luminiței Corneanu, care s-a gândit să le vorbească puțin oamenilor din sală despre Zabușko și să citească un fragment din cartea acesteia, tocmai pentru ca cei care nu au descoperit-o până acum să aibă un motiv s-o facă. În rest, evenimentul a fost moderat cu pricepere și interes pentru literatura celor doi invitați.

casa filit 1

Apropo, tot în Casa FILIT, în spațiul pentru evenimente, a existat și anul acesta o expoziție de fotografie minunată, de data aceasta semnată de Ion Barbu (un interviu cu acesta aici) și Mihai A. Barbu, numită „Sticle pentru minte, inimă și literatură”.

expozitie

expozitie 1 expozitie 3 expozitie 2

Din păcate, din pricina faptului că timpul la Iași curge parcă și mai repede, nu am mai reușit să merg la Casa Poeziei sau la alte expoziții faine din cadrul FILIT. De la ora 17.30 am pornit spre Teatrul Național „Vasile Alecsandri” pentru a asista la întâlnirea cu Norman Manea, iar apoi, după decazare, m-am întors pe esplanada Palatului Culturii, unde organizatorii și invitații festivalului sărbătoreau închiderea celei de-a doua ediții a FILIT.

***

În ceea ce mă privește, am întârziat scrierea acestui material cât am putut de mult, parcă evitând să trag linie și să realizez, astfel, că ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere s-a încheiat. A fost frumos, o experiență parcă și mai intensă decât anul trecut, cu și mai mulți scriitori, traducători, manageri sau jurnaliști culturali (veniți din optsprezece țări: Mexic, Franţa, Republica Moldova, Iran, Elveţia, Bulgaria, Danemarca, SUA, Marea Britanie, Germania, Polonia, Spania, Italia, Ungaria, Turcia, Suedia, Olanda, România), pe care m-am bucurat să-i ascult, atât cât am reușit.

Plec de la Iași, de fiecare dată (este deja o „tradiție” 🙂 ), cu regretul că n-am apucat să merg la toate evenimentele la care aș fi vrut (e și imposibil având în vedere că anul acesta au fost și cinci-șase întâlniri în același timp), cu nerăbdarea participării la o nouă ediție, cu bucuria că am fost prezentă (fie și numai la 30% dintre evenimente), că am cunoscut scriitori unul și unul, că, timp de cinci zile, am respirat și mâncat pe pâine literatură – eu și alți 25.000 de oameni, după cifrele emise de biroul de presă al FILIT.

De ce FILIT 2014 a fost o ediție de succes? Pentru că Serile FILIT au avut invitați de marcă ce au strâns în sală, în fiecare seară, peste cinci sute de oameni; pentru că au avut loc zeci de evenimente în fiecare zi, care de care mai interesante, mai variate; pentru că organizarea festivalului a fost foarte bine pusă la punct, chiar dacă echipa nu a fost mărită decât cu 10%; pentru că a existat, anul acesta, o Casă a Poeziei, Casa „Dosoftei”, unde poezia a fost pusă în lumina reflectoarelor, ajungând, așa cum trebuia, printre oameni; pentru că site-ul FILIT a fost mult mai bine realizat decât anul trecut, cu și mai multe informații utile pentru participanți; pentru că partea de promovare a FILIT 2014 a mers și mai bine decât anul trecut, au existat texte live pe contul de Facebook a FILIT de la zeci de evenimente, mii de fotografii de peste tot, au fost filmate și puse pe YouTube Serile FILIT pentru cei care n-au putut ajunge în sala teatrului ieșean, cotidianul FILIT a avut șaisprezece pagini bine documentate, excelent scrise, cu interviuri, reportaje de evenimente, program etc. etc. De aceea, nu pot decât să-i admir și să fac reverențe în fața organizatorilor festivalului (Dan Lungu, Florin Lăzărescu, Lucian Dan Teodorovici, George Onofrei, Corina Bernic ș.a.m.d.) și a super echipei de la Iași, împreună cu cei peste 150 de voluntari, care, împreună, au reușit să creeze un regal al literaturii așa cum nu s-a mai văzut în România.

Sincer, nu mă interesează partea de cancan care, în mod sigur, va lua amploare în zilele ce urmează. Pentru mine, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere de la Iași este cel mai bun lucru care se putea întâmpla în România ultimilor zeci de ani în domeniul cultural. Și sper să nu existe ediție FILIT la care să nu particip.

Acum sunt, așa cum spuneam la un moment dat și la plecarea din Iași, în sevraj post-FILIT, așteptând următoarea ediție care, sunt convinsă, o va depăși până și pe cea de anul acesta. Până atunci, rămâneți pe recepție, căci vom reveni cu interviurile pe care le-am luat la Iași și vă promitem că acestea merită toată atenția voastră.

(Eli)

—————————————————————————————-

Pentru mine, a fost primul FILIT. Nu am ajuns, din păcate, anul trecut, așa că am avut de așteptat, hrănită din poveștile și relatările celor care au fost acolo, până acum. Recunosc că, deși știam că este un festival de amploare, m-a impresionat până la amețeală încă din prima zi (sau mai ales în prima zi). Cu programul în mână, nu mai știam la ce evenimente să merg mai întâi, cu cine să vorbesc și ce cărți să-mi cumpăr. Efectul FILIT a fost că am plecat cu o listă de lecturi consistentă, cu multe cărți în bagaj și cu o poftă nebună de-a citi și de-a scrie. Sunt sigură că toți cei care au participat la cel puțin o întâlnire cu scriitori a plecat cu aceleași sentimente.

Am auzit de atâtea ori că nu sunt bani pentru cultură, că literatura nu face rating și că lumea scriitorilor este una închisă. FILIT le contrazice cu brio și arată că poate exista un festival literar de anvergură, pe buget mare (cel puțin pentru standardele de la noi), organizat profesionist, care să atragă atenția publicului și a scriitorilor care duc vorba mai departe.

De exemplu: “I leave Romania very happy to know this beautiful country and its marvelous and generous people” , “I’m now in Iasi, Romania at the FILIT literary festival. Great festival, with warm audiences and high quality activities.”, “The romanian journalists interviews are among the best I had in my life. No cliche questions.”, “Romania is a country worth visiting, with a vibrant cultural life and extremely nice and warm people.”- Guillermo Arriaga pe Twitter (186.000 de fani)

Dincolo de experiența publicului numeros de acolo (FILIT nu a fost un eveniment “scriitori între scriitori”, ci a avut un public entuziast, care de multe ori “s-a bătut” pentru locurile de la conferințe), cred că cel mai important efect FILIT este faptul că, pentru o săptămână, s-a vorbit mult despre literatură în media. S-au scris numeroase reportaje de la fața locului, s-a filmat, s-a înregistrat, s-au luat interviuri, au fost transmisiuni în direct la TV și la radio. Practic, literatura a ținut paginile ziarelor iar acest lucru nu poate fi decât îmbucurător (și uneori haios, când vezi cum a relatat o “anumită parte a presei” locale evenimentul) și, sunt sigură, acest lucru se va vedea și în vânzarea de carte.

Mai e mult până anul viitor? 🙂

(Cristina)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *