Ne bucurăm să vedem că se întâmplă lucruri interesante și în afara Bucureștiului. Unul dintre acestea va fi și Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, primul eveniment de acest fel din afara capitalei. Se întâmplă între 24 și 26 octombrie la Muzeul de Artă (Palatul Baroc).

Desfășurat sub mott-ul „La Vest de Est / La Est de Vest”, festivalul îi are ca amfitrioni în cele trei seri pe Mircea Mihaieș, Denisa Comănescu și Robert Șerban și este organizat de Headsome Communication, adică de Oana Boca și Ioana Gruenwald (co-organizatori FILB), alături de poetul, editorul și jurnalistul timișorean Robert Șerban.

Căt despre invitați, lista este impresionantă. Cităm din comunicatul de presă:

Slavenka Drakulić, cea mai tradusă şi apreciată scriitoare şi publicistă croată a momentului, publicată în limba română la Editura Curtea Veche / Richard Swartz, scriitor suedez şi şi unul dintre cei mai importanți jurnalişti din Europa Centrală şi de Est, cu două volume traduse în limba română, la Editura Univers / Attila Bartis, unul dintre cei mai traduşi prozatori contemporani din Ungaria, un nume de referinţă atît în lumea literelor, cît şi în arta fotografică, publicat cu succes în limba română de editurile Paralela 45 și Polirom / Jan Koneffke (Germania) – autor prolific, prozator, poet şi jurnalist, tradus în limba română la Editura Humanitas Fiction / Vladimir Arsenijević –  scriitor, traducător, editor, muzician şi publicist, unul dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai scenei literare tinere, alternative şi progresiste din Serbia / Philip O Ceallaigh, scriitor irlandez descoperit de prestigioasa Editură Penguin, stabilit în România și publicat de editura Polirom și Vasile Ernu: născut în URSS, autor de referință, multipremiat și tradus în peste 10 țări – aceștia sînt oaspeții pe care iubitorii de literatură din Timișoara vor avea ocazia să-i întîlnească la FILTM.

Lor li se alătură, cu lecturi în avanpremieră, 5 scriitori timișoreni cunoscuți: Adriana Babeți, Cornel Ungureanu, Viorel Marineasa, Daniela Raţiu și Tudor Crețu.”

Trebuie să recunoaștem, îi cam invidiem pe timișoreni.

Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *