Gata, nu mai avem mult de așteptat: în aproape cinci zile începe, în sfârșit, cel mai frumos festival independent de literatură  din România: Festivalul Internațional de Literatură de la București (FILB). Din fericire, Oana Boca, Bogdan Alexandru Stănescu și Vasile Ernu (fondatorii proiectului) au rămas pe baricade și organizează, și anul acesta, o ediție-bijuterie a FILB.

Abia așteptăm să asistăm la întâlnirile cu scriitorii invitați la cea de-a VI-a ediție, unul mai interesant ca celălalt, în perioada 4-5-6 decembrie.

Programul complet al ediției de anul acesta poate fi găsit în secțiunea de evenimente culturale, aici.

FILB revine, după un an, cu multe surprize și premieri. Una dintre surprize este că festivalul se prelungește cu o zi (m-am bucurat tare mult când am văzut acest lucru): se numește ziua 0 și are loc pe 3 decembrie la librăriile Cărturești Verona, respectiv Humanitas Cișmigiu. Atunci se întâmplă (din păcate aproape în paralel) evenimentul Soț și soție – un dialog între două cupluri de scriitori (Zeruya Shalev & Eyal Megged și Cecilia Ștefănescu & Florin Iaru), dirijat de un cuplu de scriitori (Adela Greceanu şi Matei Martin) – mai este nevoie să vă spun că mi se pare o idee extrem de faină? – și lansarea cărții Sânge şi spledoare. Un roman despre familia Borgia, a lui Sarah Dunant; alături de ea vor fi Dana Jenaru, Marina Constatinescu, Elisabeta Lasconi, Carmen Săndulescu, Marius Chivu şi Denisa Comănescu.

Spicuind din program, vă dezvăluim lista scriitorilor cu care ne vom întâlni la FILB: Sarah Dunant (Marea Britanie), Zeruya Shalev și Eyal Megged (Israel), Marinko Koščec și Robert Perišić (Croația – invitați grație unui schimb cultural, prin intermediul unui parteneriat semnat cu Uniunea Scriitorilor din Croația), Andrea Tompa (Ungaria), Srđan Srdić (Serbia), Kei Miller (Jamaica), Corina Sabău, Marin Mălaicu-Hondrari, Andrei Dósa, Adrian Schiop (România).

Poate vă mai amintiți că vă spuneam astă-vară că FILB a fost unul dintre proiectele care au strâns bani pentru organizare la prima ediție a Swimathon București. Atunci, Vasile Ernu (organizator), regizorul Thomas Ciulei și Andra Cărbunaru (Librăria Bastilia) au înotat pentru FILB, reușind să atragă zeci de susținători și banii necesari cumpărării unui bilet de avion. Din fericire, gestul lor nu a fost trecut cu vederea, astfel încât aflăm de la organizatori că, în premieră, festivalul a fost susținut anul acesta de doi sponsori: Casa de avocatură Țuca Zbârcea și Asociații și Fiterman Pharma. Între noi fie vorba, dacă este să fiu cârcotașă, mă întreb de ce până acum nu s-au alăturat și alții …

Oentru a vă mobiliza mai bine vă redăm și declarația lui Bogdan Alexandru Stănescu, președintele FILB:

”Dacă ne-am propus ceva în legătură cu festivalul nostru «de buzunar», a fost să construim un loc unde scriitorii să se simtă bine. Să se simtă cu adevărat bine, să rețină Bucureștiul ca pe acel oraș unde vrei să revii cu drag. FILB a fost locul și bucata de timp în care am reușit să facem cîteva sute de oameni să vibreze în fata unui scriitor, ceva cu totul și cu totul diferit de o lansare clasică de carte. Am început ca niște amatori și cred că am reținut din acel amatorism partea bună, adică entuziasmul, lipsa oricărei blazări. Pentru mine, FILB va rămîne un spațiu sacru, o felie din decembrie cînd văd aceleași chipuri pe care se citește așteptarea. O așteptare care ne obligă pe noi să dăm ce e mai bun. Cîteodată ne-a ieșit, iar cînd nu s-a întîmplat, am fost iertați cu generozitate”.

Ultima veste bună pe care v-o dăm astăzi, care ne face să fim mândre și să ne dorim să ne ridicăm la nivelul aprecierilor organizatorilor, este că Bookaholic va fi partener media principal al acestei ediții. Mai mult, colega noastră, Silvia Dumitrache, va modera cea de-a doua seară de întâlniri FILB (joi, 5 decembrie, de la ora 18:00). Nu cumva să ratați evenimentul!

Noi vom fi acolo, vă vom ține la curent cu tot ceea ce se întâmplă și se discută, ca de obicei. Vă așteptăm!

FILB si Bookaholic

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *