Numită „biblia femeilor însărcinate”, La ce să te aștepți când esti însărcinată de Heidi Murkoff, publicată de Lifestyle Publishing, parte a Grupului editorial Trei, este considerată de către USA Today una dintre cele mai influente cărți din ultimii 25 de ani. 93% dintre femeile care citesc o carte de sarcină aleg cartea lui Heidi Murkoff, iar vânzările au ajuns la peste 19 milioane de exemplare tipărite.
Privit cu scepticism la început, titlul nu a fost preluat spre vânzare de niciun lanț de librării, în momentul în care a fost publicat în 1984 și nici nu a fost deloc promovat. A durat cinci ani până când cartea să înceapă să se vândă cu adevărat, iar din acel moment a devenit practic de nelipsit din casele viitorilor părinți.
Și totuși, cum a devenit această carte atât de populară, fără sprijinul librăriilor și al unei echipe de PR în spate? Simplu: prin dorința sinceră a autoarei de a fi de ajutor familiilor ce așteaptă un copil. Întrebată dacă și-a împlinit visurile, Heidi Murkoff spune că ea de fapt nici nu crede în termenul de vise, ce implică așteptarea de a fi „vizitat” de noroc, ci crede în misiuni. Iar Murkoff a avut o misiune foarte clară: să ofere informații de ajutor femeilor însărcinate.
Dar poate că ceea ce a contribuit cel mai mult la popularizarea cărții a fost faptul că Heidi Murkoff a fost și este foarte apropiată de cititorii săi, pe care îi consideră parte din familie. Heidi răspunde personal tuturor întrebărilor primite zilnic. Este foarte activă pe Facebook și pe Twitter și felicită familiile care au adus pe lume un copil, împărtășind ca de la mamă la mamă povești care să le inspire și să le ajute să treacă prin perioada pe care o traversează fără teamă, cu cât mai multe răspunsuri liniștitoare la întrebările pe care și le pun. „Fiecare sarcină este unică (așa cum este orice copil care urmează să vină pe lume), dar suntem cu toții împreună”, spune Heidi.
Murkoff are un mod unic de a folosi platformele digitale pentru a crea conexiuni personale și lucrează necontenit pentru a contribui la creșterea gradului de conștientizare a inițiativelor privind sănătatea maternă din întreaga lume. Cărțile sale îi ajută pe viitorii părinți să găsească informații personalizate, ușor de digerat și ușor de aplicat. Informații care ghidează, dar nu dictează. Și, poate, cel mai important, oferă informații care fac din cea mai dificilă și totodată frumoasă „meserie” din lume, aceea de părinte, una mai ușoară, mai puțin stresantă și mai distractivă.
Un alt motiv pentru care cartea La ce să te aștepți când esti însărcinată se bucură de un succes atât de răsunător este faptul că fiecare nouă ediție înseamnă pentru Heidi, de fapt, o nouă variantă a cărții. Dacă pentru cei mai mulți autori o nouă ediție reprezintă șansa de a adăuga sau revizui anumite informații, ei bine, pentru Murkoff înseamnă practic a rescrie uneori de la zero anumite capitole. Tocmai de aceea prima ediție este atât de diferită de cea de-a cincea. Murkoff spune că n-ar putea sub nicio formă să facă altfel; medicina evoluează, raportarea la sarcină se schimbă, prin urmare și cartea trebuie să evolueze în același ritm.
În anul 2011, revista TIME a numit-o pe Heidi Murkoff unul dintre cei mai influenți 100 de oameni din lume.
După succesul înregistrat de volumul La ce să te aștepți când ești însărcinată, Heidi Murkoff a continuat să ofere sprijin proaspetelor mămici și a scris La ce să te aștepți în primul an de viață, publicată în România tot la Lyfestyle Publishing, parte a grupului editorial Trei. Vândută și ea în peste 10 milioane de exemplare în toată lumea, cartea a devenit noua biblie de creștere a bebelușilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *