Hibernalul de Chitară de la Muzeul Național al Țăranului Român continuă şi în această săptămână cu o nouă serie de concerte. Acestea vor avea loc în zilele de joi, vineri şi sâmbătă, în Studioul Horia Bernea (sala de cinema a muzeului) şi propun un nou parcurs muzical, cu un cvartet, recitaluri de chitară solo, duo de chitare şi cântece baroce pentru soprană şi chitară. Iată programul complet al evenimentelor:

Joi, 10 decembrie, de la ora 20.00, Hibernalul de Chitară se reia cu chitaristul George Popescu într-un recital solistic cu lucrări din creaţia unor autori precum Astor Piazzolla, Luiz Bonfa, Heitor Villa-Lobos şi Roland Dyens. În a doua parte a serii, pe scenă urcă cvartetul format din Maria Chifu, Radu Vâlcu, Amir Heidarkhodaee şi Mianda Soare, cu un program sincretic, de la clasic la modern, de la mitic la neconvenţional, îngemănare de tradiție și avangardă.

Vineri, 11 decembrie, penultima seară a festivalului se deschide cu recitalul oferit de Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, un chitarist la care tehnica şi nuanţele se împletesc ludic într-o expresie personală. De la ora 21.00, protagoniştii sunt Olivia Iancu şi Claudiu Lobonţ, care îşi vor struni chitarele într-un recital în duo de o rară plasticitate, străbătut de bucuria contagioasă a muzicii în stare curată.

Ultima seară a Hibernalului de Chitară programează sâmbătă, 12 decembrie, un regal de muzică spaniolă. În prima parte a serii, publicul se întâlneşte cu José Luis Ruiz del Puerto, unul dintre cei mai străluciţi chitarişti spanioli de astăzi, aplaudat pe întreg continentul, care va oferi un recital de maestru. În încheiere, pe scenă va răsuna vocea fabuloasă a sopranei Rodica Vica, acompaniată cu artă la chitară de Maxim Belciug. Cei doi au pregătit o suită de „Tonuri umane” de José Marín, o bijuterie a barocului spaniol oferită în primă audiţie cu acest prilej.

Concertele încep la ora 20.00 şi se desfăşoară în Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român din București (intrarea prin strada Monetăriei). Accesul publicului la toate concertele este gratuit.

Hibernalul de Chitară este organizat de Muzeul Național al Țăranului Român și Asociaţia Culturală Kitarodia și este finanţat de Ministerul Culturii.

Ediția din 2015 a Hibernalului de Chitară este dedicată memoriei lui Horia Bernea (14.09.1938 – 4.12.2000), unul dintre cei mai mari pictori români contemporani, al cărui nume a rămas definitiv legat de Muzeul Național al Țăranului Român, pe care l-a condus timp de 10 ani. În 4 decembrie 2015, se împlinesc 15 ani de când Horia Bernea s-a despărțit de noi, lăsându-ne o operă plastică mereu actuală și un demers etnomuzeografic pe care “îi plăcea să îl numească muzeologie născândă, pâlpâitoare”.

Detalii aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *