Anii de aur este publicat ori în curs de publicare în Olanda, Statele Unite, Marea Britanie, Portugalia, Spania şi Germania. • „Un Kerouac iranian…” (The Guardian)

„Cu adevărat unic, fabulos şi acid”, romanul scriitorului și muzicianului american de origine iraniană Ali Eskandarian, Anii de aur, a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză de Dan Sociu, disponibil şi în ediţie digitală.

Anii de aur a apărut în Statele Unite după moartea tragică a autorului şi a cunoscut un succes instantaneu.

Volumul este o relatare într-un ritm alert şi captivant a vieţii unui muzician rock din Iran care a crescut în America.

Personajul central, chitaristul Ali, duce un trai boem, mereu la limita supravieţuirii, mereu între turnee, concerte şi petreceri cu foarte mult alcool, droguri, sex şi iubiri pasagere.

Perfect integrat în societatea americană, Ali priveşte cu un ochi critic ambele sale culturi.

Amintirile decupate din trecutul iraniano-american şi comentariile încărcate de cinism construiesc o imagine realistă a vieţii contemporane, căreia artistul frămîntat îi simte efemeritatea.

„Romanul… este despre cineva ca mine: un imigrant, un copil al războiului, un cîntăreţ de rock, un artist care încearcă să trăiască într-o lume modernă ce i se pare palpitantă. Există şi o latură de insurgenţă politică în scrisul meu şi, de asemenea, o groază de sex, droguri şi rock… Cred că acesta poate fi marele roman iraniano-american – sau cel puţin aşa îl voi numi pînă cînd cineva îmi va dovedi că greşesc.” (Ali Eskandarian)

Treizeci şi şase de oraşe în patruzeci şi două de zile, cîntînd în deschidere la un soi de vedetă. De pe o coastă pe cealaltă, în sus şi-n jos, unul lîngă altul, într-o fantezie rock. O nebunie intensă care pînă la urmă s-a amplificat în ceva incontrolabil. Am traversat munţi, rîuri, rîpe, canioane, furtuni, inundaţii, poduri, oraşe-fantomă. Am dormit în hoteluri de cinci stele, în moteluri cu gîndaci, în apartamente ciudate, pe podele de linoleum unsuros, pe parchet, pe iarbă, pe pietriş, în praf. Am devenit monştri noi doi, Jake şi cu mine.
Ne-am pierdut toată inocenţa. Ne-am transformat în politicieni, cămătari, pragmatişti, escroci, vagabonzi nocturni, metodologi mutanţi în luptă cu ororile inevitabile ale sistemului nostru economic liber, sau cel puţin aşa dădeam impresia.

Ali Eskandarian (1978-2013), talentat muzician de origine iraniană şi romancier, s-a născut în Pensacola, Florida. Revenit în Iran, a copilărit în Teheran, însă după Revoluţia Iraniană familia sa a primit azil politic în Germania, iar ulterior s-a stabilit în Statele Unite, în Dallas. Din 2003, Ali Eskandarian a trăit în New York, unde şi-a clădit o carieră de muzician. A cîntat împreună cu o formaţie de tineri iranieni emigraţi, The Yellow Dogs, şi a făcut mai multe turnee prin Statele Unite şi Europa. În 2013, Eskandarian a fost împuşcat mortal în New York, împreună cu alţi doi membri ai formaţiei.

Colecția „Biblioteca Polirom” numără pînă în prezent peste 1.000 de titluri și este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.

În pregătire:
Viktor Remizov, Cenușă și țărînă
Paul Bowles, Ceai în Sahara
Mika Waltari, Romanul
Zeruya Shalev, Durere
Chuck Palahniuk, Inventează ceva

 

Comunicat de presă al Editurii Polirom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *