Ice Bucket Challenge și Nice Books Challenge: scriitorii care au acceptat provocarea

Dacă ieri spuneam că trebuie să fi fost plecați într-o călătorie lungă, fără acces la rețelele de socializare și la media pentru a nu fi auzit de Fifty Shades of Grey, pentru a nu fi în temă cu Ice Bucket Challenge vă trebuia o destinație izolată pe timpul verii – sau doar în lunile iulie-august, când această activitate a devenit virală pe Facebook, Twitter, Youtube, pe site-urile de știri etc. 

Probabil știți deja că Ice Bucket Challenge a fost inițiată în 2013 în nordul Americii, sub numele de Cold Water Challenge. A fost preluată apoi de către ALS Association, cu mici modificări. Conform regulilor, cei care au fost nominalizați la Ice Bucket Challenge trebuie să se filmeze, în douăzeci și patru de ore de la primirea provocării, turnându-și o găleată cu apă cu gheață în cap. După aceea, pot să nominalizeze alte persoane. Teoretic, această acțiune presupunea, la început, că fie accepți provocarea (și dai 10 dolari), fie donezi bani (sumă fixă de minim 100 de dolari), dar, pe parcurs, regulile fiind flexibile, s-a ajuns să se facă și una, și alta.

Pe scurt, cu Ice Bucket Challenge s-a urmărit informarea oamenilor cu privire la scleroza laterală amiotrofică și sensibilizarea lor în ceea ce privește această boală, astfel încât aceștia să doneze o sumă de bani pentru cercetarea în domeniul maladiei respective. Campania a avut un succes imens (uitați-vă cum arată harta doar cu o parte dintre donatori), devenind viral cu precădere pe rețelele de socializare și fiind numit de cei de la Mashable, de exemplu, fenomenul Harlem Shake al verii. Numai de pe 29 iulie și până la sfârșitul lui august, ALS a primit 94,3 milioane de dolari din donații – comparat cu 2,7 milioane de dolari de anul trecut, în aceeași perioadă.

Oricât de criticată a fost această acțiune în toată lumea (cu puncte valide, e adevărat), trebuie să dăm Cezarului ce-i al Cezarului: Ice Bucket Challenge a reușit să facă cunoscută în toată lumea necruțătoarea maladie amintită mai sus și să strângă foarte mulți bani pentru cercetare. Vă place sau nu, a fost (este încă, nu s-a „stins” complet) o campanie foarte eficientă, marketing-ul și PR-ul au mers brici – Ice Bucket Challenge poate intra în manuale ca studiu de caz. Că mare parte din banii respectivi nu se vor duce în totalitate pe cercetare sau că unii au privit acțiunea ca pe un circ, un reality show (cum ar fi scriitorul croat Edo Popovic), acestea sunt alte discuții.

Ice Bucket Challenge printre scriitorii străini

Politicieni, actori, jurnaliști, sportivi, manageri de toate soiurile, oameni de afaceri ș.a.m.d. au acceptat Ice Bucket Challenge și au dat mai departe provocarea. Nici scriitorii nu au lipsit din peisaj, așa cum era de așteptat.

Cum suntem bookaholici, îi vom urmări astăzi pe scriitorii care au acceptat provocarea.

Primul nominalizat (cel puțin din ceea ce am văzut eu) a fost Stephen King, care și-a publicat video-ul pe Youtube pe 19 august, cu următoarea descriere: „Go to http://www.alsa.org and kick in some dough. I did. #‎IceBucketChallenge #‎StrikeOutALS”. Să-l și vedem:

Stephen King l-a nominalizat, după cum ați observat, pe John Grisham – care s-a chinuit ceva timp, căci găleata folosită a fost un pic cam mare :).

După ce a văzut clipul lui Grisham, Stephen King spunea, pe contul său de Twitter: „Kudos to John Grisham, who took the Ice Bucket Challenge. Man, I hope that was a cheap cigar.” 🙂

Amanda Palmer și-a nominalizat soțul, pe binecunoscutul Neil Gaiman. Care a acceptat și a filmat un clip luuung, poate cel mai lung pe care l-am văzut până acum cu privire la Ice Bucket Challenge. Un picuț dubios, pus pe șotii, așa cum (poate că) îl știți.

Mesajul care a însoțit postarea pe Youtube: „Neil Gaiman (that’s me) takes the ice bucket challenge on Santa Monica Beach, as challenged by Amanda Palmer (). And I’m doing it with Deaths, because ALS is a fatal condition.”

Și, nu-i așa, Gaiman l-a provocat pe… George R.R. Martin. Care a fost tare simpatic. Veți vedea de ce și cum.

P.S.: Chiar dacă imaginea clipului nu este prea bună, fanii spun că este, într-adevăr, GRRM :).

Gata, s-a terminat cu „greii” internaționali :). Însă am mai zărit niște clipuri originale, ale unor scriitori mai puțin cunoscuți la noi: Brandon SandersonDan SantatJarrett J. Krosoczka, Julie KagawaJames R. Hannibal (care a dat provocarea mai departe în rândul scriitorilor de romane thriller). Dacă mai sunt alții pe care voi i-ați dibuit, lăsați-ne link-ul în comentarii și completăm materialul de față :).

Ice Bucket Challenge printre scriitorii români

Sigur, Ice Bucket Challenge a ajuns și în România – cum, nu știu, e un mister :). Partea proastă este că a fost preluată și, din păcate, puțin manelizată. Dar nu vrem să criticăm cu articolul acesta, ci doar să informăm.

Printre scriitorii care au acceptat provocarea, Iv cel Naiv, nominalizat de Andreea Esca, a fost primul – click aici pentru a vedea video-ul, postat direct pe Facebook. Iar Victor Miron l-a provocat pe Andrei Ruse, care a ales să doneze pentru Hospice. Clipul, mai jos.

Din nou, dacă ați mai văzut voi scriitori români care au acceptat provocarea Ice Bucket Challenge, vă rugăm să ne spuneți și nouă :).

Nice Books Challenge, un gest minunat

Modificată, provocarea a continuat la noi sub numele de Nice Books Challenge și a fost inițiată de Iulian Tănase. Foarte faină propunerea acestuia, care spunea, pe contul său de Facebook:

„Sloganul campaniei #NiceBooksChallenge, pe care o lansez acum și aici, este acesta: „Toarnă-ți cărți în cap!“. Eu tocmai mi-am turnat în cap o găleată de cărți (cu care am avut de-a face încă dinainte de a fi scrise), iar acest happening vrea să spună că voi dona/dărui un anumit număr de exemplare din cîteva titluri de-ale mele celor care își vor exprima dorința să le primească:
10 exemplare din „Abisa“ (Locul Tare, 2007), 10 exemplare din „Îngerotica“ (Editura Seara, 1999), 5 exemplare din „Athanor. Caietele Fundației Gellu Naum“ (nr. 2/2008), 2 exemplare din „Manualul Îmblînzitorului de Cafele“ (Herg Benet, 2013) și 1 exemplar din „Iubitafizica“ (Herg Benet, 2013).
Dacă aș vinde cărțile astea, e clar că n-aș fi mai bogat decît dacă le-aș dărui.

Îi nominalizez să își toarne o găleată de cărți în cap (și să doneze cîte exemplare vor din titlurile lor) pe: Dan IancuPetronela Rotar și Cosmin Perta.”

Iată și „dovada”:

Iulian Tanase Nice Books ChallengeDin câte am observat, cărțile dăruite de Iulian Tănase au ajuns, deja, la destinatari – care și-au exprimat anterior, printr-un comentariu, dorința de a primi un titlu sau altul dintre cele propuse de scriitor.

Doi dintre cei trei scriitori nominalizați de Iulian Tănase și-au îndeplinit misiunea.

Cosmin Perța: „Am fost provocat de Iulian Tănase la #NiceBooksChallenge, așadar m-am întors acasă, mi-am pus lighenușul de cărți în cap și pun la bătaie 5 exemplare din Întâmplări la marginea lumii, 5 exemplare din Două povestiri, 2 exemplare din Cântec pentru Maria, 1 exemplar din Bătrânul, o divina comedie și 1 exemplar din Vizita. Doritorii sunt rugați să se înscrie în subsol prin mesaj.

În continuare îi conjur să își pună cărțile în cap și să le doneze pe Mugur GrosuRadu Vancu și Stefan Manasia. Cius”. (sursa)

Cosmin Perta Nice Books ChallengePetronela Rotar: „Iulian Tănase a iniţiat o campanie foarte mişto, #NiceBooksChallenge : „Toarnă-ți cărți în cap!“. Un happening care vine ca o reabilitare a icebucketului care la noi, în România, a intrat în zona de kitsch şi derizoriu. Şi care vrea să spună că o să donez 6 exemplare din cartea mea cui o să dorească, vă înscrieţi aici, pe pagina de facebook a blogului sau pe pagina mea de facebook şi, dacă sunteţi mai mulţi, voi trage la sorţi şi apoi expedia exemplarele, cu semnătură, dedicaţie şi tot Dumnezeul. Am ales să îmi torn în cap poezie, vedeţi în clip de ce. And the nominees are: Radu Vancu,Mihail Vakulovski şi Liviu Antonesei. Care pot dona cîte exemplare au şi vor din orice titlu al lor, dacă acceptă provocarea. Vă aştept cu înscrierile pentru donaţii.” (mesaj postat pe Facebook și pe blogul autoarei)

De aici încolo vă las pe voi să urmăriți încotro se duce Nice Books Challenge, prea am dat buzna în conturile de Facebook ale scriitorilor români :).

 

Sursă imagine principală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *