Numai voi știți cum am prins noi aripi în urma decernării Nobelului pentru Literatură și-am avut un motiv în plus să vă batem la cap să citiți, să consumați în exces și proză scurtă. De curând, vă spuneam că asistasem la lansarea cărții editate de Marius ChivuBest of: Proza scurtă a anilor 2000, la Gaudeamus. Atunci lăudam inițiativa criticului literar Marius Chivu, care și-a justificat aici demersul de a alcătui o astfel de antologie, spunând, printre altele, cât de relevant este genul literar în cauză, considerat încă minor, și cum ar trebui să-l băgăm mai mult în seamă. 

Cum suntem de acord, ne-am bucurat de apariția antologiei în cauză (o premieră editorială în spațiul românesc) care reunește cele mai bune proze scurte ale anilor 2000, în 40 de texte scrise de 23 de autori (Ioana Băețica Morpurgo, T.O. Bobe, Lavinia Braniște, Dan Coman, Luca Dinulescu, Adrian Georgescu, Radu Pavel Gheo, Silviu Gherman, Florin Lăzărescu, Dan Lungu, Cosmin Manolache, Mihai Mateiu, Mitoș Micleușanu, Angelo Mitchievici, Veronica D. Niculescu, Radu Paraschivescu, Cezar Paul-Bădescu, Liviu Radu, Sorin Stoica, Lucian Dan Teodorovici, Alex Tocilescu, Călin Torsan, Marian Truță).

Noi am început s-o citim și vă asigurăm că vă așteaptă multe descoperiri.

Ne-am gândit și la voi, împreună cu prietenii de la Editura Polirom, așa că vă oferim 3 exemplare din Best of: Proza scurtă a anilor 2000. Pentru a câștiga unul dintre ele, trebuie să țineți cont de următoarele:

– să răspundeți, în comentarii, la întrebarea ”Ce autor (român sau străin) de proză scurtă vă place și de ce?”;

– să vă semnați cu numele real (fără pseudonime, porecle etc.) și complet;

– să lăsați o adresă de e-mail validă;

– să respectați termenul limită10 decembrie, ora 00:00.

Câștigătorii vor fi aleși prin tragere la sorți și anunțați pe data de 11 decembrie.

Câștigători: Alina Someșan, Sîrbu Iulian, Maricica Munteanu. 

Mult succes!

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


30 comentarii
  1. Maricica Munteanu

    Îmi place Urmuz și „paginile lui bizare” cu personaje mecanomorfe și marionete dezumanizate, cu universuri de paiață, în care limbajul se autoconsumă pînă la anihilarea absolută, meditînd avant la lettre asupra condiției textului de a se devora pe sine pînă la mimarea gestului suicidal avangardist.

    Reply
  2. Laura Elena Mocanu

    Mircea Eliade – pentru ca a fost un geniu. Si pentru complexitatea personajelor pe care le-a creat in operele sale.

    Reply
  3. Adelina Slovac

    Îmi place Mircea Eliade datorită scrierilor lui plurivalente, datorită faptului că operele sale ne plimbă prin tărâmuri fabuloase, cu tentă religioasă ori erotică, iar personajele sunt construite pe tipare complexe, făcându-se o introspecție amănunțită a acestora de fiecare dată.

    Reply
  4. ana maria lecoiu

    imi place O. Henry pentru ca povestirile sale sunt foarte amuzante si imprevizibile.

    Reply
  5. Curieru Irina

    In mod deosebit, apreciez povestirile lui mihail Sadoveanu, pentru ca sunt apropiate de sufletul meu. Ele reflecta probleme sociale, natura si istoria noastra.

    Reply
  6. Taerel Elena

    Imi place Gabriela Adamesteanu, pentru ca scrie la sentimentul meu si asta e minunat.

    Reply
  7. Nae Marieta

    Imi place cum scrie Eugen Simion, un scriitor, critic literar foarte bun pentru simplitatea scrisului, adica este pe gustul tuturor.

    Reply
  8. Bumbaru Daniel

    Am descoperit-o recent pe Cristina Nemerovschi si chiar am ramas impresionat de modul in care autoarea imbina stilurile. Am citit doar doua romane de-ale ei: Sange satanic si Pervertirea. Mi-am comandat recent si Nymphette_dark99 pe care abia astept sa o rasfoiesc.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *