Ii stiti pe dadaisti. Le placeau abstractul, arbitrarul, absurdul, jocul. Nu erau baieti seriosi. 🙂 Cum sa faci poezie scotand cuvintele din palarie? Asta suna mai degraba a joc de petrecere.

Si chiar putem face joc de petrecere din el. Dupa ce ne-am jucat de-a Ghicitul Personajului sau Cadavrul Fermecator, nici ca poate fi mai potrivit sa decupam cuvinte si sa lipim poezii. Totul merge cu cateva sticle bune de vin, sa intram “in stare” sau, si mai bine, cu niste absint.

Se iau cateva ziare, reviste, texte printate de pe net, tratate stiintifice sau chiar carti vechi si se decupeaza cuvinte din ele cu forfecuta. Aveti grija insa! Scoateti toate tipurile de cuvinte, adica si substantive, si verbe, si adjective, si conjunctii… Ati prins ideea.

Diversitatea trebuie sa fie cat mai mare.Puteti decupa chiar si mici sintagme pentru a face jocul mai interesant. Sau, daca vreti chiar sa rupeti tiparele, folositi si fotografii, desene, imagini din ziare pentru a face colaje cat mai inedite.

Le puneti apoi pe toate intr-un bol sau, ca la carte, intr-o palarie, si le amestecati bine. Fiecare participant la petrecere isi ia un pahar de vin si “o mana” de cuvinte. Cu ele (nu neaparat toate) trebuie sa faca poezii. Cuvintele se lipesc pe o foaie.

Cand toata lumea e gata, fiecare isi citeste opera. Succesul e garantat, de obicei ies lucruri foarte, foarte faine. Petrecere frumoasa!

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *