Titlul spune tot: e un joc al umilinței. Nu l-am inventat noi, l-a inventat David Lodge și îl joacă personajele sale în Schimb de dame. E foarte simplu: pur și simplu trebuie să recunoașteți sincer ce carți nu ați citit.

Pai stai așa, veți zice, e o listă nesfârșită de cărți pe care nu le-am citit! E adevărat, dar aici vorbim de cărți importante. Cărți pe care pasionații de lectură nu le rateaza de obicei. Clasice. Capodopere. Canonice. E adevărat, jocul merge bine pentru cititorii înrăiți. 🙂 Și un pic orgolioși. După câteva pahare de vin, multe lucruri ies la iveală!

Personajul lui Lodge, profesor universitar, nu citise Hamlet. Cu asta câștgă jocul dar are și probleme profesionale mari. Imaginați-vă că un prof de literatură română de la noi n-a citit, să zicem, Moromeții.

Imaginați-vă că în grupul care joacă sunt și scriitori. Îmi povestea cineva că jucau Umilință într-un grup cu mulți scriitori și că doar cu greu admiteau că nu citiseră cărțile unuia sau altuia dintre ei. 🙂

Și mai amuzant e că încerci să-ți găsești scuze – Cum să citesc Ulise, cred ca nici Joyce n-avea curaj sa se apuce de ea. Pe de altă parte, e interesant cum un joc așa simplu pune la îndoială canonul. Poate chiar n-ai avut răbdare să citești ceva de Hortensia Papadat Bengescu! Și poate sunt mulți ca tine dar n-au curaj să zică. Sau poate nu te-ai înțeles cu Procesul lui Kafka. Și așa mai departe.

Variante sunt mai multe dacă vreți să jucați Umilință. Puteți propune pe rând o carte și fiecare din grup trebuie să spună dacă a citit-o sau nu. Sau puteți alege o perioadă literară sau un curent – gen ce cărți de-ale beatnicilor nu am citit noi? Câștigă cel care recunoaște că nu a citit ”cea mai clasică dintre clasice”. Să spuneți toți uimiți: ”cum, nu se poate să nu fi citit asta!”.

Important e să fiți sinceri. Până a urmă, e și un joc de conștientizare a ceea ce nu ai citit și de ce. Voi ce n-ați citit?

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


3 comentarii
  1. Niahara

    Trebuie sa recunosc ca nu am citit Moby Dick de Herman Melville. Am inceput-o de vreo 3 ori, atat in romana cat si in engleza, insa nu am putut sa o duc niciodata la sfarsit. Pur si simplu nu m-am impacat cu acel roman.

    Reply
  2. Alexandra Ali

    Ei bine, ca o absolventa de spaniola … nu am citit Don Quijote de La Mancha – Cervantes …. M-am oprit undeva pe la capitolul 10, parcă … Asta pentru că citisem diferite variante mai ușoare în copilărie, văzusem filme și desene ….dar chiar nu am nici o scuză ….Doar aveam ambele versiuni: română și spaniolă … Nu știu de ce, dar presupun că lenea …recunosc.

    Reply
  3. Cristina Foarfă Post author

    Dacă e așa, dintre cărțile pe care n-am reușit să le citesc până la capăt: Ulise, Procesul, Concert de muzică de Bach, Ana Karenina și lista ar putea continua mult și bine. 😀

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *