Știu, cu greu poate fi egalată plăcerea mersului în librărie, statului cu orele să răsfoiești cărți, descoperirii unor titluri noi, autori necunoscuți sau surpriza unor noi apariții ale scriitorilor dragi. Totuși, uneori nu avem timp. Mi-am dat seama că am din ce în ce mai puțin timp să fac asta, așa că intru din ce în ce mai des pe librării online și-mi comand cărți de acolo.

Când vorbim de librării online, sunt multe avantaje practice. Unul dintre ele, cel mai mare dacă mă întrebați, e eficiența – găsești imediat ce vrei, comanzi, vine acasă sau la birou. Un altul e că găsești ușor cărțile grupate pe autori sau pe domenii, ai mai multe filtre ca “în viața reală”, poți compara prețurile dintr-o librărie sau alta și primești recomandări, chiar dacă uneori bune și alteori ca nuca-n perete, de cărți similare. Tocmai de aceea, m-am gândit că o scurtă listă de site-uri de unde puteți comanda cărți poate fi de ajutor oricui nu are timp să meargă într-un magazin.

 

Librării online românești

Librăria Cărturești

http://librarie.carturesti.ro/

Cum bine știți, este librăria noastră online preferată, ne bucurăm mereu de reduceri (știți că, dacă introduceți codul Bookaholic, aveți 15% reducere), de tot felul de obiecte cadou, unele făcute de designeri români, de promoții faine și de tot felul de mici surprize care ne măresc bucuria atunci când deschidem pachetul. Tot aici găsiți și un blog și multe campanii simpatice pe care le vedeți de obicei și la noi. 🙂

Librăriile Humanitas

http://www.libhumanitas.ro/

Chiar dacă are în titlu Humanitas, știți bine că aici găsiți cărți de la majoritatea editurilor, plus ebooks, cărți multimedia, filme sau muzică. E de reținut și faptul că, mai ales pentru cărțile Humanitas, puteți prinde promoții foarte bune.

Elefant

http://www.elefant.ro/carti

Recunosc că înțeleg mai greu ce face Elefant în ultimul timp cu tot felul de promoții mixte (gen cărți cadou la orice parfum cumpărat) și cu schimbarea de direcție de la librărie online la… mall, dar cert e că și acolo găsiți o bază foarte mare de titluri, promoții la cărți frecvente, apariții noi, dar și cărți electronice (atenție însă pe ce vreți să le citiți, sunt doar anumite formate).

Târgul Cărții

http://www.targulcartii.ro/

Târgul cărții este și librărie și anticariat, așa că au și cărți noi, apariții recente sau mai puțin recente, dar și cărți la mâna a doua la prețuri foarte bune.

BookLand

http://book-land.ro/

BookLand pune foarte mult accentul pe evenimente, de la caravane prin țară la tabere de creație pentru copii, prin conferințe sau prin întâlniri cu elevii, ba chiar și prin târguri de carte organizate în mall-uri.

Librărie.net

http://www.librarie.net/

Una dintre cele mai vechi librării digitale de la noi, dacă nu mă înșel, Librărie.net pare să pună accentul pe carte școlară și pe obiecte tot pentru școală, deși oferta generală de cărți este foarte mare. De asemenea, zău că nu i-ar strica un redesign.

Cartepedia

http://www.cartepedia.ro/

Cartepedia este o apariție nouă în zona librăriilor online, ține de grupul Librarium, înțelegem că are planuri mari și o ofertă de carte consistentă. Aduce și o comunitate unde puteți primi recomandări de cărți, în special de la librari.

Emag

http://www.emag.ro/carti/

Exact, de ceva timp vinde și Emag cărți, deși oferta nu e atât de mare și site-ul nu e încă optimizat cum trebuie pentru vânzarea de carte (de exemplu, la filtre le regăsim primele pe aceleași de la electronice – resigilat, peste 5000 lei etc).

Bookia

http://www.bookia.ro/

O altă librărie online proaspăt deschisă  care, pe lângă o selecție consistentă de titluri și un site foarte prietenos, vine cu recomandări scrise de critici literari.

Okian

http://www.okian.ro/

Pe Okian găsiți în special cărți în limba engleză (mai nou, văd că au și câteva titluri în română), o alegere numai bună dacă nu vreți să vă complicați cu comanda pe site-uri străine sau dacă ele nu livrează în România.

GiftBooks

http://www.giftbooks.ro/

Pe GiftBooks găsiți, printre altele, cărți cu autograf, în special autori români, dar și câțiva străini. Și, după cum spune și titlul, accentul este pe cărțile de dat cadou.

Altele

Prăvălia cu cărți – http://www.pravaliacucarti.ro/

Libris – http://www.libris.ro/

Librăria online – http://www.librariaonline.ro/

Dor de carte – http://www.dordecarte.ro/

BookCity – http://www.bookcity.ro/

 

Câteva observații despre librăriile online din .ro

Browsând prin atâtea librării (mult mai multe decât cele enumerate aici), nu mă pot abține să nu remarc că, cu câteva excepții notabile, pe care le găsiți în lista de mai sus, librăriile online românești nu prea pun accentul pe imagine. Prin asta înțeleg atât branding, o identitate clară care să le diferențieze între ele, ceva special care să te facă să te atașezi de site-ul respectiv, să revii și să comanzi din nou, cât și design, multe dintre ele arătând ca niște lisinguri fără cap și coadă de cărți cu un design făcut parcă în Paint, acum vreo 10 ani. Asta ca să nu intru în subtilități să vorbim de user experience, de posibilele trasee ale utilizatorului pe site și de cum am putea să-i facem viața mai ușoară atunci când comandă. Proabil multe dintre ele se bazează pe traficul venit din căutări și sunt mai puțin interesate în a-și fideliza potențialii cumpărători. Și, iarăși cu excepțiile notabile, cu greu vezi campanii de promovare, idei creative, dinamism și comunități reale. Vestea bună este că sunt totuși multe, ceea ce ne face să credem că, de bine, de rău, business-ul de vânzare online de carte merge.

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


15 comentarii
  1. Laurentiu

    Interesant ar fi si o listare a anticariatelor online. Si sunt destule…

    Pana la urma, libraria te limiteaza numai la carti aparute recent. In schimb, in anticariat, posibilitatile sunt nelimitate. Poti gasi carti aparute intre ~1800 si 2014…

    Reply
  2. Olivera

    Desi am gasit cateva titluri interesante si pe care mi le-as fi dorit, Târgul Cărții are doar livrare/predare in Bucuresti… pentru cumparatorii din alte orase e putin mai dificil 🙁

    Reply
  3. Olivera

    Cred ca daca emag.ro si-a gasit loc printre “librariile” de mai sus, polirom.ro sau booksexpress.ro ar fi putut la fel de bine fi cuprinse in lista 🙂

    Reply
  4. Helen

    Și eu cred că books-express.ro ar trebui să se găsească în lista de mai sus. Mai ales ținând seama de observațiile tale, e ciudat că nu i-ai precizat pe ei, dar ca altii există.

    Reply
  5. distagon

    Books-express este o firma cu niste preturi uriase in comparatie,cu alte firme on-line,va pot da exemple: absolut orice roman(brosat sau hardback),se va aduce la books express in modul economic,cu minim 50 RON in plus fata de concurenta. De obicei,ele se invart in jurul sumei de 60 RON pt romane si altecele. Dc aveti “ghinionul” sa vreti sa cumparati albume de arta,atunci,veti fi furat pe fata,de aceasta firma Books-express,puteti plati pana la 300 RON in plus(fata de concurenta)-pe exact aceleasi conditii de livrare si carte. Totul,ambalat sub un ton fals mieros si fals binevoitor. Pe principiul,prostii sunt multi,de ce sa avem respect fata de clienti?

    Ca la noi,la Caransebes.

    FERITI-VA de BOOKS EXPRESS,veti fi “mulsi” cu nesimtire.

    Un fost client care sa ars

    Reply
  6. distagon

    Recenzia,este valabila pt absolut orice limba straina,nu pentru carti in lb romana,desi sunt destul de convins,ca……………

    Reply
  7. Pingback: Survolul de luni, 8 septembrie: CĂRȚI, CĂRȚI, CĂRȚI, mai mult de 10 cărți :), Ce este un SHELFIE, My ideal bookshelf! Care este mesajul al Bibliei? Top 5 comentarii. LATER UPDATE | Marius Cruceru

  8. Paul

    de ce nu apare si o mica descriere a cartilor atunci cand dai click pe ele ? daca cauti de exemplu pe amazon ( in UK ) sa cumperi ceva cand dai click pe produsul respectiv ( nu conteaza ac e o carte sau un CD cu muzica etc ) ti se dau detalii despre produsul respectiv plus feedback de la alti cumparatori … pe cand asa ceva si prin Romania ?

    Reply
  9. distagon

    Domnule Paul,

    Am tot sperat sa va raspunda cineva,de ceva vreme,dar vad ca nimeni nu vrea sa se bage. Dc stiti,cititi si aveti biblioteca in lb engleza,luati ISBN 13,apoi langa el bateti amazon,in mod sigur veti gasi review-uri(multe sau putine)dar va ajuta mult.Despre romana,nu prea stiu ce sa va spun.

    Reply
  10. distagon

    Ca sa revin cu un comentariu,ref la “firma” books express,vreau sa va spun,ca ieri,am primit un colet(adus acasa la usa) Velazquez-Complete Works,ISBN 13: 9783836550161(Taschen GmbH) dela bookdepository. Am platit echivalentul in RON,570 cu TVA inclus. La “mareata firma” condusa de “geniala” Bogdana Dumitru,acest album este oferit la “numai” 709 RON cica economic,ca “altfel”,te costa,761 RON. Pachetul meu a sosit par-avion in 5 zile. Asta este numai un exemplu,pe care il pot da din multe. Cu mult mai sus ca pret si decat concurenta din tara. Concluzia………….este FERITI-VA de BOOKS EXPRESS din Bucuresti ca isi va bate joc de dvs. Bisnitareala,de fapt.

    Un fost client care sa ars

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *