Cartea care a bătut recordul de vânzări deţinut de Harry Potter! Cartea cea mai vândută pe Amazon! Romanul care s-a vândut în două luni cât Codul lui Da Vinci în şase!

Victimă inocentă ce sunt, am căutat Fifty Shades of Grey a scriitoarei E. L. James, aplicând metoda oului de ciocolată cu surpriză. Nu citesc nimic-nimic despre cartea asta, să vedem pentru ce se agită tot mapamondul.

Din păcate a fost imposibil să nu îmi treacă pe sub ochi detaliul că face parte din categoria literaturii erotice… Şi sado-maso pe deasupra.

Victimă fraieră ce sunt, nici măcar asta nu mi-a dat de gândit că mă voi afla în faţa unei reeditări a fenomenului Sandra Brown, despre care numai ce vorbeam acum puţin timp aici.

Sinopsis

Fifty Shades of Grey este frumoasa şi originala poveste de dragoste BDSM dintre o fată obişnuită, timidă şi lipsită de experienţă şi bărbatul perfect, misterios şi plin de secrete.

Personaje

El

Un personaj rar întâlnit în literatura de ficţiune sau chiar în film, Christian Grey este tânăr, bogat, excentric, ştie să piloteze elicoptere, dar sub aparenţa durităţii şi formalismului dău de gheaţă se găseşte şi o latura sensibilă, care îl face să cânte la pian, să asculte muzică clasică atunci când biciuieşte femei şi să se dea cu planorul la vânătoare de răsărituri.

Ea

Personajul principal feminin, Ana(stasia) Steele vibrează de feminitate şi inteligenţă, lucru care transpare încă de la primele rânduri ale romanului, care începe astfel “Nu trebuie să dorm cu el ud, nu trebuie să dorm cu el ud”, şi recitând această mantră de câteva ori, încerc sa îl pun la punct cu peria. Evident, se referă la păr.

Un monument de cultură generală şi simţ artistic, citează adesea din Tess of the d’Urbervilles, are opinii pertinente în legătură cu arta (“Sunt minunate. Ridică ordinarul la extraordinar” – despre o serie de tablouri), şi cu muzica – îl recunoaşte cu uşurinţă pe Pachelbel, dar nu a ascultat niciodată Duetul florilor lui Delibes şi nu ştie despre ce e vorba în Traviata, fredonează Britney Spears dar cere să i se cânte Bach.

În roman nu se întâmplă în principiu nimic. Acţiunea are loc in 80% dintre cazuri în dormitor, iar dacă nu se întâmplă sex, se vorbeşte despre sex.

Desigur că publicul se bucură şi toată lumea are de câştigat din asta – adolescentele vor avea la ce Fat Frumos dotat cu bici să viseze în timp ce se culcă cu vreun emo kid leşinat de emoţie; gospodinele vor avea la ce să viseze în timp ce soţul sforăie alături; coafezele vor avea ce să comenteze împreună cu o cameră plină de femei pline de fantezii pe care însăşi autoarea le-a descris cu sintagma “a quivering mass of raging female hormons“.

Nu în ultimul rând, comunitatea BDSM se bucură de diseminarea informaţiei şi de accesibilitatea acestui stil de viaţă, pentru că odată cu creşterea curiozităţii, scade prejudecata.

Păcat însă de materialul didactic.

Personajele sunt  ridicole, ca nişte arhetipuri abia scoase din ambalajul pe care sunt bifate, ca la Starbucks, caracteristicile.

Scriitura romanului care bate recorduri de vânzări este rizibilă, de calitatea jurnalului vreunei domnişoare de pension – dacă la pensioanele din secolul 21 s-ar preda lecţii de educaţie sexuală, bondage şi domination.

Cartea este scrisă la persoana întâi şi se simte imediat că autoarea nu este de profesie scriitor – stilul este simplu şi accesibil, pe modelul “orice platitudine care îmi trece prin cap”, fără figuri de stil, fără întorsături de condei şi de o obositoare repetitivitate.

Doamna James, om de televiziune, nu pare să fi luat la cunoştinţă de existenţa dicţionarelor de sinonime şi face abuz de imagini şi sintagme. Între plictiseală şi amuzament, le-am numărat:

– fin observator al limbajului corporal şi al microexpresiilor, foloseşte sintagma “squirm uncomfortably” de 23 de ori şi “mouth presses into a hard line” de 10 ori;

– Freud ar avea de comentat la asta: expresia “cock one’s head” (a-şi înclina capul) e folosită de 33 de ori. Sinonime posibile, dar nici măcar o dată utilizate: tip, tilt, lean, turn, bend, incline;

– ultima observaţie, pour la bonne bouche, discursul interior al personajului feminin denotă materialul de calitate din care este croită delicata eroină. Fiecare gând începe cu o invocaţie: holy cow, holy fuck, holy shit, holy crap, holy hell, holy Moses*… În total 166 de sfinţenii. La 438 de pagini, ne dă o medie de 3 pe pagină.

 

În timp ce citeam mi-a fugit gândul la toată gârla de literatură adolescentină cu vampirul cel sexy şi ravisant şi demoazela cea dulce şi inocentă, plină de şarm şi personalitate. Nu eram deloc departe. Se pare că romanul Fifty Shades of Grey a început ca fan fiction a la Twilight, fiind publicat la început online pe diverse site-uri de profil, sub titlul Master of the Universe şi pseudonimul Snowqueen’s Icedragon.

Autoarea – aflată la prima sa carte publicată – susţine că a fost luată prin surprindere de popularitatea romanului său erotic, declarând că “este, evident, expresia crizei mele a vârstei mijlocii” (scriitoarea are 49 de ani), “astea sunt fanteziile mele, şi atâta tot“.

Acestea fiind zise, o să vă las cu speranţa că se va publica … mă scuzaţi, cum am putut fi atât de naivă (numai ce am googălit chestiunea). Desigur** că s-a publicat şi la noi. A apărut anul acesta la Editura Trei sub titlul Cele 50 de vicii ale domnului Grey şi costă vreo 36 de lei.

Doamnelor, lectură plăcută şi fiţi pe fază pentru seriile 2 şi 3 ale trilogiei, Fifty Shades Darker şi Fifty Shades Freed (deşi am o bănuială că la noi e departe de a ajunge best seller).

Note şi precizări

*Nu pot să nu mă întreb, cu amuzament, cum s-or fi tradus holy-urile în ediţia locală a cărţii… o versiune cuminte, a la Irina Margareta Nistor, de “la naiba“? Sau variaţiuni pe tema “să-mi bag [eufemismul]”?. Aşteptăm sugestii de traducere 🙂

**Am zis “desigur” cu un ton exasperat şi apăsat. Un best seller erotic e tradus la câteva luni după apariţie, dar când cauţi un sud-american magic-realist, spre exemplu, să dai cu tunul şi nu găseşti nimic.

PS1. Fifty Shades of Grey a fost în sfârşit dată jos din topul vânzărilor de cărţi din UK. De o carte de bucate.

PS2. Evident că se face film şi tot mapamondul face speculaţii în legătură cu distribuţia.

PS3. Autoarea E.L.  James se află pe lista din acest an a celor mai influenţi oameni din lume, după Times.

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


48 comentarii
  1. Ade

    Doar atât am de zis: excelent review!

    O carte mai prost scrisă nu cred că am citit vreodată.

    Reply
  2. Ana

    Foarte buna recenzia. Eu nu am reusit sa trec de pagina 3. Nu pot pricepe cum pot atatea femei sa citeasca asa cretinatate. Personajul feminin pare injositoar pt noi femeile. Si mai pui ca tocmai a lansat inca o carte madama asta pseudo-scriitoare, si prin Italia stau femeile la coada la librarii sa o cumpere. Deh, hormonii…..

    Reply
  3. costel ovezea

    Ce interesant ar fi (!) ca iubirea…’spirituala’…intr-adevar sa nu mai aiba nevoie de sexualitate! Sa fie asa…doar un ‘romantism adolescentin’, dar care SE NEAGA pe sine! (adica fiind adolescentin,chipurile,nu viseaza decat descoperirea sexualitatii!…dar care simultan,NU trebuia facuta!!). Deh!- asa ‘gandea spiritul cel mai inalt’! (religios). Cel pentru care pare ‘firesc’ deja (!) ca ingerii,fiind din ‘duh pur’,sa aiba totusi nevoie de aripi pentru a zbura! (ca…pasarile materiale!?). La fel era in cazul jertfei mantuitoare a lui Isus!: desi era mantuitoare,era totusi nevoie si ca fiecare om sa isi ia crucea jertfei personale si sa il urmeze pe Isus in’jertfa suprema’! Totusi…in ce consta de fapt jertfa?! Isus era ‘divino-uman’! Deci putea muri pe cruce fie trupul,fie…’divinitatea’ din El! In primul caz,oricat de pur ar fi fost un trup uman,el nu putea salva/mantui intreaga umanitate! De fapt,chiar daca se ocolea subiectul (prin interpretari erminice!),era totusi vorba de un sange si trup umane! (care ar fi trebuit consumate!). Acestea nu pot salva umanitatea! Era deci nevoie de varianta a doua! Dar atunci cum sa poata muri pe cruce…insasi ‘divinitatea’?! (ca sa existe ceva de oferit umanitatii…’insetate de viul vesnic’!). Se ajungea la…’nebunia gandirii’ de care vorbea apostolul Pavel! Deci!: cine o poate intelege cu adevarat poate simti si semnificatia reala (esential-superior!) a unor carti precum aceasta! (cu ciudata placere a…durerii!). Chiar Pavel recomandase…’disciplinarea fiilor buni’ (numai acestia!) cu…biciul!

    Reply
  4. Pingback: Parodie cu pisici după trailer-ul „Fifty Shades of Grey”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *