Bijuteriile trebuie alese la fel de atent precum cărţile. Ştiu că sunt o mulţime de bijuterii şi accesorii pe teme livreşti, de comandat din toate colţurile lumii. Ce voiam eu sa găsesc erau bijuterii create de artişti şi designeri din Ro, cu care orice pasionat de cărţi s-ar vedea la gât, în ureche, pe mână. Şi care, între noi fie vorba, sunt mai accesibile decât o comandă de la câteva sute sau mii de kilometri. Nu din cele care scriu cu litere mari şi roşii numele scriitorului preferat sau “i love books”, ci bijuterii care pot spune o poveste şi o pot completa pe cea a cărţilor cu care trăim.

La ediţia de primăvară a Autor , târgul de bijuterie contemporană, am descoperit bijuteriile create de Noha Nicolescu. Discrete, alb-negru, ele reluau fragmente de poveşti din ziare şi reviste franţuzeşti vechi, pe care Noha chiar le caută prin anticariate pentru fonturile, imaginile şi grafica lor retro, specială. Bijuteriile ei sunt la Cărtureşti, în Mansarda ROD, sau pot fi comandate via blog. Pentru nostalgicele Micului Paris!

Bonjour

Une regarde

L’instant

Les Amoureux

L’amour

Delia Matache este o arhitectă pasionată de bijuterii. Delia face bijuetii din hârtie, pe care o împleteşte în construcţii arhitecturale, geometrice şi uşor ireale. E greu să crezi că inelele şi colierele sofisticate au fost împletite manual din multe fâşiuţe de hârtie şi, în unele cazuri, materiale textile! Pentru pasele onirice, hypertextuale 🙂

Colier

Inel

Şi încă un colier din împletitură de hârtie. Le găsiţi la Cărtureşti, în Mansarda ROD, sau prin site-ul Deliei.

Harem 6 înseamnă Ildiko Mureșan și Flavia Marele, din Cluj Napoca. Le-am cunoscut acum câţiva ani prim colajele lor foto suprarealiste expuse pe atunci la Anaid Art Gallery. În ultimii ani Ildiko şi Flavia creează bijuterii, art dolls şi decoraţiuni artistice, care spun o poveste a lor, uşor întunecată, dar prietenoasă, grafică, cu subînţelesuri. Toate creaţiile lor se găsesc pe etsy (merită să le vizitaţi galeria!), dar le puteţi contacta şi pe blog. Bijuterii ca nişte splendide proze scurte!

Cele două feţe ale unei singure broşe:

Altă broşă

Aceeaşi broşă cu multe feţe, care urmează:

Şi două coliere ca două poveşti în imagini, tot Harem 6:

Little Miss Sunny

I was dressed to party

În materie de cercei, putem conta pe cărţi, ziare şi reviste vechi. Tot la Autor am cunoscut-o şi pe Mika Decor, ale cărei bijuterii se joacă frumos cu hârtia tipărită.

Le găsiţi pe site-ul ei.

 

În final, un proiect de care am aflat cu puţină vreme în urmă şi care îţi pune la gât cuvântul tău “de aur”: cuvântul care ţi se potriveşte, care-ţi place sau care numai ţie îţi spune ceva – Cuvinte aurite. Evident, poate fi din orice carte care nu-ţi iese din cap.

Şi rămânem cu gândul la… marţipan! Suntem curioşi şi ce cuvânt aţi purta la gât dar şi care sunt bijueriile made in Ro, cu poveste, pe care le-aţi lua în povestea voastră. Ah, şi la curiozitatea noastră pisicească, aşteptăm hint-uri noi 🙂

Un comentariu
  1. Pauna Oana

    imi plac foarte mult.felicitari creatoarelor pt ideile orginale si produsele finale atat de atragatoare!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *