V-am mai prezentat până acum bijuterii create din hârtie aici sau aici și cred că sunteți de acord că textura acestui material are un rol important în percepția vizuală și tactilă, oferind delicatețe, fluiditate și eleganță pieselor create de diverși artiști atrași de lucrul cu hârtia, fie ea tipărită sau nu.

Pentru a vă convinge odată în plus de acest lucru, m-am gândit să vă arăt câteva dintre frumoasele bijuterii create de artista finlandeză  Janna Syvänoja.
Licențiată a University Of Industrial Arts din Helsinki, în design interior și mobilier, a îmbinat cunoștințele cu talentul său artistic, dând naștere unor adevărate opere de artă. Cu ani în urmă, a început să creeze broșe și coliere pe care le vindea în scopul obținerii banilor necesari pentru plata studiilor. Bijuteriile sale au avut un imens succes și artista a început să fie curtată de galerii. De altfel, creațiile sale se află în mai multe galerii de artă din Europa și S.UA.

Pentru realizarea deosebitelor sale bijuterii, Janna folosește hârtie și cărți pe care le salvează de a ajunge la gunoi, reciclând ziare, dicționare, cataloage și hărți vechi. Lucrul acesta nu e de mirare, având în vedere că Finlanda este cunoascută ca una dintre cele mai „verzi“ țări, în care grija pentru mediu se traduce și printr-un ridicat procent de reciclare. Janna Syvänoja a declarat într-un interviu:

The best pleasure is to create something beautiful, valuable, from something that had been thrown away. Ecology is important to me.

11-Necklace08-Brooch02-Necklace13-Brooch04-brooch

Chiar dacă la prima vedere hârtia pare un material fragil, felul în care Janna o modelează îi conferă forță, reamintindu-ne că la începuturile ei a fost lemn. Tehnica folosită e simplă și totul curge natural. Cu multă răbdare, artista pliază hârtie, de cele mai multe ori în jurul unei sârme și astfel, din împletirea ideilor artistei și propria voință a hârtiei, iau naștere interesante și minunate bijuterii unicat.

I can make the rules, but the piece takes the shape of its own. When certain formed components start to follow each other and find their rhythm in my hands, the miracle happens. It is a slow, meditative, and a very natural process.

15-Necklace18-Necklace07-Brooch19-Necklace16-Brooch

Din loc în loc, răsare din paginile folosite câte un cuvânt care amintește că a existat cândva o altă poveste, recreată acum, în felul ei, de mâinile talentate ale Jannei Syvänoja.

Sursă: jannasyvanoja.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


2 comentarii
    1. Irina Dumitru Post author

      Într-adevăr, bijuteriile şi obiectele din hârtie sunt foarte frumoase şi delicate. E o încântare de fiecare dată când descopăr astfel de creaţii ale unor artişti talentaţi.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *