Cartea care a bătut recordul de vânzări deţinut de Harry Potter! Cartea cea mai vândută pe Amazon! Romanul care s-a vândut în două luni cât Codul lui Da Vinci în şase!

Victimă inocentă ce sunt, am căutat Fifty Shades of Grey a scriitoarei E. L. James, aplicând metoda oului de ciocolată cu surpriză. Nu citesc nimic-nimic despre cartea asta, să vedem pentru ce se agită tot mapamondul.

Din păcate a fost imposibil să nu îmi treacă pe sub ochi detaliul că face parte din categoria literaturii erotice… Şi sado-maso pe deasupra.

Victimă fraieră ce sunt, nici măcar asta nu mi-a dat de gândit că mă voi afla în faţa unei reeditări a fenomenului Sandra Brown, despre care numai ce vorbeam acum puţin timp aici.

Sinopsis

Fifty Shades of Grey este frumoasa şi originala poveste de dragoste BDSM dintre o fată obişnuită, timidă şi lipsită de experienţă şi bărbatul perfect, misterios şi plin de secrete.

Personaje

El

Un personaj rar întâlnit în literatura de ficţiune sau chiar în film, Christian Grey este tânăr, bogat, excentric, ştie să piloteze elicoptere, dar sub aparenţa durităţii şi formalismului dău de gheaţă se găseşte şi o latura sensibilă, care îl face să cânte la pian, să asculte muzică clasică atunci când biciuieşte femei şi să se dea cu planorul la vânătoare de răsărituri.

Ea

Personajul principal feminin, Ana(stasia) Steele vibrează de feminitate şi inteligenţă, lucru care transpare încă de la primele rânduri ale romanului, care începe astfel “Nu trebuie să dorm cu el ud, nu trebuie să dorm cu el ud”, şi recitând această mantră de câteva ori, încerc sa îl pun la punct cu peria. Evident, se referă la păr.

Un monument de cultură generală şi simţ artistic, citează adesea din Tess of the d’Urbervilles, are opinii pertinente în legătură cu arta (“Sunt minunate. Ridică ordinarul la extraordinar” – despre o serie de tablouri), şi cu muzica – îl recunoaşte cu uşurinţă pe Pachelbel, dar nu a ascultat niciodată Duetul florilor lui Delibes şi nu ştie despre ce e vorba în Traviata, fredonează Britney Spears dar cere să i se cânte Bach.

În roman nu se întâmplă în principiu nimic. Acţiunea are loc in 80% dintre cazuri în dormitor, iar dacă nu se întâmplă sex, se vorbeşte despre sex.

Desigur că publicul se bucură şi toată lumea are de câştigat din asta – adolescentele vor avea la ce Fat Frumos dotat cu bici să viseze în timp ce se culcă cu vreun emo kid leşinat de emoţie; gospodinele vor avea la ce să viseze în timp ce soţul sforăie alături; coafezele vor avea ce să comenteze împreună cu o cameră plină de femei pline de fantezii pe care însăşi autoarea le-a descris cu sintagma “a quivering mass of raging female hormons“.

Nu în ultimul rând, comunitatea BDSM se bucură de diseminarea informaţiei şi de accesibilitatea acestui stil de viaţă, pentru că odată cu creşterea curiozităţii, scade prejudecata.

Păcat însă de materialul didactic.

Personajele sunt  ridicole, ca nişte arhetipuri abia scoase din ambalajul pe care sunt bifate, ca la Starbucks, caracteristicile.

Scriitura romanului care bate recorduri de vânzări este rizibilă, de calitatea jurnalului vreunei domnişoare de pension – dacă la pensioanele din secolul 21 s-ar preda lecţii de educaţie sexuală, bondage şi domination.

Cartea este scrisă la persoana întâi şi se simte imediat că autoarea nu este de profesie scriitor – stilul este simplu şi accesibil, pe modelul “orice platitudine care îmi trece prin cap”, fără figuri de stil, fără întorsături de condei şi de o obositoare repetitivitate.

Doamna James, om de televiziune, nu pare să fi luat la cunoştinţă de existenţa dicţionarelor de sinonime şi face abuz de imagini şi sintagme. Între plictiseală şi amuzament, le-am numărat:

– fin observator al limbajului corporal şi al microexpresiilor, foloseşte sintagma “squirm uncomfortably” de 23 de ori şi “mouth presses into a hard line” de 10 ori;

– Freud ar avea de comentat la asta: expresia “cock one’s head” (a-şi înclina capul) e folosită de 33 de ori. Sinonime posibile, dar nici măcar o dată utilizate: tip, tilt, lean, turn, bend, incline;

– ultima observaţie, pour la bonne bouche, discursul interior al personajului feminin denotă materialul de calitate din care este croită delicata eroină. Fiecare gând începe cu o invocaţie: holy cow, holy fuck, holy shit, holy crap, holy hell, holy Moses*… În total 166 de sfinţenii. La 438 de pagini, ne dă o medie de 3 pe pagină.

 

În timp ce citeam mi-a fugit gândul la toată gârla de literatură adolescentină cu vampirul cel sexy şi ravisant şi demoazela cea dulce şi inocentă, plină de şarm şi personalitate. Nu eram deloc departe. Se pare că romanul Fifty Shades of Grey a început ca fan fiction a la Twilight, fiind publicat la început online pe diverse site-uri de profil, sub titlul Master of the Universe şi pseudonimul Snowqueen’s Icedragon.

Autoarea – aflată la prima sa carte publicată – susţine că a fost luată prin surprindere de popularitatea romanului său erotic, declarând că “este, evident, expresia crizei mele a vârstei mijlocii” (scriitoarea are 49 de ani), “astea sunt fanteziile mele, şi atâta tot“.

Acestea fiind zise, o să vă las cu speranţa că se va publica … mă scuzaţi, cum am putut fi atât de naivă (numai ce am googălit chestiunea). Desigur** că s-a publicat şi la noi. A apărut anul acesta la Editura Trei sub titlul Cele 50 de vicii ale domnului Grey şi costă vreo 36 de lei.

Doamnelor, lectură plăcută şi fiţi pe fază pentru seriile 2 şi 3 ale trilogiei, Fifty Shades Darker şi Fifty Shades Freed (deşi am o bănuială că la noi e departe de a ajunge best seller).

Note şi precizări

*Nu pot să nu mă întreb, cu amuzament, cum s-or fi tradus holy-urile în ediţia locală a cărţii… o versiune cuminte, a la Irina Margareta Nistor, de “la naiba“? Sau variaţiuni pe tema “să-mi bag [eufemismul]”?. Aşteptăm sugestii de traducere 🙂

**Am zis “desigur” cu un ton exasperat şi apăsat. Un best seller erotic e tradus la câteva luni după apariţie, dar când cauţi un sud-american magic-realist, spre exemplu, să dai cu tunul şi nu găseşti nimic.

PS1. Fifty Shades of Grey a fost în sfârşit dată jos din topul vânzărilor de cărţi din UK. De o carte de bucate.

PS2. Evident că se face film şi tot mapamondul face speculaţii în legătură cu distribuţia.

PS3. Autoarea E.L.  James se află pe lista din acest an a celor mai influenţi oameni din lume, după Times.

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


48 comentarii
 1. Enna25

  Mai e ceva, daca va doriti sa citit ceva asemanator povestii din Fifty Shades of Grey, va recomand autoarea Sylvia Day cu seria Crossfire. E la fel de bestiala!!!!!

  Reply
  1. elly

   Eu zic cã e chiar mai bunã si nu asa de lungã 🙂 A cam copiat de la aste trei cãrti. Sylvia Day e o mult mai bunã scriitoare, am citit aproape toate cãrtile ei, sau poate E.L. James a fost inspiratã de Sylvia Day, mai bine zis … ‘)

   Reply
 2. Anastasia

  Bine ca va uitati la filme pentru adulti, dar cartea vi se pare nasoala. Cartea asta trebuie sa te elibereze, nu a scris-o nimeni cu gandul ca va fi analizata pana la ultimul cuvant repetat. Va place bine, nu va place, iar bine!

  Reply
 3. Lita

  Telul acestei carti este de a oferi placere, nu o poveste atat de complicata cum se pare ca v-ati fi dorit.

  Reply
 4. 50 de vicii

  Ma amuza comentariile de aici, sincer. Oameni buni,femeia asta nu a mai scris nicio carte pana sa ajunga “aici”..de ce vad atatia pretentiosi pe aici? ea si-a EXPUS ideile pe un site si de acolo a pornit tot, normal ca a fost si pt ea un soc, soc-ul “succesului” neasteptat/negandit.E normal sa nu aiba prea multa experienta si e amuzant cand vad ca multi se arata destepti. Daca aceasta carte era ATAT DE PROASTA, de ce ajungea la nivelul asta?? ok, poate ca multi au cumparat cartea si si-au luat o mare teapa, asa cum au afirmat dupa aceea, dar MAJORITATEA oamenilor au APRECIAT aceasta carte si s-au bucurat. Da, nu zic ca nu a avut si parti proaste..se vede ca e o scriitoare incepatoare si ca mai are multe de invatat, normal ca recunosc asta( e posibil sa fiu interpretata precum o…nu gasesc cuvantul, care se supara ca ii este judecata o carte pe care o are pusa la loc de cinste in biblioteca)nu as avea cum sa nu recunosc, dar pentru o prima carte…sa fim seriosi. Plus ca IDEEA CARTII ESTE UNA ORIGINIALA, nu am vazut sa se lege cineva si de acest aspect. Am citit si primul volul din Crossfire( autoarea Sylvia Day) si asta pentru ca voiam sa vad si eu ce-a facut domnisorica, am fost dezamagita sa vad ca a copiat in draci..a copiat atat de mult incat m-a enervat la maxim. A abuzat:)) a fost un abuz de copiere, dar am putut sa REMARC ca Sylvia era putin( nu mult, in opinia mea) mai talentata si alegea cuvintele mai cu grija..una alta, asta pot sa recunosc, dar Sylvia a mai scris nu stiu cate carti pana la ora actuala:-j dar foarte de cacat din partea ei sa copieze in halul asta seria 50.
  Fiecare are opinia lui, eu zic ca e o carte destul de buna. Se putea si mai bine, dar autoarea este incepatoare( nu ca scopul meu ar fi sa ii caut scuze..dar sa ne gandim si noi putin, sa fim nitelus realisti si cu picioarele pe pamant, sa nu ne chinuie asa mult inteligenta, zic.)Peste 50% din cei care au achizitionat cartea sau au citit-o de pe diverse site-uri au fost placut surprinsi si destul de putin oameni au ramas dezamagiti.
  Eu zic ca fiecare are opinia lui si trebuie respectata dar ar fi bine sa ne gandim inainte sa judecam, sa analizam anumite chestii si apoi s-o ardem pe stilul inteligent.
  Nu pot decat sa felicit autoarea pt prima ei carte si succesul orbitor, apoi sa ii urez multa inspiratie si spor la scris. Sa invete din greselile facute in aceasta carte si sa aiba grija la viitoarele.
  Pana atunci, SA VINA FILMUL! si pace, astept sa citesc si-o carte scrisa de voi..ca tot e autoarea asa nepriceputa:)) nu m-am putut abtine.

  Reply
 5. Mariana

  Am citit toate 3 volume in limba originala, continutul acestora e genial, atit de profunda si plina de sens… ma scuzati dar ii consider prosti si orbi pe cei care sustin ca cartea se exeaza numai pe sex, in mare parte aceasta e si motivul pentru care unora nu le-a placut continutul cartii : deoarece nu i-au inteles SENSUL!!! Cind am inceput sa o citesc nu am atras atentia ca e un roman erotic,acesta fiind primul pe care l-am citit…recunosc unele momente din carte sunt destul de intime dar felul in care au fost descrise accentueaza de repetate ori sexualitatea si senzualitatea unei femei,idealul barbatesc si multe alte lucruri de care o persoana matura ar trebui sa fie constienta,nu sfidata. Deasemenea succesul acestei carti este inca o dovada ca cartea e o capodopera,Jared Leto (care a fost premiat la osxar in acest an), Ian Somerhalder (care a sustinut ca ar fi o mare placere pentru el sa joace rolul principal) si multi altii sustin ca Fifty shades… este una din caritle lor favorite. Tin sa mentionez si despre faptul ca figurile de stil si expresiile care unora le lipsesc ,persista intregul roman,si uneori un limbaj simplu te ‘ameteste’ mai mult decit limbajul bizar al unora,cum se spune “simplitatea e cel mai complicat lucru”. Recomand aceasta carte dar exclusiv persoanelor care sunt capabile sa inteleaga si sa intre in profunzimea cartii!!!
  p.s. Cartea asta nici nu se compara cu Twilight, si dupa parerea mea e mult mai ORIGINALA!!!

  Reply
 6. Pingback: Pro și contra mândrie și prejudecată de Jane Austen

 7. Diana

  ” În total 166 de sfinţenii. La 438 de pagini, ne dă o medie de 3 pe pagină.” Rezulta defapt o sfintenie la 3 pagini, nu 3 pe pagina…oh well, literatura nu matematica :))

  Reply
 8. Ciucu Ana-Maria

  Nu ajuta cu nimic cartea pe cei care practica BDSM, nu scade prejudecati ci iprastie informatii false. cele mai importante principii ale BDSM sunt “safe” si “consent”. Domnul Gray nu face decat sa abuzeze de nestiutoarea domnisoara, sa nu tina cont de refuzul ei sa zica lucruri gen “you;re not meant to like it”. Yes you are. that’s the whole freaking point.
  Nu face decat sa creeze asteptari false si sa spuna fetelor ca e ok sa nu-ti placa, sa nu vrei, ca barbati care te abuzeaza sexual sunt ceva “desirable”, ceva romantic.
  This whole book is bullshit.

  Reply
 9. Alex

  Twilight versiunea porno, porno pentru femei, pentru femei cu minti perverse, copile nefutute mai exact.
  Unde e prostia, acolo e si gramada.

  Si bineinteles ca daca tipul nu era bogat, dotat, aratos, misterios, etc(prince charming), iar ea o inocenta pura, care o suge ca pe prima acadea.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *