Cartea care a bătut recordul de vânzări deţinut de Harry Potter! Cartea cea mai vândută pe Amazon! Romanul care s-a vândut în două luni cât Codul lui Da Vinci în şase!

Victimă inocentă ce sunt, am căutat Fifty Shades of Grey a scriitoarei E. L. James, aplicând metoda oului de ciocolată cu surpriză. Nu citesc nimic-nimic despre cartea asta, să vedem pentru ce se agită tot mapamondul.

Din păcate a fost imposibil să nu îmi treacă pe sub ochi detaliul că face parte din categoria literaturii erotice… Şi sado-maso pe deasupra.

Victimă fraieră ce sunt, nici măcar asta nu mi-a dat de gândit că mă voi afla în faţa unei reeditări a fenomenului Sandra Brown, despre care numai ce vorbeam acum puţin timp aici.

Sinopsis

Fifty Shades of Grey este frumoasa şi originala poveste de dragoste BDSM dintre o fată obişnuită, timidă şi lipsită de experienţă şi bărbatul perfect, misterios şi plin de secrete.

Personaje

El

Un personaj rar întâlnit în literatura de ficţiune sau chiar în film, Christian Grey este tânăr, bogat, excentric, ştie să piloteze elicoptere, dar sub aparenţa durităţii şi formalismului dău de gheaţă se găseşte şi o latura sensibilă, care îl face să cânte la pian, să asculte muzică clasică atunci când biciuieşte femei şi să se dea cu planorul la vânătoare de răsărituri.

Ea

Personajul principal feminin, Ana(stasia) Steele vibrează de feminitate şi inteligenţă, lucru care transpare încă de la primele rânduri ale romanului, care începe astfel “Nu trebuie să dorm cu el ud, nu trebuie să dorm cu el ud”, şi recitând această mantră de câteva ori, încerc sa îl pun la punct cu peria. Evident, se referă la păr.

Un monument de cultură generală şi simţ artistic, citează adesea din Tess of the d’Urbervilles, are opinii pertinente în legătură cu arta (“Sunt minunate. Ridică ordinarul la extraordinar” – despre o serie de tablouri), şi cu muzica – îl recunoaşte cu uşurinţă pe Pachelbel, dar nu a ascultat niciodată Duetul florilor lui Delibes şi nu ştie despre ce e vorba în Traviata, fredonează Britney Spears dar cere să i se cânte Bach.

În roman nu se întâmplă în principiu nimic. Acţiunea are loc in 80% dintre cazuri în dormitor, iar dacă nu se întâmplă sex, se vorbeşte despre sex.

Desigur că publicul se bucură şi toată lumea are de câştigat din asta – adolescentele vor avea la ce Fat Frumos dotat cu bici să viseze în timp ce se culcă cu vreun emo kid leşinat de emoţie; gospodinele vor avea la ce să viseze în timp ce soţul sforăie alături; coafezele vor avea ce să comenteze împreună cu o cameră plină de femei pline de fantezii pe care însăşi autoarea le-a descris cu sintagma “a quivering mass of raging female hormons“.

Nu în ultimul rând, comunitatea BDSM se bucură de diseminarea informaţiei şi de accesibilitatea acestui stil de viaţă, pentru că odată cu creşterea curiozităţii, scade prejudecata.

Păcat însă de materialul didactic.

Personajele sunt  ridicole, ca nişte arhetipuri abia scoase din ambalajul pe care sunt bifate, ca la Starbucks, caracteristicile.

Scriitura romanului care bate recorduri de vânzări este rizibilă, de calitatea jurnalului vreunei domnişoare de pension – dacă la pensioanele din secolul 21 s-ar preda lecţii de educaţie sexuală, bondage şi domination.

Cartea este scrisă la persoana întâi şi se simte imediat că autoarea nu este de profesie scriitor – stilul este simplu şi accesibil, pe modelul “orice platitudine care îmi trece prin cap”, fără figuri de stil, fără întorsături de condei şi de o obositoare repetitivitate.

Doamna James, om de televiziune, nu pare să fi luat la cunoştinţă de existenţa dicţionarelor de sinonime şi face abuz de imagini şi sintagme. Între plictiseală şi amuzament, le-am numărat:

– fin observator al limbajului corporal şi al microexpresiilor, foloseşte sintagma “squirm uncomfortably” de 23 de ori şi “mouth presses into a hard line” de 10 ori;

– Freud ar avea de comentat la asta: expresia “cock one’s head” (a-şi înclina capul) e folosită de 33 de ori. Sinonime posibile, dar nici măcar o dată utilizate: tip, tilt, lean, turn, bend, incline;

– ultima observaţie, pour la bonne bouche, discursul interior al personajului feminin denotă materialul de calitate din care este croită delicata eroină. Fiecare gând începe cu o invocaţie: holy cow, holy fuck, holy shit, holy crap, holy hell, holy Moses*… În total 166 de sfinţenii. La 438 de pagini, ne dă o medie de 3 pe pagină.

 

În timp ce citeam mi-a fugit gândul la toată gârla de literatură adolescentină cu vampirul cel sexy şi ravisant şi demoazela cea dulce şi inocentă, plină de şarm şi personalitate. Nu eram deloc departe. Se pare că romanul Fifty Shades of Grey a început ca fan fiction a la Twilight, fiind publicat la început online pe diverse site-uri de profil, sub titlul Master of the Universe şi pseudonimul Snowqueen’s Icedragon.

Autoarea – aflată la prima sa carte publicată – susţine că a fost luată prin surprindere de popularitatea romanului său erotic, declarând că “este, evident, expresia crizei mele a vârstei mijlocii” (scriitoarea are 49 de ani), “astea sunt fanteziile mele, şi atâta tot“.

Acestea fiind zise, o să vă las cu speranţa că se va publica … mă scuzaţi, cum am putut fi atât de naivă (numai ce am googălit chestiunea). Desigur** că s-a publicat şi la noi. A apărut anul acesta la Editura Trei sub titlul Cele 50 de vicii ale domnului Grey şi costă vreo 36 de lei.

Doamnelor, lectură plăcută şi fiţi pe fază pentru seriile 2 şi 3 ale trilogiei, Fifty Shades Darker şi Fifty Shades Freed (deşi am o bănuială că la noi e departe de a ajunge best seller).

Note şi precizări

*Nu pot să nu mă întreb, cu amuzament, cum s-or fi tradus holy-urile în ediţia locală a cărţii… o versiune cuminte, a la Irina Margareta Nistor, de “la naiba“? Sau variaţiuni pe tema “să-mi bag [eufemismul]”?. Aşteptăm sugestii de traducere 🙂

**Am zis “desigur” cu un ton exasperat şi apăsat. Un best seller erotic e tradus la câteva luni după apariţie, dar când cauţi un sud-american magic-realist, spre exemplu, să dai cu tunul şi nu găseşti nimic.

PS1. Fifty Shades of Grey a fost în sfârşit dată jos din topul vânzărilor de cărţi din UK. De o carte de bucate.

PS2. Evident că se face film şi tot mapamondul face speculaţii în legătură cu distribuţia.

PS3. Autoarea E.L.  James se află pe lista din acest an a celor mai influenţi oameni din lume, după Times.

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


48 comentarii
  1. Miha

    desi apreciez f mult acest blog si nu de multe ori l-am luat drept referinta, recenzia ta mi se pare usor superficiala, ( da, daca vrei tu in 3 cuvinte poti rezuma aceasta carte si-i putem da titlul de telenovela) insa, de fapt, ea atrage atentia asupra unui fenomen intalnit la nivel modial si anume: barbatii parca nu mai stiu sa fie barbati, sa-si preia rolul dominant si femeile nu mai stiu sa fie femei..si in esenta cartea s-a bucurat de un asa succes tocmai pentru ca a recreat o tipologie de barbat care pe toate ne misca, nu in aceeasi masura dar ne misca.

    bineinteles totul in carte este dus catre extreme (ea tanara fecioara, el un SM impatimit), dar asta nu face decat sa intareasca ideea de baza. Si in fond cartea se transforma intr-o poveste de dragoste, lucru’ la care toti visam si sa fiu sincera de f mult nu m-am mai bucurat la o poveste de dragoste, chiar si asa simplist scrisa 🙂

    Reply
  2. DeeDees

    E foarte ok cartea, pentru ce-si propune sa fie. Exista un public si pentru ea, asa cum exista pentru orice. Dar s-au gasit o gramada de frustrati sa se revolte, nu fiindca e proasta cartea, ci fiindca are multi cititori iar autoarea s-a imbogatit. Fireste, comentatorii din Romania sunt ca de obicei pe locuri fruntase la frustrari 🙂 Veniti-va in fire, sunt mii de carti incomparabil mai proaste… dar alea nu deranjeaza pe nimeni fiindca n-au succes, nu?

    Reply
    1. Miha

      Cristina te provoc sa scrii tu o carte care sa se vanda in 70 de milioane de exemplare! E simplu, nu trebuie sa folosesti sinonime, bagi multe injuraturi, si-ti descrii cu lux de amanunte orgasmele pe care le-ai avut in viata asta….Sincer, nu cred ca o sa umpli o pagina. Poate ca esti desteapta, dar esti rea, frustrata si invidioasa. Iar ceilalti 70 de milioane de cititori sunt prosti, inculti si desigur perversi….

      Reply
  3. De acord!

    Absolut de acord cu recenzia ta – doar ca ai fost prea amabila!
    Deranjant de sarac limbajul, chiar daca vrei sa ignori asta cu tot dinadinsul. De restul nu mai vorbim. Ma incapatanez sa termin de citit – desi am mari dificultati 😉 – doar sa vad care-i Marele si Intunecatul Secret al Dlui. Grey. 😀 “Psihologia pentru toti.” Dar nu reusesc sa avansez!! Si in afara de aceleasi curiozitati lingvistice impartasite sotului meu ( de exemplu cum traduci in gingasa romana “I’m going to f…k you. Hard.” …ceva idei pentru “hard” ??!) alte tulburari cartea asta nu mi-a produs. Ah, da: marele regret ca am cumparat-o pentru Kindle.
    Atat e de slaba ca nu merita nici numele de carte, nici recenzie. Dar deh, daca ai salvat vreo domnita de la frustrarea de a o achizitiona, a meritat efortul tau!
    Ma surprinde insa enorm ca exista fani si pe Bookaholic… They should know better!

    Reply
    1. Cristina Dobrisor

      hard= bini di tat :))))))))))
      Acum, serios vorbind, fanii respectivi probabil ca s-au rezumat la un anumit stil de literatura si probabil ca li se pare interesant tot ce e la moda, indiferent de calitatea produsului. Exista categorii de oameni care citesc Sandra Brown s.a., cultura lor literara culminand cu “Alchimistul” (era o perioada, pe la sfarsitul anilor 90, cand erai cool sa spui ca ai citit-o) si exista categoria oamenilor care citesc literatura serioasa, fie clasica fie moderna, care au puterea selectiei si care, in momentul cand se exprima despre simplitatea cartii sus discutate, sunt apostrofati ba ca nu cunosc limba engleza, ba ca sunt aroganti. Cel mai mult m-a amuzat comentariul cum ca ar fi mai importanta transmiterea starilor si perceptiilor personajelor tocmai datorita acestei simplitati a limbajului si ca nu figurile de stil sunt cele care califica o carte drept buna…fara cuvinteeeee! Urmand rationamentul “nu degeaba a ajuns best-seller, ci tocmai pentru ca are un limbaj simplu, pe intelesul tuturor”, rezulta: best-seller = simplu = oameni simpli. Asta e, tot romanu-i priceput!

      Reply
  4. Andreea Cristina

    Am facut una dintre cele mai mari prostii…le-am luat pe toate cele 3 volume odata fara sa ma gandesc la continut. Stiam ca e erotica si,bineinteles,stiam ca este poate cea mai citita carte la momentul respectiv si era vazuta intr-o perspectiva excelenta dar…totusi. Prima jumatate de carte a fost chiar…acceptabila. Actiunea a fost cam usoara dar inca asteptam acel ceva care sa ma faca sa nu mai las cartea din mana. Ei bine,ajunsesem si la ultima suta de pagini si,ce sa vezi,i-am admirat gestul Anastasiei de a-l parasi pe acel om(personaj) absolut sub orice critica. Ana nu merita varsta pe care o are. Este infantila,usor de dominat si…prostuta. Domnul Grey,ei bine,e un ingamfat egoist care nu merita mai nimic. Relatia lor e bazata pe 49,9 % pe sentimentul de iubire iar restul e bazat pe relatiile fizice. Relatiile fizice..hmm…m-au innebunit. In sensul rau. Repet,stiam ca e o carte erotica dar a fost prea plina de descrieri in anumite parti.
    Ceea ce ma surprinde e faptul ca nu sunt singura care observa relatia dintre continutul acestei carti si Twilight. Mi-a placut seria Amurg iar relatia este evidenta:misteriozitatea si frumusetea personajului masculin,personajul feminin se indragosteste de el in ciuda avertismentelor ,faptul ca Ana avea o masina iar Grey nu este de acord cu ea(este o parte mai complexa in carte dar se aseamana exact).
    Pentru cine doreste sa o cumpere….cumparati-o! Nimeni nu stie daca o sa va placa sau nu. 🙂

    Reply
  5. Ana

    Am citit o carte erotica pe aceasi tema care chiar mi-a placut, dar din pacate nu s-a bucurat de atata popularitate. Oare cum se chema? Pe o pagina scria ea si pe pagina alaturata el.

    Reply
  6. Iliena Georgiana Dima

    Eu am citit toate cele 3 volume si pot spune ca sunt indragostita de ambii protagonisti ,am 15 ani si nu cred ca ma incadrez in vreuna din categoriile de oameni carora le-ar placea expuse de domnisoara care a postat

    Reply
  7. OddEven

    Critica literara onesta. Personal, as incadra trilogia in categoria ‘carti de uitat in tren”. Dar am o problema cu aritmetica: “… În total 166 de sfinţenii. La 438 de pagini, ne dă o medie de 3 pe pagină.”. Corect este “una la 3 pagini”! 🙂

    Reply
  8. Elisa

    Imi place ca toata lumea comenteaza, dar totusi cumparati aceste carti, ca doar sunt erotice. Si le place la fetite erotismul, mai ales acelea care nu prea au parte de asa ceva! Consider ca aceasta carte este pentru femeile puternice si care isi dau seama de erotismul lor! Si aceasta carte demonstreaza ca tot iubirea invinge pana la urma, orice ar fi! Dar hai sa fim seriosi, ce relatie poate dura fara sex? Este unul dintre principalii factori care face ca o relatie sa dureze! Cum citeam si mai sus, sunt alte carti erotice de care ti se face greata cand le citesti, insa aceasta carte are de toate! Eu zic ca merita citita, merita citite toate cele 3 volume, fie in engleza, fie in romana! 🙂 . Eu le-am citit pe toate si le-as reciti de 100 de ori! Plus ca abia astept filmul anul viitor! 🙂

    Reply
    1. Enna25

      Pura, pura dreptate! E adevarat ca nimeni nu face sex de 4 ori la rand, dar macar in carti sa citim despre asta.

      Reply
  9. pitagora

    nu am citit cartea, dar pot observa ca desi la literatura se pare ca te pricepi, la matematica nu prea.
    spui tu “În total 166 de sfinţenii. La 438 de pagini, ne dă o medie de 3 pe pagină.” nici pe departe. media e de o sfintenie la 3 pagini, nu 3 sfintenii pe pagina.
    in rest, toate bune

    Reply
  10. Enna25

    Am citit toate cele trei carti. E adevarat, E L James nu e scriitoarea ideala si experimentata, o recunoaste chiar ea, dar, fratilor, femeia asta a scris o carte care a batut pana acum toate recordurile. Toata lumea a fost curioasa sa afle ce s-a putut scrie intr-o carte, astfel incat sa se vanda in atatea exemplare. E adevarat, unii au fost dezamagiti, altii au apreciat, avand in vedere faptul ca sunt pe piata carti foarte bine scrise si gandite. De aia si este cartea asta asa criticata, dar cateodata femeile vor lucruri simple, vor sa citeasca fantezii pure, nu cine stie ce povesti incalcite, de aia prinde foarte bine. Eu o recomand celor care vor sa isi pipereze fanteziile sau sa gandeasca liber despre o nevoie atat de instinctiva – sexul. Oricum, articolul vostru este influentat de parerea altora despre aceasta carte. Asa ca: Fetelor, daca 90 de milioane au citit cartea, cititi-o si voi, nu e chiar asa rea.

    Reply
    1. 50 de vicii

      In sfarsit vad si eu un comentariu apropiat de realitate si logic, daca pot sa zic asa. Sunt de acord cu tine, total de acord.
      Si ai dreptate si in ceea ce o priveste si pe Sylvia Day, autoarea aceasta scrie mai bine decat James..e si normal..e prima ei carte, Day are destule carti in spate.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *