Andreea Lupu a debutat cu volumul de poezie „Instituția”, care a câștigat Premiul Național pentru debut în poezie „Iustin Panța”. Bogdan Bam Diaconu a realizat ilustrațiile acestui volum, interacționând cu textele și personajele Andreei Lupu. Despre cine este Spectaculoasa, cine și cum ajunge în această Instituție, în cele ce urmează:

Ilustrațiile volumului „Instituția” (Editura Paralela 45, 2018) sunt realizate de Bogdan Bam Diaconu. Textele se continuă în desene, la fel și fragmente din corporalitatea și identitatea personajului.

Ilustrațiile cuprind povestea prieteniei mele cu Bam, care se desfășoară de mai bine de 10 ani, iar Instituția există în mare parte datorită desenelor.

În timp, s-a desfășurat o adevărată corespondență grafic-literară. Pentru fiecare scrisoare terminată și trimisă, Bam întorcea o ilustrație nouă. Am continuat să scriu datorită personajelor lui, a continuat să deseneze datorită scrisorilor mele. Au existat multe variante, am trecut chiar și prin culori. 🙂

Mi-am descoperit textele în ilustrațiile lui, așa cum el, cred, și-a descoperit personajele în scrisorile mele. M-am bucurat că am găsit în Cosmin Perța un editor sensibil și extraordinar de deschis la această alăturare de text și desen.

Personajul Spectaculoasa e strâns legat de emoțiile produse de libertate și de capacitățile corporale de a simți, în general, ale Zdruncăi. Ce nu poate face Spectaculoasă, unde i se opresc sau unde i-ai oprit puterile?

Spectaculoasa își poartă puterile în nume. Nu mi-am imaginat-o neputând.

Cred că mi-ar fi fost foarte greu să o opresc pe Spectaculoasă, n-am fost niciun moment tentată să o fac. Dimpotrivă, m-am bucurat de fiecare dată când a apărut.

Altfel, ca în viață, puterile ei sunt delimitate cu delicatețe de locul în care se află, dar și de cei cu care își petrece timpul.

Relația dintre personajele Vitoș și Zdrunca se derulează în absența prezenței concrete, e întreținută de amintiri și memorie, din descrierile întâmplărilor și stărilor din timpul prezent. Cei doi o împărtășesc, însă, pe Spectaculoasă, care e și un liant între ei. Ce aduce în plus sau în minus această intermediere?

N-aș spune că Spectaculoasa intermediază. Ea aparține prezentului, dar aparține și spațiului memoriei. Spectaculoasa Știe, în aceeași măsură în care Poate. Acestea toate o fac să circule liberă în spațiu, dar și în amintiri.


Ce este Instituția? Cum a ajuns personajul acolo? Cum ai ajuns tu la această Instituție?

Cred că oricine dintre noi poate ajunge în Instituție când afară nu e suficient de multă liniște. Nu este un spațiu al logicii, se deschide când ai nevoie de el, și marea lui calitate este că te poate cuprinde. Cu totul.

Cum e când lumea pătrunde în alt om, de parcă n-ar avea niciun mecanism care să-l separe/apere de aceasta?

Nu cred că înțeleg foarte bine întrebarea, dar mi s-ar părea cel puțin interesant ca lumea să pătrundă, întreagă, într-un singur om, cu condiția să și iasă din el, scurt timp după. Nu de alta, dar ce să facă un om care devine prea-plin, singur?

Atunci când personajul se îndepărtează de sine, apelează la memoria lui Vitoș și la Spectaculoasa, care îi spune Zdruncăi „ce-ar trebui să știe pentru ziua care va trece”. În ce măsură se bazează identitatea Zdruncăi pe lumea exterioară?

Nu pot să zic că am reușit să o cunosc foarte bine pe Zdrunca, dar cred că-i place să se joace cu „a ști”. „A ști” nu este o chestiune fixă, ci versatilă, fluidă, și are foarte mult de-a face cu partenerul de joacă.


Andreea Lupu (n. 1978, în Ploiești) a absolvit Academia de Studii Economice. „Instituția” este volumul de debut, cu care a câștigat Premiului Național pentru debut în poezie „Iustin Panța”.


credit fotografie principală: arhiva autoarei

Andra Rotaru este autoarea volumelor „Într-un pat sub cearşaful alb”, Editura Vinea, 2005; Editura frACTalia, 2015; „En una cama bajo la sabana blanca”, Bassarai Ediciones, Spania, 2008; „Ţinuturile sudului”, Editura Paralela 45, 2010; „Lemur”, Editura Cartea Românească, 2012. Credit foto: Cato Lein


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *