Chiar dacă gerurile şi nămeţii ne-au cam ţinut pe loc, săptămîna care a trecut n-a fost deloc una oarecare pentru lumea cărţii. A murit, pe 1 februarie, poeta poloneză Wislawa Szymborska, despre care nu cred că ştim mare lucru în afară de faptul că a primit Nobelul pentru literatură în ’96.

Am încercat să caut vreo carte de-a ei, dar rezultatul a fost nul. Poate aveţi voi mai mult succes: Paralela 45 i-a publicat cu ani în urmă o antologie, Iubire fericită şi alte poezii, evident, de negăsit. Mai multe despre cine a fost, ce şi cum a scris şi în ce a crezut această poetă, găsiţi aici, cîteva poeme puteţi citi aici şi un fragment foarte optimist şi foarte tonic,  din discursul ei de la decernarea Nobelului, mai jos:

Cînd se întîmplă să fiu întrebată despre inspiraţie răspund, şi eu, ambiguu, însă spun cam aşa: Cred că inspiraţia nu e doar privilegiul poeţilor sau al artiştilor în general. Dintotdeauna a existat, există şi va exista un grup privilegiat de oameni pe care inspiraţia îi vizitează. Grupul acesta este format din cei care şi-au urmat vocaţia, din cei care îşi iubesc meseria. Din grup pot face parte doctori, profesori, grădinari, aş putea enumera o sută de alte profesii. Munca lor e o aventură continuă, o provocare continuă, deoarece dificultăţile întîmpinate nu le diminuează curiozitatea. În plus, ei ştiu că fiecare problemă rezolvată dă naştere unui şir de noi întrebări. Şi, oricare ar fi definiţia ei, inspiraţia se naşte dintr-un continuu nu ştiu.

 

(Wislawa Szymborska, la decernarea
Premiului Nobel pentru literatură, 7 decembrie 1997,
în Observator cultural, nr. 40)

Pe 2 februarie am fi putut să-l aniversăm pe Joyce, care ar fi implinit 130 de ani. Putem s-o facem însă tot anul: drepturile pentru traducere sînt la liber şi deja Universul a pus pe piaţă traducerea lui Mircea Ivănescu din Ulise. Cam cîte variante de traduceri (în română) din tot ce-a scris, nu doar din Ulise, credeţi că vom comenta anul ăsta? Eu una cred măcar cu un scandal nu vom rămîne datori!

Întorcînd foaia, am dat recent peste o ştire nu foarte băgată în seamă, dar mare pentru iubitorii de BD: tocmai s-a încheiat, în Franţa, marele festival de la Angoulême, iar cîştigătorul Grand Prix-ului, (şi cel care la anul va prezida juriul), e Jean-Claude Denis. Tot din link în link am aflat că librăria Jumătatea plină are deja cîteva titluri din selecţia oficială a festivalului şi că România a avut o echipă detaşată la Angoulême (Matei Branea, Sorina Vazelina, Milos Jovanovic&Tom Wilson şi Anamaria Pravicencu).

Şi pentru că tot am deschis capitolul, reiau o ştire mare: pe 11 februarie, Marjane Satrapi (Persepolis, Broderii) vine la Librăria Bastilia, de la ora 17.00. Cred că o vizită ca asta nu se anunţă în fiecare sezon, aşa că încercuiţi data şi răsfoiţi-i cărţile:  dacă vreţi un autograf, acum e momentul!

critic literar, redactor Observator Cultural, fost redactor Cotidianul, colaborator Dilema Veche, co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *