Stanislaw Lem

Când v-ați trezit de dimineață ați observat că aerul era puțin mai tare, soarele se grăbea să răsară și plutea un je-ne-sais-quoi în camera voastră? Explicația este simplă (pe lângă faptul că toamna își intră din ce în ce mai mult în drepturi): astăzi este o zi specială – în 1921 se năștea celebrul scriitor de povestiri și romane SF, Stanislaw Lem.

Știți voi, polonezul acela care a scos cărți ce i-au fost traduse în peste 40 de limbi și a vândut milioane de copii în toată lumea. Ăla, măi, de a scris Solariscarte ecranizată de vreo trei ori – cea mai notabilă rămâne versiunea lui Andrei Tarkovsky (1972)! 🙂

Deși nu mă prea dau în vânt după romanele SF (aici e o altă discuție), pentru ”clasici” am o slăbiciune. Așa că nu puteam să trec peste cei 92 de ani de la nașterea lui Stanislaw Lem. Facem o zi științifico-fantastică împreună?

Având în vedere că ”ținta” noastră de azi este un scriitor polonez, interviuri și documentare video cu el într-o limbă de circulație internațională nu am prea găsit (știți limba polonă? Vă puteți delecta cu acest clip – eu nu am înțeles, evident, nimic) – dacă ați găsit voi, vă rog să le împărtășiți în comentarii.

Totuși, un site oficial dedicat autorului are câteva interviuri traduse în engleză și multe comori neprețuite la distanță de câteva click-uri – aveți răbdare și cercetați-l, veți găsi de la audiobook-uri la tricouri cu Lem. A propos, vă amintiți că ieri deschideam o mini-serie de materiale pe tema ”5 scriitori despre care nu știai că au pictat, desenat sau creat artă pe pânză”? Vă mai dezvălui unul dintre ei: Stanislaw Lem, bineînțeles.

czajak

stanislav-lem-osmak-550

zmylek

Dacă v-am trezit interesul, mai multe imagini aici.

Pentru că tot ziceam mai sus de audiobook-uri, am găsit Solaris pe youtube. Dacă aveți aproape 8 ore libere, este tot ce vă trebuie.

Iar acum doi ani, pentru a sărbători 90 de ani de la nașterea faimosului scriitor de SF, Google a realizat un doodle tare simpatic. Dacă nu l-ați văzut atunci, acum este momentul.

Dacă vreți să (re)citiți una dintre cărțile lui Stanislaw Lem, iată un top 10 (orientativ) făcut de un utilizator de pe youtube.

Am mai căutat pentru voi și alte adaptări ale povestirilor scriitorului polonez, exceptând Solaris-ul pe care îl puteți găsi relativ ușor. Am ales trei scurtmetraje, pentru diversitate (animate sau nu) și le-am ordonat descrescător (în funcție de care erau mai ok).

Robot – two robot-themed tales from Stanislaw Lem in comics from SelfMadeHero on Vimeo.

 

Nu vreau să fiu acuzată de cinism, însă evenimentele din ultimele zile legate de câinii maidanezi mi-au amintit să vă spun, pe final, că Lem era un iubitor de câini – în cazul în care vă interesa. Găsiți aici două imagini care vor susține afirmația.

Altfel, îi doresc scriitorului să aibă cât mai mulți cititori pasionați de SF! 🙂

Sursă imagine principală: telegraph.co.uk

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *