Vă spun sincer – unul dintre cele mai frustrante momente ale vieții de cititor este atunci când îți dai seama că nu a fost reeditată cartea pe care vrei să o citești. Sunt foarte multe cărți faine, atât românești cât și străine, care au rămas acolo, în ediții de ’70-’80-’90, cărți care ar merita o soartă mai bună și un acces mai ușor al publicului la ele.

În facultate, aveam timp să colind anticariatele în căutare de “vechituri”. Intram într-un anticariat și plecam de acolo două ore mai târziu, cu o plasă plină de cărți. Asta e bine când nu cauți ceva anume. Acum, am ajuns mult mai specifică în căutările mele (deh, deja celebra lipsă de timp) – vreau o carte anume. Dacă la librării ai siguranța că în mare ai acolo toate noutățile, în cazul anticariatelor nu știi niciodată unde găsești o anume carte. Și aici vine frumusețea unui anticariat online – salvează o grămadă de timp.

Uitându-mă pe anticariat Târgul Cărții, m-am bucurat să găsesc câteva cărți pe care chiar le căutam. Unele îmi fuseseră recomandate (ca Durrenmatt, pe care un bun prieten a insistat că trebuie să-l citesc neapărat și bine am făcut că l-am ascultat), pe altele le-am citit acum mult timp dar nu le mai aveam (cum ar fi Costache Olăreanu).

În plus, prețurile sunt foarte mici. Pe Târgul Cărții, anticariat online, găsești cărți la 2, 3, 6, 8 lei. Sunt și cărți mai noi, e adevărat, ediții cunoscute de acum câțiva ani, unele care chiar mai sunt prin librării. Și există “riscul” ca să stai, la fel ca mine, să te uiți prin cărți care-ți amintesc de copilărie, colecții strânse în biblioteca bunicilor sau prin cărțile acelea cu fotografii mari pe copertă, de obicei “romantice” sau polițiste, apărute imediat după revoluție.

anticariat targul cartii

Dar să revenim la câteva recomandări serioase:

Judecătorul și călăul de Friedrich Durrenmatt

E o mică bijuterie povestea asta aparent polițistă, cu un comisar ce află că are o boală incurabilă și e pe moarte, dar care trebuie să rezolve o crimă misterioasă. Dar comisarul nu este unul obișnuit și nu acționează ca-n filmele polițiste, substratul cărții fiind unul de psihologie tare, de descoperire a criminalului punându-l de fapt față în față cu el însuși. Iar miza cărții e de fapt dacă poți acuza pe cineva de o crimă pe care n-a comis-o pentru a comis alta pe care n-ai putut-o demonstra. E extraordinară cartea, să o citiți.

Se poate comanda de aici

Metamorfoze de Maria Banuș

Sunt mai multe cărți de Maria Banuș de fapt, el găsiți pe toate aici. Odată cu publicarea jurnalului, Însemnările mele, Maria Banuș a revenit în atenția cititorilor, mulți de fapt descoperind-o acum ca o poetă importantă și interesantă și ca intelectual cu o privire foarte lucidă asupra lumii în care trăia.

Se poate comanda de aici

Ficțiune și infanterie de Costache Olăreanu

Proza lui Costache Olăreanu pur și simplu curge firesc, încărcată totuși de umor, subtilitate și un stil deloc ostentativ, iar în Ficțiune și Infanterie, un roman postmodern, e vorba de un scriitor care-și pierde manuscrisul și încearcă să-l rescrie. Îmi amintesc cu câtă bucurie l-am descoperit pe Olăreanu în facultate, alături de Radu Petrescu, Mircea Horia Simionescu și mi s-ar părea normal să-i văd pe reprezentanții Școlii de la Târgoviște predați la școală și citiți de cât mai multă lume.

Se poate comanda de aici

În concluzie, intrați pe Târgul Cărții, veți găsi cu siguranță cărți pe care le credeați uitate sau pe care le căutați dar nu v-ați fi gândit că se mai găsesc undeva.

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


2 comentarii
  1. Anticariat online

    Anticariatul pe langa faptul ca este mai ieftin, este vorba si de mirosul placut de vechi pe care numai intr-un anticariat

    poti avea, aici poti simti mirosul trecutului

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *