Simone de Beauvoir a refuzat mult timp, alături de Sartre, să apară la televizor (lucru menționat și în video-ul de mai jos). Prin urmare, este o plăcere când descoperi unul dintre rarele clipuri în care scriitoarea franceză a apărut. Mai mult, subiectul interviului cu jurnalistul Jean-Louis Servan-Schreiber este unul de maxim interes: ”De ce sunt feministă” (cu subtitrare în engleză).

Pornind de la Al doilea sex – pe care jurnalistul în cauză îl compară din punct de vedere ideologic cu Capitalul lui Marx – și de la citatul aferent ”Nu te naști femeie, ci devii una”, Simone de Beauvoir își construiește argumentele și explică feminismul din perspectiva ei. Într-un timbru vocal dur, îmbrăcată foarte colorat, parcă gata de un război intelectual, scriitoarea este cu adevărat fascinantă în video-ul de mai jos, din 1975. Vizionare plăcută!

Via Open Culture

Sursă imagine principală: fotojournalismus.tumblr.com

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


6 comentarii
 1. Pingback: Un interviu rar cu Simone de Beauvoir | Radio GRADO

 2. Pingback: Un interviu rar cu Simone de Beauvoir | Arhiva Strada FM

 3. Cristina Bogdan

  Multumim, Eli, pentru interviul cu Simone de Beauvoir! Le-am vorbit adesea studentilor despre “Al doilea sex”, dar nu o vazusem pe ea vorbind despre text 🙂

  Reply
 4. Alina

  Dupa cele citite mai sus, m-am gandit la ce ar raspunde Simone de Beauvoir daca i-as fi spus: M-am nascut femeie, nu am reusit sa devin una… De ce nu sunt feminista?… Poate intr-un interviu viitor voi afla prin intermediul voastru.

  Multumesc.

  Reply
  1. Eli Bădică Post author

   Păi nu cred că este necesar să fim feministe. Din punctul meu de vedere, orice dus la extrem este dăunător. Habar n-am însă ce ar fi răspuns Simone de Beauvoir dacă i-ai fi spus acest lucru :).

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *