Cartea filosofului Jan Patočka, denumită Eseuri eretice despre filozofia istoriei, a apărut pentru prima dată în samizdat în 1975, a fost publicată oficial în 1990 și, încă înainte de căderea regimului comunist, a fost tradusă în franceză şi în spaniolă.
În limba română cartea a fost tradusă de Anca Irina Ionescu, care va fi prezentă la lansare, împreună cu filosoful Adrian Niță. Jan Patočka (1907-1977) și-a început cariera de filosof într-un mod foarte promițător: a studiat filologia romanistică şi filosofia la Universitatea din Praga, în 1928 a făcut o călătorie de studii la Paris, unde l-a cunoscut pe Edmund Husserl, întemeietorul fenomenologiei, iar câțiva ani mai târziu a obținut o bursă la Freiburg, unde a studiat cu Husserl și Heidegger.
Este considerat cel mai influent reprezentant al fenomenologiei cehe sau chiar din toată Europa de Est, deși n-a avut prea multe ocazii să predea în mediul universitar. În 1939, când era asistent la Universitatea Carolină, ocupanții germani au hotărât să închidă școlile superioare cehe, au înlocuit un regim totalitar cu altul și Patočka nu a mai predat. Abia în 1968, după Primăvara de la Praga, a revenit pentru a doua oară la Universitatea Carolină și a predat până în 1972, când a ieșit la pensie. În cei patru ani, cursurile lui s-au bucurat de un succes incredibil și au fost frecventate nu doar de studenți de la filozofie, ci și de oameni din afara universității.
În anii ‚ 70 Patočka i-a cunoscut pe membrii trupei Plastic People of the Universe, formația de rock psihedelic care, din cauza conflictelor cu autoritățile, a ținut, începând cu 1973, doar concerte în locuințe private, hambare și alte locuri ascunse. Filosoful sexagenar i-a însoțit în multe din aceste concerte, ținând prelegeri în fața tinerilor pletoși. Membrii formației au fost arestați în 1976. În apărarea lor, s-au ridicat câțiva dintre reprezentanții de frunte ai culturii cehe.
Jan Patočka a devenit unul dintre primii semnatari ai Cartei 77 și purtătorul ei de cuvânt, ceea ce i-a fost fatal. În 1977, a fost arestat și supus unui interogatoriu neîntrerupt de 11 ore, în urma căruia a suferit un atac cerebral și a decedat câteva zile mai târziu, în spital. Înmormântarea lui s-a transformat într-o uriașă manifestare de protest, deși autoritățile au încercat să strice cu orice preț demnitatea ceremoniei. Cartea Eseuri eretice, lansată acum la Bookfest, va fi urmată anul viitor de o antologie mai amplă din opera lui Jan Patočka, pe care o pregătește Centrul Ceh împreună cu editura Tact.
Citește numărul 3 complet aici
Bookshake este un cotidian editat de Bookaholic.ro și Florin Iaru, la inițiativa Centrului Ceh. Ziarul se găsește la Bookfest 2016 (1-5 iunie), la standul Bookshake (pavilionul 4), unde este distribuit gratuit participanților. Articolele vor putea fi citite și online pe bookaholic.ro.
Ilustrație: Ana Preduș