Editura Nemira publică Scurt tratat despre iubire, de Ovidiu Raețchi, o carte tonică și ludică, fără mize solemne, o abordare din perspectiva istoriei culturii și a filosofiei a unor teme erotice esențiale.
Câteva dintre capitolele cărții: „Iubire: religie și fuziune nucleară”, „Îndrăgostirea: idee platoniciană, întâlnire, stranger”, „Lista cu iubiți”, „Teoria haosului și femeia îndrăgostită: negare, dezvăluire, emasculare rituală, rănire. Cazul Jeni Acterian”, “Lolita. Patologia primei iubiri”, „Iubirea ca deochi. Privirea fatală la Ficino”, „Teoria sărutului. Femeia, frigul și bizonul însângerat”, „Iubirea-milă și iubirea-pasiune. Crima în dragoste”, „Gelozia: Cezar și Mahomed. Profetul și Împăratul”, „Dezvrăjirea. Moartea iubirii”, „Lașitatea în dragoste. Petrarca”, „Seducția și limitele sale”, „Dublul și androginul”, „Iubit și iubitor. Ipoteza lui Fedru”.
Scurt tratat despre iubire se lansează pe 9 februarie la Cafeneaua Cărturești Verona.
Ovidiu Raețchi consideră că „avem nevoie, constant, de o recitire și, eventual, o aducere la zi a lucrărilor lui Stendhal și Ortega y Gasset, care sunt reperele absolute ale genului. Asta am încercat să fac eu, tonic, fără mize solemne, mai degrabă ludic.”
Ovidiu Raetchi este scriitor și om politic. În vârstă de 37 de ani, aflat la al doilea mandat de deputat, autorul locuiește la București și New York. A publicat volume de eseuri și analiză politică (EsTesistica, 2004; Din agora, 2012) și lucrări de istorie a civilizației (Anti-Dughin. Civilizatia Creștin-democrată și un proiect pentru Rusia). Semnează analize de politică externă pentru Adevărul sau ziare.com. Și-a reunit discursurile parlamentare în “Teoria marelui licurici & alte idei de dreapta”. A lansat cursurile de ideologie ale “Școlii Liberale” și revista Liberalul.