Întotdeauna am fost fascinată de științele exacte, deși nu m-am înțeles tocmai bine cu geometria în spațiu. Totuși, dificultățile de calcul nu m-au împiedicat să-mi dedic o bună parte de timp unor lecturi un pic mai teoretice. Una dintre cărțile de știință pe care nu mă pot abține de la a le recomanda este Despre toate, pe scurt. De la Big Bang la ADN. Volumul apărut la Editura Curtea veche este semnat de Bill Bryson, unul dintre cei mai bine vânduți scriitori americani contemporani, care a semnat volume de călătorii, studii de lingvistică, dar și cărți de știință.

A Short History of Nearely Everything este ceea ce am numi de obicei o carte de popularizare a științei. Teorii științifice mai mult sau mai puțin complicate sunt explicate într-o manieră simplificată pentru a putea fi înțelese și de non-specialiști, iar textul este dublat de o mulțime de imagini care să ajute în procesul receptării. Ceea ce face însă ca volumul lui Bill Bryson să se remarce printre cele asemenea este tocmai simplitatea limbajului folosit, dar și capacitatea de a raporta la fenomene din cele mai complicate și greu de înțeles pentru un necunoscător cu o naturalețe fermecătoare.

Pentru a nu cădea în ispita limbajului teoretic, autorul recurge nu numai la imagini amuzante, ci și la explicații simplificate până la limita atingerii limbajului unui copil sau la citate ale unor personaje care și-au păstrat anonimatul care asociază cu umor concepte științifice complicate. Un astfel de exemplu este următorul: „Un fizician este modul în care atomii gândesc despre atomi”.

Pentru a înțelege mai bine de ce spun că secretul succesului acestei cărți stă tocmai în umorul cu care autorul se raportează la teorii din cele mai complicate, esențiale pentru existența noastră și a universului înconjurător, vă propun un fragment din „Introducere” despre corporalitate: „Mulți ani de acum înainte (sperăm noi), aceste particule minuscule se vor angaja fără rezerve în toate miliardele de eforturi destoinice și interconectate, necesare pentru a vă menține pe dumneavoastră intact și a vă permite să vă bucurați de experiența acestei minunate, dar, în general, subapreciate, stări numite existență. Este destul de greu de explicat de ce atomii se supun la o asemenea osteneală. La nivel atomic, experiența de a vă forma pe dumneavoastră nu aduce cine știe ce recompense. În ciuda atenției exclusive de care vă bucurați din partea lor, atomilor nu le pasă prea tare de dumneavoastră – am putea spune chiar că ei nici nu știu că existați. Ei nu știu nici măcar că ei înșiși există. La urma urmelor, sunt doar niște particule fără judecată, care, în esență, nici măcar nu au viață. (Dacă ar fi să vă dezmembrați cu o pensetă, atom cu atom, ați ajunge la un morman de praf atomic pe cinste, în care nicio particulă nu ar avea viață, dar care, la un loc, au fost cândva dumneavoastră. Hm, ce gând năucitor!) Și totuși, pe durata existenței dumneavoastră, ei vor răspunde cumva unui unic impuls neabătut: să vă mențină în forma dumneavoastră individuală.”

Pornind de la macro la microcosmos, autorul trece prin toate teoriile care au revoluționat lumea științifică și le prezintă pe înțelesul tuturor. Pentru copii, o astfel de carte trebuie că este realmente fascinantă. Nici măcar dimensiunile ei impresionante nu cred că ar avea un efect negativ, chiar și asupra celor mai puțin atenți dintre micii cititori.

De multe ori, când le-am recomandat cartea prietenilor mei, am găsit că cel mai potrivit argument pentru care merită să o citești atunci când nu ești un cititor înverșunat de teorii științifice, căci există și astfel de aglomerații atomice, este acela că volumul lui Bill Bryson este poate cea mai frumoasă pledoarie pentru sensul existenței. În momentele de depresie sau de suprasolicitare, lectura unei pagini din acest volum are rolul de a genera energia necesară pentru cele mai dificile activități.

Pentru că absolut fiecare pagină din carte reușește să te facă să înțelegi că nu ești decât o particulă într-un joc imens și că, deși ai impresia că realitatea este degradantă, plasarea perspectivei deasupra problemelor personale te va face să înțelegi instantaneu că, de fapt, universul este asemănător unui ritm de dans pe care cele mai frumoase perechi imaginabile își declară pasiunea pentru viață.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *