Personajul Dot din cartea pentru copii scrisa de Randi Zuckerberg, coperta volumului

Sau cel puțin asta dă de înțeles Randi Zuckerberg prin cartea pentru copii pe care a publicat-o în noiembrie anul trecut, numită Dot.volum care-și ia titlul de la numele eroinei cărții, o fetiță dependentă de rețelele de socializare și, implicit, de tehnologie. Din prezentarea cărții aflăm că Dot știe multe: ”She knows how to tap . . . to swipe . . . to share . . . and she pays little attention to anything else, until one day Dot sets off on an interactive adventure with the world surrounding her.” Greu cu dependența de social media, nu? 

Trebuie să recunosc că, dând peste știrea aceasta, am fost puțin derutată. M-am întrebat ce se întâmplă, cum de cineva care nu numai că este rudă apropiată cu Mark Zuckerberg (fondatorul și directorul executiv al celei mai mari rețele de socializare, Facebook), ci a și lucrat cot la cot cu el ca director și purtător de cuvânt pentru aceeași companie, poate publica, acum, o carte împotriva dependenței de social media? A doua întrebare a survenit natural: oare fratelui ei cum i-a picat? 🙂

În ceea ce privește prima dilemă, se pare că autoarea, Randi, s-a retras din tot ceea ce înseamnă Facebook în 2011 și a fondat o firmă, Zuckerberg Media – care n-o duce totuși prea departe de fratele ei. În paralel, mergând ca invitată la multe conferințe ce puneau în prim plan social media, sora fondatorului Facebook a întâlnit, aparent, mulți părinți care-i cereau sfatul vizavi de dependența copiilor lor de tehnologie și rețele de socializare. Celor de la San Francisco Chronicle le spunea că:

”I did a lot of public speaking last year, and no matter where I went, people always asked the same questions: how can I better understand what my children are doing online? How can I ask my significant other not to immediately reach for their tablet in bed? How can I make sure I don’t lose my job to someone who is younger and more tech-savvy?”

Sora lui Mark Zuckerberg și cărțile pe care le-a scris: Dot și Dot Complicated

Randi Zuckerberg cu cele două cărți ale sale: Dot Complicated (carte pentru adulți) și Dot. (carte pentru copii). Sursa

De aici și până la a-și face un blog cu tot felul de sfaturi pentru profesioniști, dar mai ales pentru cei care nu au o prea mare legătură cu lumea rețelelor de socializare, Dot Complicated, iar mai apoi până la a scrie o carte pentru copii, Dot., n-a fost decât un pas (bine, câțiva pași 🙂 ). Chiar pe blogul ei, Randi motivează apariția volumului:

”I was inspired to write Dot after talking with parents around the world. I found that although technology is making our lives easier and helping keep us connected, many parents are worried about how to raise their children in this new digital era.”

Cât privește mesajul anti-dependență de tehnologie pe care-l transmite Dot., Randi afirmă că ”As I watch my two-year-old begin to discover technology, I feel certain that this is an important message to share with a younger audience”.

Randi Zuckerberg cu fiul ei, Asher, și cartea pentru copii, Dot.

Randi Zuckerberg cu fiul ei, Asher, și cartea pentru copii – sursa

Vă spuneam că mă întrebam ce-o fi spus Mark când a aflat că sora lui scrie o carte de acest gen. Ei bine, n-am găsit nicio declarație publică de-a lui, însă Randi a spus că familia o susține complet în demersul ei. Hm, oare Mark s-o fi plictisit de Facebook, o fi strâns destui bani sau nu se așteaptă ca volumul surorii lui să aibă prea mult succes? 🙂

Randi Zuckerberg la lansare cartii pentru copii, dand autografe

Sursa

Oricum ar fi, mi se pare că Dot. (ilustrată fabulos de Joe Bergereste o carte necesară pentru timpurile în care trăim. Mi-ar plăcea ca tânăra generație să găsească un echilibru între folosirea tehnologiei (implicit a rețelelor de socializare) – care este minunată, ne ajută extrem de mult în găsirea rapidă a informațiilor de tot soiul și în a păstra legătura cu oameni din toate colțurile lumii – și lumea reală, de dincolo de virtual. Poate că așa transmite Randi Zuckerberg mesajul, n-am de unde să știu, nu am pus (încă) mâna pe carte.

Personajul Dot din cartea pentru copii scrisa de Randi ZuckerbergSursa

Personajul Dot din cartea pentru copii scrisa de Randi Zuckerberg, pagina de carteSursa

Personajul Dot din cartea pentru copii scrisa de Randi Zuckerberg, pagina de carteSursa

Personajul Dot din cartea pentru copii scrisa de Randi Zuckerberg, pagina de carteSursa

Personajul Dot din cartea pentru copii scrisa de Randi Zuckerberg, pagina de carteSursa

Personajul Dot din cartea pentru copii scrisa de Randi Zuckerberg, pagina de carteSursa

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *