După ce am scris despre Frida, o carte tare faină care le prezenta copiilor viaţa şi lucrările celebrei pictoriţe mexicane, am continuat să caut genul acesta de cărţi speciale, adevărate albume care să le deschidă celor mici apetitul pentru lumea artei. Ideea mi se pare extraordinar de frumoasă şi are şi succes, căci, atunci când se combină fantezia unei poveşti cu ilustraţii care mai de care mai frumoase, e uşor să îndrăgeşti şi cartea şi arta.

Am descoperit astfel o colecţie minunată editată de L’Elan vert, numită Pont des Arts. Care e partea interesantă a acesteia? Faptul că fiecare carte are ca inspiraţie şi punct de plecare un tablou al unuia dintre pictorii de renume ai artei mondiale. Plecând de la o anumită pânză, un scriitor de cărţi pentru copii şi iubitor de artă, evident, imaginează o poveste, iar un ilustrator talentat şi inspirat de stilul pictorului de la al cărui tablou a pornit totul completează cartea în mod fericit.

Cartea care mi-a atras atenţia imediat se numeşte Voyage sur un Nuage şi a fost inspirată de pictura Les Mariés de la tour Eiffel a lui Marc Chagall. E o pictură pe care artistul de origine rusă a terminat-o în 1939 la Nice şi care e plină de culoare şi de simboluri. În stil cubist şi cu accente de suprarealism, tabloul prezintă istoria vieţii artistului, apropierea războiului şi incertitudinea viitorului.

Cea care a inventat o poveste care să se termine în acest tablou este Véronique Massenot, născută în Bourgogne şi căreia i-a plăcut de mică să inventeze poveşti ilustrate, să scrie şi care a fost atrasă de istoria artei. E de înţeles astfel entuziasmul cu care s-a avântat în acest proiect.

Capture2

Capture

Capture1

Povestea imaginată de Veronique e tare simpatică, e povestea unei aventuri de descoperire a lumii. Personajul principal e Zephyr, un tânăr poştaş ce locuieşte într-un oraş frumos şi vesel, în care toate casele sunt albastre. Deşi locul e interesant şi destul de animat, Zephyr e plictisit de monotonia aceluiaşi traseu pe care îl face zi de zi, aşa că şi-a făcut un obicei din a se aşeza la fereastră şi a visa cu ochii deschişi, privind în zare. E convins că lumea are mai multă culoare de oferit, că îl aşteaptă aventuri interesante. Tocmai de aceea, când un nor se oferă să-i fie mijloc de transport, se avântă în călătoria de descoperire a lumii.

Are parte exact de ce şi-a dorit: multă culoare, oameni veseli, cântece şi arome, toate combinate într-un amestec ameţitor de senzaţii. Cunoaşte astfel lumea, dar va ajunge să o vadă cu alţi ochi şi să o înţeleagă la un nivel şi mai profund după ce întâlneşte o tânără de care se îndrăgosteşte. Iubirea îi oferă o altă perspectivă. Întreaga aventură e un pretext pentru a descoperi minunata pânză a lui Marc Chagall, prezentată la sfârşitul cărţii, în toată splendoarea sa, iar cititorii înţeleg că parcurgând cartea e ca şi cum s-ar fi plimbat într-un tablou al acestui mare artist al secolului trecut.

123279298

Ilustraţiile sunt realizate de tânăra şi talentata franţuzoaică Elise Mansot şi la realizarea lor s-a inspirat din stilul lui Chagall, tocmai pentru a-i familiariza pe cei mici cu particularităţile acestuia. Vom întâlni nuanţele de albastru atât de des folosite de pictor, explozia de culoare şi lumină prezentă în picturile lui se regăseşte şi în desenele lui Elise. Din loc în loc sunt presărate elemente care se găsesc în tabloul dezvăluit la sfârşit.

deb9f9efc56ef2a940bdf0d58ccaad5c_L

725890677

973451769

cloud3

9782844551214_4_75

Aşa cum spuneam şi la început, mi se pare o idee foarte frumoasă această colecţie de cărţi de ficţiune şi de artă. Ele prezintă viziunea scriitorilor asupra unui tablou de care se simt atraşi, ei dând naştere unei interpretări proprii a simbolurilor şi semnificaţiilor de pe pânză. Şi în acest caz, pentru succesul cărţii trebuie să existe o legătură aparte între poveste şi ilustraţii, ele trebuie să se susţină reciproc pentru a capta interesul cititorilor.

Alături de Voyage sur un Nuage, care a fost tradusă şi în alte limbi, în colecţie stau şi alte titluri de cărţi inspirate de tablourile unor pictori, precum Le Chat et l’Oiseau care pleacă de la pictura lui Paul Klee sau Les Trois Musiciens, inspirată de Pablo Picasso, toate numai bune de a face cunoscută copiilor minunata lume a artei.

Surse: elanvert.frcorrespondances.hautetfort.comelise-mansot.frgibertjoseph.com

Irina Dumitru

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *