Trăim într-o lume în care să fii ocupat e bine. Înseamnă că ai ce mânca. Ceea ce, de obicei, nu mă deranjează – cu excepția momentelor când dau peste liste de recomandări de filme și cărți și alte chestii interesante de citit, ascultat sau văzut, ca lista asta, sau filmele de aici – și asta doar ca să dau primele două exemple care-mi vin în cap și să trec peste cele câteva zeci de titluri pe care le-am înghesuit cu lăcomie în Kindle, de am ce citi până la pensie. Ei bine, atunci simt frustrarea omului care nu poate să stea toată ziua cu cracii pe pereți și să citească.

Povestea asta e doar un motiv în plus pentru care proiectul a A year of reading mă face invidioasă. Inițiativa lui Ann Morgan, o jurnalistă independentă din UK, se poate rezuma în câteva cuvinte: Ann s-a hotărât ca în 2012 să citească ceva din fiecare țară din lume. O bucățică de literatură: roman, în principiu, dar se mulțumește și cu o nuvelă sau o povestire scurtă, ori o poezie. Apoi, pe blogul ei, ne povestește despre ce-a citit.

I want to read a story from Swaziland, a novel from Nepal, a book from Bolivia, a… well, you get the picture.

It’s going to be tough — according to the Society of Authors, only 3 per cent of the books published in the UK each year are translations. There are plenty of languages that have next to nothing translated into English. Then there are all the tiny tucked away places like Nauru and Tuvalu (I know, I hadn’t either), where there may not be much written down at all.

Din România, spre exemplu, a citit Băiuțeii, de Filip și Matei Florian.

Găsiți lista în întregime lista de lecturi pe care Ann și-a propus-o pentru 2012 aici. În caz că aveați chef să citiți ceva din Rwanda și nu știați de ce să vă apucați.

Foto de aici

organizator de evenimente, fotograf, owner Uncle Jeb Photo& Events, fost redactor Metropotam.ro, colaborări în presa culturală: Dilema Veche


Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *