World Book Night s-a întâmplat pentru prima dată pe 5 martie 2011, la două zile de la World Book Day. În acea noapte, în UK şi Irlanda au fost împărţite 1 milion de cărţi, adică 40.000 de copii a câte 25 de titluri atent alese în prealabil.

Cine alege cărţile şi cine le dă? Toţi cei care vor să se înscrie în acest proiect. În martie, 20.000 de oameni au împărţit câte 48 de exemplare ale cărţii alese de ei celor cu care s-au întâlnit la World Book Night, iar restul a mers în locuri mai puţin accesibile voluntarilor, cum ar fi spitale şi închisori.

În prealabil a existat un sondaj în care oricine interesat era rugat să-şi listeze 10 cărţi preferate şi să spună şi motivele. Apoi, un juriu format din personalităţi ce aveau legătură cu lumea cărţilor a ales cele 25 de titluri ce urma să fie oferite fiecare în 40.000 exemplare. Iar odată ce fie ai ales, fie ai găsit în lista finală o carte dintre preferatele tale puteai să te înscrii ca book-giver.

Bineînţeles că un astfel de demers nu se putea susţine doar cu ajutorul voluntarilor care propuneau şi împărţeau cărţi şi a juriului care face selecţia finală. În scopul nobil al promovării lecturii şi a cărţilor bune s-au implicat marile edituri, asociaţiile vânzătorilor de carte, BBC-ul şi mulţi alţi importanţi sponsori, a căror listă e frumos ordonată pe site.

Din cele 25 de titluri alese în martie, recunosc că nu am citit decât două: Dragoste în vremea holerei şi Half of The Yellow Sun, o carte excepţională care abia aştept să fie tradusă şi la noi, despre războiul civil din Nigeria (1967-1970). Dar şi titlurile, şi autorii celorlalte sigur ţi-au trecut măcar o dată pe la ureche. Iată câteva exemple: Iubire, de Toni Morrison; Viaţa lui Pi; Din vârful degetelor, de Sarak Waters; Umbra din Nord, de Philp Pullman; O zi, de David Nicholls; Asasinul orb, de Margaret Atwood; O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii, de Mark Haddon etc.


Nigel primeşte Dragoste în vremea holerei de la Sophie (3 ani) în Kinson, UK


2 book-giveri şi 1 book-receiver în Trafalquar Square, cu cărţile:
Viaţa lui Pi, O zi şi Toast

Şi pentru că un eveniment atât de mare nu putea da mai departe cărţile şi atât, poţi urmări sau chiar crea traseul fiecărei cărţi puse în circulaţie pe Book Crossing. O altă veste ar fi că au început deja înscrierile pentru World Book Night 2012, care va avea loc pe 23 aprilie (ziua internaţională a cărţii stabilită de UNESCO).

Cărţile propuse au început să se adune de acum o lună, termenul fiind până la 31 august, iar topul celor mai populare 100 de cărti e deja disponibil pe site. Pentru ediţia din 2012, juriul care va alege cele 25 de titluri o va avea în frunte pe Tracy Chevalier. O veste şi mai mare este că în 2012, World Book Night se va întâmpla şi în State, care-şi propun să împartă acelaşi milion de cărţi de pe ţărmul unui ocean pe celălalt.

E imposibil să nu te bucuri că astfel de proiecte, pe care le-ai vedea mai degrabă derulându-se local, în comunităţi nişate, ajung să se petreacă la o scară globală. Rezultă de aici că există resurse, există public, există posibilităţi. Noi avem până acum Lecturi Urbane, care încearcă să meargă în cât mai multe oraşe din ţară, dar cum ar fi să poţi împărţi într-o noapte sau zi un număr mult mai mare de cărţi, implicând cititori, implicând personalităţi culturale, implicând edituri, implicând sponsori.

Puteţi afla ce mai plănuiesc cei de la WBN şi pe pagina lor de Facebook.

Un comentariu
  1. Pingback: World Book Night: când cărţile se împart global şi gratis « Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *