Bănuiesc că nu sunt puțini scriitorii care nu s-au împăcat prea bine cu ideea de faimă, dar nu aș fi bănuit nici o secundă că printre aceștia se numără și Lewis Carroll. Uite însă că există o scrisoare semnată de autorul binecunoscutei cărți Alice în Țara Minunilor în care acesta mărturisește cât de tare a urât succesul și cât de mult regretă că a scris cărțile care l-au făcut cunoscut în întreaga lume. Chiar așa să fie?
Cel puțin așa reiese dintr-o scrisoare scrisă de mână, pe care a trimis-o, în 1891, de la colegiul Christ Church (Oxford), unde preda matematică, unei prietene apropiate, Anne Symonds (văduva unui eminent chirurg, Frederick Symonds).
Scrisă într-o perioadă în care Lewis Carroll era deja cunoscut pentru cărțile lui (scrisese Alice în Țara Minunilor cu peste 25 de ani în urmă), scrisoarea arată clar cât de nemulțumit era autorul de faptul că oamenii îi cunoșteau identitatea (se știe că Lewis Carroll este un pseudonim, în timp ce numele său adevărat este Charles Lutwidge Dodgson). Scriitorul englez era un timid, nu dădea niciodată interviuri și nici autografe, însă de aici și până la dorința de a nu fi scris nici o carte e cale lungă – “Urăsc atât de tare toată treaba asta (referire la notorietate) încât uneori îmi doresc să nu fi scris nici o carte”.
“Stimată doamnă Symonds, nu cred că am explicat destul de clar motivele pentru care urăsc ideea ca scrisorile mele să ajungă în colecții-autograf”, scrie el într-un loc completându-și ideea în altă parte: există oameni “cărora le place să fie priviți drept notorietăți (…) însă nu suntem toți făcuți după același tipar: plăcerile sau aversiunile noaste sunt foarte diferite”.
Aflată în posesia unui colecționar privat al cărui nume nu a fost făcut public, scrisoarea va fi scoasă la licitație pe data de 19 martie la Bonhams din Londra (una dintre cele mai respectate case de licitații din lume). Alături de scrisoare, estimată că va fi vândută cu 4.000 de lire sterline, va fi licitată și o fotografie realizată de Lewis Carroll (care a fost și un fotograf pasioant) în 1882.
Surse foto: elmundo.es, blogs.independent.co.uk, lewiscarroll.org