Campanie antidrog cu Alice in Tara Minunilor in rol principal - un esec

Am dat, pur întâmplător, peste o campanie antidrog din 1971 cu Alice în Țara Minunilor în rol principal. Mi-a atras atenția, evident, pentru că este folosit un personaj literar arhicunoscut, așa că am vizionat clipul. Singura problemă cu această campanie este că, așa cum este ea realizată, pare extrem de amuzant să consumi droguri. Un eșec, cum ar veni.

Clipul se numește Curious Alice și datează, cum am mai spus, din 1971. A fost făcut în America de către Institutul Național de Sănătate Mintală, via Departamentul de Sănătate, Educație și Bunăstare, înaintea președinției lui Reagan – atunci când campaniile antidrog erau în toi. Era menit a fi difuzat în rândul copiilor de șapte-opt ani.

”The film shows Alice as she toured a strange land where everyone had chosen to use drugs, forcing Alice to ponder whether drugs were the right choice for her. The “Mad Hatter” character represents Lysergic Acid Diethylamide (LSD), the “Dormouse” represents sleeping pills, and the “King of Hearts” represents heroin.” (via)

Bineînțeles că atunci când organizatorii au văzut produsul final, animația care avea un mesaj puțin confuz (personajele pe care Alice le întâlnește sunt foarte amuzante, par că se super distrează folosind droguri), au decis ca filmulețul să nu fie răspândit în școli.

Mi se pare totuși foarte fain că acest clip există pe internet și poate fi urmărit. Mie mi-a plăcut, are un aer vintage și este în continuare un exemplu de așa nu.

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *