Și cărțile au superlativele lor: cele mai lungi, cele mai grele, cele mai vechi, cele mai interzise, cele mai citite sau bine-vândute.

În episodul de astăzi – dimensiuni la superlativ: cele mai mari, mai mici, mai groase, grele și lungi cărți din lume.

Cele mai mari cărți

Cea mai mare carte publicată are dimensiunile de 2,01 înălțime, o anvergură de 3,08 metri deschisă și este un exemplar din Micul Prinț, scos de o editură braziliană în 2007.

video platform video management video solutions video player

Cea mai mare și mai grea carte este o colecție de povestiri și pilde despre profetul Mohammed, care măsoară 5 x 8,06 metri, cântărește o tonă și jumătate și are 429 de pagini.

Cartea Recordurilor nu o încadrează la categoria “cărți publicate”, dar o altă sursă menționează faptul că a fost tipărită în Germania într-un milion (?!) de exemplare, în patru limbi (inclusiv Braille).

Cea mai mare carte pop-up are – închisă – 3x4m. Cand e deschisă, are anvergura de 6 metri, iar imaginile dinăuntru ajung la înălțimea de 2,35m.

Cele mai mici cărți

Cea mai mică carte tipărită vreodată este o miniatură de 0,9 x 0,9 mm. Adică de nici un milimetru lungă sau lată (vezi foto). Este un exemplar din Cameleonul lui Cehov și a fost realizată de miniaturistul rus Anatoly Konenko, în 1996. În ciuda dimensiunilor, are 30 de pagini, fiecare cu 11 rânduri de text, și mai este și ilustrată.

Nu este singura carte miniaturală făcută de Konenko, găsiți mai multe aici.

Cea mai mică reproducere a unei cărți a  fost realizată pe un crâmpei de silicon care măsoară 70×100 micrometri. Titlul cărții este Teeny Ted from Turnip Town de Malcolm Douglas Chaplin și pe lângă faptul că ai avea nevoie de un microscop foarte puternic ca să citești cartea, o “copie” mai costă și 15.000$.

Cele mai groase cărți

Cea mai groasă carte are 4,08 metri grosime, 50.560 de pagini si 220 kg și se numește explicit Das dickste Buch des Universums, cea mai groasă carte din Univers. A fost prezentată în 2010 la târgul de carte de la Frankfurt și este o carte colectivă, la realizarea căreia au luat parte 40.000 de copíi – conține texte și desene făcute în urma unui concurs. Se afla în Cartea Recordurilor la capitolul Cea mai groasă carte nepublicată.

Cea mai groasă carte publicată nici nu se compară cu cea dinainte. Are doar 322 milimetri grosime, 4032 de pagini si 8 kg și este o ediție din 2009 a seriei de romane și nuvele polițiste cu Miss Marple, de Agatha Christie.

Și pentru că azi lucram în cifre și statistici, o să va amuze să aflați, tot via recordurile Guinness, ca în această carte sunt adunate 12 romane și 20 de nuvele polițiste, în care se întâmplă 68 de crime dintre care sunt rezolvate doar 43. Statistica varietății uciderilor stă astfel: 12 otrăviri, 6 strangulări, 2 înecări, o incendiere, o lovitură în cap, o ucidere cu săgeata și încă două realizate prin împingerea victimelor. În timpul investigațiilor s-au băut 143 de cești de ceai și s-au croșetat 47 de accesorii.

Cele mai lungi

Cea mai lungă carte din lume nu este omologată de Cartea Recordurilor. Se pare că ar fi vorba de o enciclopedie uriașă în limba chineză, Yongle dadian, la care au lucrat peste 2000 de cărturari timp de vreo 5 de ani. Are 22.937 de manuscrise, structurate în 11.095 volume, care totalizează în jur de 370 milioane de ideograme chinezești.

Cel mai lung roman se află într-adevăr în Cartea Recordurilor – este vorba despre În căutarea timpului pierdut a lui Marcel Proust, care are aproximativ 1.200.000 cuvinte și peste 9.600.000 milioane de caractere.

Cartea cu cel mai lung titlu a fost scrisă în 2010 de un indian (despre originile și etimologiile expresiilor și proverbelor limbii engleze) și numără 1086 de cuvinte.

Se pare că în același an un indonezian cu o fixație pentru faptele și viața președintelui Americii a scris o odă lui Obama care îi dă peste nas lucrării indianului, având un titlu de 2019 cuvinte, record care pare însă neomologat. Suntem curioși dacă cei doi autori pot să spună dintr-o suflare, fără greșeală, titlurile cărților lor (pe care, apropo, nu le-am găsit nicăieri).

Va urma.

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *