La târgurile de carte nu miroase a praf de pușcă. Dar dacă orgoliul ar avea miros, ce atmosferă de turnir ar fi pe culoarele dintre standuri. Mai ales că, dacă tot o duce prost cu banii cu care se alege din scris, autorul român își mângâie frustrările culegându-și gloria de pe unde poate și cu ajutorul clasamentelor literare făcute între prieteni.

Autori care au trecut demult de prima carte și de a doua tinerețe sunt la fel de emoționați ca debutanții când își lansează o carte la târg. Deși când vezi cât de mare e concurența, mai degrabă ar trebui să te cuprindă scepticismul Ecleziastului, demonul deșertăciunii își face de cap în mintea ta, cum îmi spune un prieten umorist: „Fiecare dintre voi trage nădejde că toți cei care vin la un târg de carte sunt chitiți să-i cumpere ultimul volum.” Ăla care e cel mai mare, cel mai frumos și cel dintâi al omenirii.

La un târg de carte, însă, fără să știe, autorul se transformă într-un personaj colectiv cu sute de capete care bântuie printre cititori. Toate aceste capete își zâmbesc și-și fac urări de succes, în timp ce fiecare dintre ele e în plin război al orgoliilor cu celelalte. Căci chiar și autorul care joacă perfect comedia modestiei ascunde un orgoliu de cuceritor pus pe harță. Totuși să recunoaștem: războaiele orgoliilor sunt purtate cu politețe, ca în duelurile dintre domnii din filme, și se încheie totdeauna fără ca vreuna dintre părți să scoată sabia din teacă. Căci îngerul lucidității îți spune că, de fapt, nu ești în război cu niciunul dintre ceilalți autori, ci numai cu tine însuți. Nimeni nu-și poate sări peste umbră. Iar cei mai luminați la cap dintre noi știu un lucru. Nu poți fi foarte bun într-o literatură mediocră, încât, ca să-ți dai pinteni cu aprindere, e mai bine să te rogi pentru inspirația celorlalți. Altfel te ia moță- iala, fiindcă micul tău succes se transformă într-o pernă.

Doar că somnul pe perna orgoliilor naște monștri, iar trezia, în miezul nopții, înfrigurată, înspăimântată și cu mari îndoieli seamănă se transformă într-o insomnie rebelă. Ca să poți adormi la loc, e bine ca succesul celuilalt să devină și al tău.


Citește numărul 4 complet aici

Bookshake este un cotidian editat de Bookaholic.ro și Florin Iaru, la inițiativa Centrului Ceh. Ziarul se găsește la Bookfest 2016 (1-5 iunie), la standul Bookshake (pavilionul 4), unde este distribuit gratuit participanților. Articolele vor putea fi citite și online pe bookaholic.ro.

Ilustrație: Ana Preduș

Un comentariu
  1. vasile popescu

    De ce târguri,lansări,lecturi,mese rotunde etc..De ce nu mai multe librării şi promovări scrise,televizate, radofonice sponsiorizate de stat,deci promovări fără discriminări,tot de apare,imagine comentată.O IDEE:toate ediţiile însoţite de postere:ZECE VOLUME LA O LIBRĂRIE UN POSTER DE LIPIT LA VEDERE ÎN VITRINĂ SAU PE UŞĂ;ACELAŞI LUCRU PRIN LICEE ŞI UNIVERSITĂŢI ş.a.m.d.
    La un târg cu un milion de volume expuse ce să aleg… ca să nu-mi pară rău?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *