Documentar despre Jorge Luis Borges

Am mai spus-o și cu alte ocazii că sunt zile în care pur și simplu simt nevoia de a vedea un documentar, iar de cele mai multe ori îmi aleg unul cu și despre un scriitor sau altul. Dacă acum puțin timp vă recomandam singurul film realizat de Samuel Beckett (plus un clip rar în care autorul citește de la sfârșitul romanului său Watt și piesa Așteptându-l pe Godot regizată de el) și trei video-uri minunate cu Ray Bradbury vorbind despre iubire, cărți și scriitură, astăzi aș vrea să vedem, împreună, un documentar fain despre Jorge Luis Borges.

Alături de Mario Vargas Llosa și Gabriel Garcia Marquez, Jorge Luis Borges este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți scriitori sud-americani din secolul al XX-lea, așa cum bine știți. Probabil că i-ați citit și răscitit prozele – eu una mi-aduc aminte că în facultate îmi făceam tot felul de note de lecturi pe marginea Cărții de nisip sau a volumului Aleph (bine, într-un mod inexplicabil, îl asociez pe Borges întotdeauna cu una dintre colegele și prietenele mele dragi din facultate, care făcuse o pasiune aparte pentru el și mi-o insuflase și mie, din fericire).

Documentarul pe care speram să-l vedem împreună se numește The Mirror Man și a fost realizat în 2007, regizat de Philippe Molins și scris de Alberto Manguel, cel care crede că tema centrală a operelor lui Borges a fost ”paradoxul bizar de a fi om într-o lume misterioasă și incomprehensibilă”.

Cele aproape 50 de minute sunt un melanj de fragmente de arhivă cu Borges, cu mama scriitorului și cea de-a doua soție a lui, de biografie, critică literară și chiar idolatrie. Trebuie, dar trebuie să vedeți acest documentar cu și mai ales despre Jorge Luis Borges!

 

Via și via

Sursă imagine principală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *