Nu, 1 mai nu este numai Ziua Internațională a Muncii, este și ziua de naștere a lui Joseph Heller și a lui Ion Popescu-Gopo.

Poate vă întrebați de ce am alăturat două nume din două domenii (literatură și film) și cu naționalități (americană și română) atât de diferite. Ei bine, în primul rând, pentru că-mi place tare mult de amândoi :). Apoi, pentru a vă satisface curiozitatea, pentru că ambii s-au născut în același an (1923) și au murit la 10 ani distanță unul de celălalt (Gopo în 1989, iar Heller în 1999). Parcă te face să te întrebi ce-ar fi ieșit dintr-o întâlnire între cei doi?

 

Heller

Joseph Heller – sursa

Popescu Gopo

Ion Popescu-Gopo – sursa

Pentru a-i aniversa, v-am pregătit 4 clipuri grozave – cum altfel decât un interviu cu Joseph Heller, autorul celebrului roman Catch-22, și un trailer pentru cartea amintită, semnat de ilustratorul Ian Higginbotham. De cealaltă parte, avem două animații scurte și simpatice de Gopo (”Evoluția omului” a fost prima animație premiată la Cannes!), cu binecunoscutul omuleț. Merg bine împreună, vă asigur!

Iată mixul Heller-Gopo, numai bun de savurat pe plajă, la munte sau pe unde vă petreceți ziua aceasta liberă.

 

 

 

 

http://youtu.be/OsQu9DjZ3gs

 

Sursă: youtube.com

Sursă imagine principală: www.animest.md

 

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *