Este festival de film: Este Film Festival. Nu, nu mă repet și nici nu e o greșeală de tehno-redactare. Așa se numește cel mai nou festival de film de la Sibiu, Este Film Festival, care va avea loc în peioada 24-27 martie.

Vă mai amintiți librăria Habitus, cea născută din prietenie? Ei bine, deja sunt aproape doi ani de când echipa de la Habitus – nu mai spun băieții, pentru că între timp li s-au alăturat și noi colege -, și-a văzut de treabă și și-a văzut bine pentru că Librăria Habitus a devenit un loc de referință pentru  viața culturală din Sibiu.

Ce legătură are Este Film Festival cu librăria Habitus? Lesne de intuit: Habitus a fost incubatorul acestui proiect. În acest spațiu, echipa de librari împreună cu câțiva colaboratori de anduranță, au pus bazele acestui proiect. Pentru a afla mai multe, le-am făcut o vizită și am stat de vorbă cu Roxana Pântice, coordonatorul de presă și comunicare al festivalului.

ultima

Sunt așa de entuziasmată, încât nici nu știu cu ce să încep. Îmi e clar faptul că librăria Habitus e un loc propice pentru dezvoltarea unor proiecte culturale inedite. Când spun asta, mă gândesc la spațiul în sine, la angajații librăriei, la prietenii care au depășit statutul de simpli clienți și la atmosfera generală care provoacă inițiativa și creativitatea.

Dacă fac o scurtă trecere în revistă a evenimentelor organizate aici, de la serile cu povești, la seminarii, lansări de carte și reviste, expoziții, ateliere de creație și handmade și până la proiectul cinematografic Cine m-a văzut la Habitus, mi se pare că Este Film Festival vine ca un demers firesc, asta fără a-i diminua surpriza și bucuria cu care sunt convinsă că a fost primit.

Pe scurt, cum ați ajuns aici? Este festivalul o prelungire a proiectului Cine m-a văzut la Habitus sau feedback-ul publicului v-a încurajat să dezvoltați un proiect de sine stătător?

Se poate într-adevăr considera că Este Film Festival e o prelungire a proiectului Cine m-a văzut la Habitus, tocmai datorită feedback-ului pozitiv pe care publicul l-a dat în timp. Lucrurile s-au legat destul de firesc. Nu am fost prezentă când beculețul roșu s-a aprins și cineva a ridicat întrebarea „Dacă am face un festival?”, dar probabil era nevoie doar de o scânteie, de verbalizarea dorinței. Am mizat pe constanța publicului și pe faptul că oamenii vin pentru că știu că filmele sunt alese pentru ei, nu la întâmplare, nu doar ca să vindem bilete. Asta am făcut și în cazul festivalului.

10422565_1700607426854586_4787184883614430719_n

De ce festival de film european? Uitându-mă pe program și ținând cont de spațiile neconvenționale de proiecție, am avut senzația că vreți să readuceți publicului ideea și experiența de cinematecă. Mă înșel?

Probabil că filmul european tinde să fie asociat cu ideea de cinematecă pentru că foarte multe filme europene au devenit reprezentative în istoria cinematografiei. Ne-am bucura ca filmele pe care noi le aducem să ajungă și ele în punctul ăsta. Până una, alta, vrem să promovăm filmul european pentru felul în care ne spune niște povești din spațiul în care, până la urmă, și noi trăim- surprinzător, autentic, nuanțat. Și, nu în ultimul rând, cum am scris și pe Facebook: un festival propriu de film european ESTE ceea ce îi lipsește unei foste capitale culturale europene. 🙂

Am citit în prezentarea de pe pagina festivalului că opțiunea de a proiecta filmele în spații neconvenționale se datorează și lipsei unui cinematograf adecvat. Crezi că apariția festivalului ar putea schimba această realitate?

E adevărat că există un cinematograf în Sibiu. Nici nu știu dacă ar trebui să ne bucurăm că avem „măcar” unul sau să ne întristăm că avem „doar” unul. Oricum, în situația asta ușor tragi-comică, cred că publicul s-a obișnuit și cu spațiile neconvenționale, pe care le tratează absolut normal. Suntem la prima ediție, încă nu știm ce și cum putem schimba.

Unde vedem filme, acasă sau în sală?

12643011_1689944777920851_352761874293418167_n

Cred că orice  demers cinematografic din Sibiu (și nu numai) va fi într-o primă fază apreciat de public prin prisma comparației cu TIFF-ul. Cum vă simțiți în acest context?

O comparație cu TIFF (la cel din Cluj mă refer) ar fi flatantă. Stai să ajungem acolo! 🙂

Ce presupune să organizezi un festival de film din perspectivă logistică și financiară?

Îți trebuie ceva bănuți, nu prea poți să peticești când e vorba de aparatură de calitate, care să ofere evenimente de calitate. Și atunci îți trebuie niște prieteni buni, niște parteneri care să te crediteze chiar dacă ești la prima ediție. Noi am fi zis – tocmai pentru că ești la prima ediție.

Cum s-a conturat această primă ediție, de la alegerea numelui festivalului până la hotărârea secțiunilor și selecția filmelor? Cine e în spatele acestor demersuri și cât timp au durat pregătirile din culise?

Pregătirile au început cândva în toamnă. Suntem nouă în echipa de organizare și am luat deciziile cele mai importante împreună, de la nume până la imagine. Este Film pare să ni se potrivească cel mai bine, e altfel, e viu, e simplu – film! Secțiunile s-au conturat în ritmuri diferite. Best Of Europe a luat naștere, ca idee de secțiune, cel mai repede, pentru că știam că vrem să aducem cele mai apreciate filme europene din 2015, dar care nu ajung mereu la publicul sibian. Celelalte secțiuni s-au conturat pe parcurs, am pornit, spre exemplu, de la Fiul lui Saul și am ajuns să facem o secțiune dedicată filmului maghiar la această ediție, absolut pe merit pentru filmul maghiar. Am pornit, de asemenea, și de la dorințele noastre ca spectatori, ne-am gândit la „cum” am vrea să vedem un film, nu doar la „ce” film vedem – de aici secțiunea Experiențe. Iar filmul românesc era de nelipsit; de altfel, festivalul începe și se încheie cu filmul Ilegitim al lui Adrian Sitaru.

12733413_1695385404043455_201687339550353078_n

Echipa în acțiune pe ultima sută de metri.

Cât de receptivi au fost cineaștii pe care i-ați contactat la propunerea de a le prezenta producțiile publicului sibian în cadrul unui festival de film nou-nouț?

Am avut ocazia să lucrăm în premieră cu o parte dintre distribuitorii de film și sigur vom mai face asta, lucrurile merg bine. Avem și câțiva invitați – ne vom bucura de prezența regizorului Adrian Sitaru și a actorilor Alina Grigore și Robi Urs în deschiderea festivalului. De asemenea, la proiecția specială a filmului Banat va fi prezent actorul Ștefan Velniciuc, dar și la documentarul Doi secui vom avea invitați din partea echipei.

La această primă ediție nu aveți secțiuni competiționale. De ce?  

Într-adevăr, pentru această primă ediție am luat decizia să nu avem secțiuni competiționale, poate în viitor. Cred că acum filmele și experiența publicului cu ele e importantă, nu competiția. Deocamdată ne dorim ca festivalul să ofere publicului sibian posibilitatea de a viziona filme premiate, să-l pregătească și să-i dezvolte apetitul pentru cinematografie.

Ce nu avem voie să ratăm la această primă ediție?

Prea multe de neratat! Fiul lui Saul multipremiat, documentarul Amy, câștigător și el de Oscar, atmosfera filmului Youth – al lui Paolo Sorrentino, drama turcească Winter Sleep, minunată ca imagine și actorie, animația Muntele magic – regizat de Anca Damian, care a făcut și Crulic. De la experiența vizionării maratonului Millennium, care să nu te lase să te ridici de pe scaun, până la câștigătorul de Palme d’Or din 2015, Dheepan. Aș putea continua și cu celelalte filme din program fără problemă.  🙂

12804843_1701446563437339_8249025875689765875_n

La final, am vorbit despre așteptări legate nu doar de această primă ediție, ci așa, în general, și Roxana mi-a spus că speră ca prin ceea ce fac, ea și echipa ei, atât în librărie, cât și cu organizarea festivalului Este Film, să convingă publicul de importanța cuvântului, atât a celui scris, prin cărți, cât și a celui reprezentat, prin imagine și interprerare, de filme.

Vă propun să le arătăm că le recunoaștem efortul călcându-le pragul librăriei și mergând la Este Film Festival. Programul festivalului și detalii despre achiziționarea biletelor găsiți aici.

Fotografiile au fost preluate de pe contul de Facebook Este Film Festival.

cover p

 

Un comentariu
  1. Petcu Irina

    Fiind o cinefila irecuperabila , si culmea ironiei , sunt si din Sibiu , o sa particip la festival . 🙂 Vizionare placuta tuturor care vor veni la eveniment .

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *