După „Sezonul Cultural Românesc“, desfășurat timp de 6 luni la Muzeul Național de Arheologie din Lisabona și programul „Mari artiști români în marile catedrale portugheze“ desfășurat la Lisabona, Porto, Batalha, Viana do Castelo și Évora, ICR Lisabona și Ambasada României au celebrat Ziua Naţională a României în data de 28 noiembrie 2018, printr-un amplu ansamblu de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, realizate în parteneriat cu prestigioşi parteneri instituţionali portughezi şi români.

Programul de celebrare a Zilei Naţionale a României la Lisabona s-a desfăşurat în intervalul orar 14:00 – 23:00 debutând cu un spectacol multimedia și flash-mobs, intitulat EU-ROMANIA, pe care Art Focus România l-a realizat în Piaţa São Carlos, unul dintre punctele cele mai vizitate de turiştii din capitala lusitană.

La ora 15:00, la Teatrul Municipal Sao Luiz a avut loc o conferinţă de presă în care au fost prezentaţi protagoniştii celor două evenimente culturale, echipa managerială a Art Focus și, respectiv, Alexandru Tomescu şi Angela Drăghicescu. Au fost prezenţi dl. Leonídio Ferreira, directorul adjunct al Diario de Notícias, d-na Adriana Niemeyer corespondent în Portugalia al jurnalului brazilian O Momento, d-na Raquel Morão, realizator al RTP 2 (un reportaj despre eveniment a fost transmis în cursul zilei de 29 noiembrie la jurnalul de ştiri al RTP2) şi doamna Elisabeth Barnard, redactor şef al revistei portugheze Zen Energy.

Deschiderea oficială a celebrării Zilei Naționale, la care au fost invitate personalităţi portugheze, autorităţi şi membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Lisabona, s-a desfăşurat în acelaşi loc la ora 19:00, cu o proiecție de tip video-mapping care a evocat istoria, tradiţiile şi personalităţile României. În cadrul proiecţiei, o atenţie specială a fost acordată personalităţilor române și portugheze simbolice pentru legăturile dintre cele două naţiuni cu origine latină comună.

Începând cu ora 21:00 în Sala Mare a Teatrului Municipal São Luiz, violonistul Alexandru Tomescu, sosit la Lisabona cu celebra sa vioară Stradivarius şi acompaniat de pianista Angela Drăghicescu, a oferit un recital al cărui repertoriu a inclus piese aparţinând unor compozitori români precum Mihail Jora, Dinu Lipatti, Constantin Nottara, George Enescu şi o piesă a compozitorului portughez Federico de Freitas, interpretată în semn de omagiu pentru gazdele portugheze şi publicul prezent la sărbătorirea celui mai important eveniment din istoria modernă a României, realizat sub sceptrul Regelui Ferdinand I, nepotul Reginei Maria a II-a a Portugaliei. Înaintea fiecărei piese, Alexandru Tomescu a făcut câte o scurtă prezentare a compozitorului, a importanței sale în peisajul componistic românesc, dar și a contextului în care a fost creată bucata muzicală. Digresiunile de ordin muzical, intersectate cu informații esențiale despre România și Centenar, au fost primite, cu căldură și elan participativ, de către un public care a aplaudat în picioare interpretarea strălucitoarea a celor doi interpreți, perfect acordați la spiritul momentului.

La evenimente au fost prezenţi peste 500 de invitaţi, ambasadori din Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, corp diplomatic, primari ai unor localităţi care au colaborat cu ICR şi ambasada (Leiria, Abrantes etc.), directori ai unor instituţii culturale partenere, jurnalişti, membri ai comunităţii româneşti şi un foarte divers public portughez.

La încheierea programului celebrativ, dl. Joaquim Ruivo, directorul complexului Mosteiro da Batalha, a trimis instituției noastre următorul mesaj: ”A fost o plăcere să fiu prezent la celebrare, şi vă felicit pentru înalta calitate a evenimentelor care au ridicat în mod inegalabil prestigiul României, al poporului şi culturii sale. Multe felicitări pentru excelenta activitate a Institutului şi Ambasadei”

Partenerii Ambasadei şi ICR Lisabona în organizarea evenimentelor au fost Primăria Lisabonei, EGEAC, Teatrul Municipal São Luiz, Teatrul Național São Carlos şi Art Focus prin proiectul EU-ROMANIA, finanțat de Ministerul Culturii din România.

Teatrul Municipal São Luiz a fost inaugurat în 1894 sub numele de Theatro Dona Amélia,sub patronajul reginei Dona Amélia, soţia regelui Dom Luís I, fiind dedicat încă de la început concertelor simfonice, dar şi spectacolelor de teatru şi de operă. Teatrul şi clădirea care îl adăposteşte au o istorie zbuciumată, din 1918 purtând numele actual. Sarah Bernardt este doar unul dintre marile nume ale teatrului prezente pe eleganta sa scenă. Aici este proiectat pe ecran, în 1896, primul film relizat în Portugalia, Boca do Inferno în Cascais. În prezent, São Luiz este una dintre locaţiile favorite în care concertează apreciata Orquestra Metropolitana de Lisboa.

Teatrul Naţional São Carlos este principalul teatru de operă şi balet din capitala Portugaliei. A fost construit în numai 6 luni, în 1793, în manieră neoclasică şi rococo inspirată de San Carlo din Napoli şi Scala din Milano, pentru a înlocui mai vechiul teatru distrus de marele cutremur din 1755. De la inaugurarea de către Regina Maria I a Portugaliei, pe scena sa au fost prezente, în generaţii succesive, cele mai mari personalităţi muzicale ale lumii, între care Hariclea Darclée (în 1895) şi numeroşi alţi artişti români.

Institutul Cultural Român de la Lisabona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *