Aprilie pare a fi luna în care primăvara va fi venit și vom putea ieși cu toții din bârloguri, să citim în parcuri și pe terase. Și e numai bine pentru că martie a avut multe apariții notabile. 

Avem, așadar, cărți de dragoste (Scrisori din insula Guernesy, o carte a cărei ecranizare va fi gata în aprilie, dar, din păcate, nu și pentru publicul român, întrucât nu va apărea decât pe micile ecrane, la un moment dat; Cineva cu care să fugi de acasă, o carte a cărei reeditare eu o așteptam de mult, am citit-o acum mulți ani și de atunci o tot recomand drept cea mai frumoasă carte de dragoste pe care am citit-o, sunt curioasă dacă va fi la fel și după recitire), literatură rusă (Zuleiha deschide ochii, un roman recomandat de doi titani ai literaturii ruse contemporane, Ludmila Ulițkaia și Evgheni Vodolzkin), o nouă recuperare a cărților laureate cu Man Booker Prize (Linia frumuseții, roman câștigător în 2004) și două romane semnate de două importante scriitoare contemporane, una coreeană (Disecție, un nou roman de Han Kang ce se anunță cel puțin la fel de tulburător ca Vegetariana și, din fericire, a fost tradus în română tot din coreeană, nu din engleză), și una americană (Americana, de Chimamanda Ngozi Adichie, un roman despre problemele rasiale ce continuă să afecteze Statele Unite ale Americii și Marea Britanie).

La capitolul non-ficțiune, am ales o carte despre miturile Greciei antice (de mult nu mai citisem un studiu pe tema asta), un nou volum (o broșurică, de fapt) semnat de Alain de Botton și două cărți de științe ale naturii: una dedicată studiului păsărilor și cealaltă cu o viziune mai largă asupra lumii, vieții, universului, morții și a altor subiecte „grele”, dar discutate într-un mod lejer.

Sper să aveți de unde alege măcar o carte-două și vă doresc multe zile însorite de lectură pe iarbă, în parc.

Zuleiha deschide ochii, de Guzel Iahina (trad. Luana Schidu)

Cuvânt înainte de Ludmila Ulițkaia
Marea revelație a literaturii ruse din 2015, romanul Zuleiha deschide ochii, salutat cu entuziasm la apariție de Ludmila Ulițkaia și Evgheni Vodolazkin, a fost recompensat cu cele mai importante premii: Bolșaia Kniga (dublu câștigãtor, Premiul întâi și Premiul cititorilor – Locul întâi), Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi) și Kniga Goda. Este în curs de traducere în peste treizeci de limbi.
Zuleiha, o tânără gravidă dintr-un sat de tătari, e deportată în Siberia după uciderea soțului ei de către un ofițer din Armata Roșie. Face o călătorie lungă și chinuitoare, alături de țărani deschiaburiți și intelectuali leningrădeni, deținuți de drept comun, musulmani și creștini, credincioși și atei, ruși, tătari, nemți și ciuvași, ajungând într-un loc pustiu, cu o natură neîndurătoare. Iar comandantul coloniei de muncă înființate aici este chiar ucigașul soțului ei. Cu o tensiune crescândă, redată magistral de autoare, între Zuleiha și comandant se înfiripă o iubire stranie, reținută, dar de o intensitate covârșitoare. Personajele se transformă, rolurile se inversează, adevărurile devin incerte. Singura certitudine a eroinei rămâne dragostea față de fiul ei, Iusuf, pentru salvarea căruia este hotărâtă să plătească orice preț. Un roman impresionant prin amploare, suflu epic, forță de evocare și umanism.
„Cea mai bună carte pe care am citit-o în ultima vreme. O carte foarte puternică, care aduce un suflu nou în literatura rusă.” (Evgheni Vodolazkin) (© Editura Humanitas Fiction)

Scrisori din insula Guernsey, de Mary Ann Shaffer și Annie Barrows (trad. Ruxandra Toma)

Un dar pentru cititorii pasionați, o întoarcere nostalgică în lumea îndrăgită a lui Shakespeare, a lui Jane Austen sau a surorilor Brontë.
În ianuarie 1946, într-o Londră care abia iese din umbra celui de-Al Doilea Război Mondial, Juliet Ashton caută un subiect pentru noua ei carte. Cine s-ar fi gândit că-l va găsi în scrisoarea unui bărbat necunoscut, de pe insula Guernsey? Cei doi încep un fascinant schimb de scrisori despre lumea excentrică în care trăiește bărbatul misterios.
Pentru a scăpa de tragedia ocupației germane, bărbatul și prietenii lui inventează un club de lectură cu cei mai neobișnuiți membri, de la crescători de porci și fermieri la frenologi, toți mari iubitori de literatură. Și toți îi trimit lui Juliet poveștile lor de zi cu zi.
Plin de mult umor și căldură, romanul reprezintă o odă adusă cuvântului scris și felului în care el apropie oamenii.
„O bijuterie… incisivă și cu observații extraordinar de fine. O capodoperă fragilă despre dragoste, război și despre marele ajutor pe care ți-l dau cărțile bune și prieteniile adevărate.” (People)
(© Editura Nemira)

Cineva cu care să fugi de acasă, de David Grossman (trad. Ioana Petridean)

Israel Prize for Literature 2018
Tânărul Asaf găseşte pe stradă un labrador care-l târăşte vrând-nevrând, cu toată nelămurirea lui, la o pizzerie şi apoi în chilia unei călugăriţe. Va afla că pe călugăriţă o cheamă Teodora, că este închisă în mănăstire încă din copilărie şi, ca să-şi treacă timpul, citeşte mult, corespondează cu oameni importanţi din întreaga lume şi-şi pune întrebări neaşteptate: „Cum îi explici unui orb ce sunt verdele, violetul, purpuriul? A ce miroase un nou‑născut după baie? Ce simte un om când trenul goneşte în viteză pe lângă el? Cum bat la unison inimile spectatorilor la o minunată piesă de teatru?”. Amândoi, tânărul curajos şi strania eremită, încearcă s-o găsească pe Tamar, o adolescentă care şi-a luat lumea-n cap şi cântă pe străzi cu glas dumnezeiesc, căutându-l, în acelaşi timp, pe Şai, un tânăr genial rătăcit în lumea drogurilor.
Un roman caleidoscopic, văzut de critici ca o combinaţie între Aleargă, Lola, aleargă şi Oliver Twist, Cineva cu care să fugi de acasă îşi dezvoltă intriga pe jumătate poliţistă, pe jumătate romantică în lumea unui Ierusalim văzut cu un ochi fugar, colorat de poveşti sinistre şi romanţioase aventuri nocturne, descris ca din goana unui tren care fuge parcă fără destinaţie.
„Pasionat şi sincer… o poveste în acelaşi timp universală şi personală, o poveste de iubire clasică plasată în Israelul zilelor noastre.” (The New York Times Book Review) (© Editura Polirom)

Americana, de Chimamanda Ngozi Adichie (trad. Radu Șorop)

Americana este povestea de dragoste a lui Ifemelu și a lui Obinze, marcată de regimul militar din Nigeria anilor ’90 și de problemele rasiale din Statele Unite ale Americii și Marea Britanie.
Chimamanda Ngozi Adichie definește suma unor culturi disparate cu o luciditate clinică, păstrând intactă dimensiunea eluzivă a întrebărilor despre identitate și iubire. Declină demnitatea umană în societatea de pe trei continente.
„Nemilos de tranșant și incredibil de empatic… un roman care expune intrepid realitățile inconfortabile ale vremurilor noastre… O disecție precisă a experienței umane universale.” (The New York Times, 10 Best Books of 2013)
„Atât de inteligent despre atât de multe subiecte, încât eticheta de roman despre ce înseamnă să fii negru în secolul XXI nu cuprinde nici pe departe profunzimea și anvergura textului… Vast, captivant și autentic.” (NPR) (© Editura Black Button Books)

Linia frumuseții, de Alan Hollinghurst (trad. Mariana Piroteală)

Este vara anului 1983, iar tânărul Nick Guest, un inocent în chestiuni legate de politică şi de bani, se mută într-o cameră la mansardă în casa familiei Fedden din Notting Hill: Gerald, un parlamentar conservator, soţia lui, Rachel, şi copiii lor, Toby şi Catherine.
Odată cu trecerea anilor, Nick este atras în lumea strălucitoare a familiei Fedden, urmărindu-şi, în acelaşi timp, propria obsesie legată de frumuseţe – un premiu la fel de irezistibil pentru el pe cât sunt puterea şi bogăţia pentru prietenii săi. O aventură timpurie cu un tânăr funcţionar de culoare îi oferă prima experienţă sexuală, însă o legătură ulterioară, cu un frumos milionar, va fi cea care va aduce în discuţie fanteziile şi problemele unui deceniu nemilos.
Câştigător al Premiului Man Booker, Linia frumuseţii este un roman despre diferenţele de clasă, opţiuni politice şi sexualitate în Marea Britanie a anilor ’80.
„Aproape incredibil de bine scris… Ca să combini cocaina, adulterul, homosexualitatea şi pe Margaret Thatcher într-un roman serios e nevoie de o pricepere desăvârşită, iar Hollinghurst a dovedit că o are. În felul său impresionant şi extrem de contemporan, romanul este tragic. Dar este şi amuzant… Simţul ambiguităţii al lui Hollinghurst este extrem de precis, dar mai mult de atât, pare desprins din viaţă.” (Spectator) (© Editura Litera)

Disecție, de Han Kang (trad. Iolanda Prodan)

În centrul romanului Disecție se află un episod atroce din istoria Coreei de Sud, masacrul de la Gwangju din mai 1980 când armata a ucis cu o brutalitate și o cruzime de neînchipuit civilii care protestau, inclusiv femei și copii. Bilanțul celor împușcați, omorâți în bătaie sau cu baioneta este încă un subiect disputat: armata a declarat sub două sute de morți, presa străină peste o mie.
Dar cifrele contează mai puțin aici pentru că răscolitorul roman al lui Han Kang vorbește despre un bilanț mai profund și mai devastator: poveștile întrețesute aici ne spun, într-o scriitură de o sensibilitate exacerbată, că o traumă se depune în carnea și în oasele victimei zeci de ani, dar și că moartea unui singur om bulversează ireparabil viețile celor care rămân în urmă.
„Mila și compasiunea sunt un impuls uman, dar la fel este și crima” – despre asta ar fi vorba în Disecție: de ce sunt capabile ființele umane, ce își pot face oamenii unii altora. Această carte – pe cât de viscerală și brutală, pe atât de poetică și de intimă – plină de cadavre, suferință, doliu și vină, legi marțiale, muncitori siliți să ia pastile ca să lucreze non-stop, asasinate și constituții făcute să garanteze președinția țării pe viață, rămâne în final un soi de recviem care ne face să ne punem întrebări despre umanitate, violență și demnitate. (© Editura Art)

Miturile Greciei antice, de Robert Graves (trad. Ciprina Șiulea)

Ştiaţi că Atena, Afrodita şi Hera au fost iniţial trei reprezentări ale aceleiaşi zeiţe? V-aţi întrebat vreodată cum au apărut miturile greceşti? Vreţi să ştiţi ce simbolizează Sfinxul şi celelalte creaturi fantastice? Cu talent de romancier şi sensibilitate de poet, Robert Graves repovesteşte în această carte aproape două sute de mituri, de la crearea Olimpului şi întâmplări din viaţa zeilor până la aventurile din Iliada şi Odiseea – poveşti despre zei, eroi şi evenimente extraordinare care i-au inspirat pe Homer, pe tragicii greci şi mare parte din literatura europeană ulterioară. Bazându-se pe o gamă largă de surse, autorul reuneşte elementele acestor mituri într-o formă narativă simplă. Însă povestea în sine este completată cu ample comentarii, trimiteri, variante şi explicaţii, oferind cititorului modern o interpretare a miturilor clasice în lumina cunoştinţelor arheologice şi antropologice actuale, ceea ce le conferă o nouă dimensiune, prin prisma unor teze incitante şi neaşteptate. (© Editura Polirom)

A privi și a vedea, de Alain de Botton (trad. Ema Stere)

„O relatare scrisă zgârie adesea doar suprafața unui eveniment; vedem un apus de soare și mai târziu, în jurnal, în lipsă de ceva mai bun, îl numim «frumos», când știm că a fost mult mai mult de atât, dar acel mai mult nu poate fi localizat și va fi, curând, uitat. Vrem să păstrăm ce s‑a întâmplat astăzi, așa că alcătuim o listă cu unde am fost și ce am văzut, însă abandonăm pagina, știind că au existat lucruri evanescente, pe care nu am reușit să le descriem, dar care bănuim că ar putea deține cheia realității acelei zile.” (Alain de Botton) (© Editura Vellant)

Geniul păsărilor, de Jennifer Ackerman (trad. Cristina Rusu)

În Geniul păsărilor, Jennifer Ackerman ne poartă în câteva dintre cele mai avansate centre de cercetare a păsărilor: laboratoarele din Insula Barbados şi din Noua Caledonie, marile comunităţi de piţigoi din Marea Britanie, habitatele păsărilor-grădinar din Australia, coastele Atlanticului devastate de uraganul Sandy şi munţii cu climă tot mai caldă, din zona centrală a Virginiei şi din statele din Vest.
Printre micile „genii” înaripate despre care vorbește Ackerman se numără alunarii lui Clark, care ascund până la 30 000 de seminţe pe o suprafaţă de câteva zeci de km2 şi care îşi amintesc unde le-au pus chiar şi după câteva luni, sau sturzii zeflemitori, care pot să stocheze între 200 şi 2 000 de cântece într-un creier de câteva mii de ori mai mic decât al omului. Pe lângă evidenţierea unor aspecte care țin de inteligenţa „tehnică” a păsărilor, Ackerman scrie şi despre impresionanta lor inteligenţă socială. Păsările înșală şi manipulează. Trag cu urechea. Oferă uneori daruri. Se consolează reciproc când suferă. Îşi şantajează părinţii. Îşi transmit semnale în caz de pericol. Îşi dau de veste când moare una dintre ele, iar unele ţin doliu.
O cercetare ştiinţifică elegantă şi, totodată, un jurnal de călătorii care conţine întâmplări din viaţa autoarei, dar şi o mulţime de teorii ştiinţifice fascinante. Ackerman reuşeşte să ne facă să privim cu alţi ochi păsările şi talentele lor excepţionale şi să descoperim ce anume putem învăţa de la ele în legătură cu lumea noastră mereu în schimbare. (© Editura Publica)

Miliarde și miliarde: gânduri despre viață și moarte în pragul mileniului, de Carl Sagan (trad. Walter Fotescu)

În ultima carte a uimitoarei sale cariere, Carl Sagan examinează într-un mod strălucitor problemele arzătoare ale vieții noastre, ale lumii noastre și ale universului ce ne înconjoară. Aceste eseuri luminoase și atractive străbat atât imensitatea cosmosului, cât și intimitatea minții omenești, încercând să răspundă la întrebări fascinante despre originea și despre sfârșitul universului, precum și despre felul în care putem aduce împreună știința și compasiunea pentru a întâmpina provocările secolului XXI. În această carte, cititorul poate arunca o privire asupra cugetărilor lui Sagan despre iubire, moarte și Dumnezeu, în lupta purtată de acesta cu o boală mortală. Privind neîncetat în viitor și fiind pătruns de scânteia curiozității sale neostenite, Miliarde și miliarde este mărturia uneia dintre cele mai mari gândiri științifice a vremurilor noastre.
„Poate că subprodusul cel mai șocant al revoluției științifice a fost dezmințirea câtorva dintre crezurile noastre cele mai prețuite și mai reconfortante. Avanscena antropocentrică ordonată a strămoșilor noștri a fost înlocuită de un Univers imens, rece și indiferent, în care oamenii sunt surghiuniți în obscuritate. Dar eu văd apariția în conștiința noastră a unui Univers magnific, a cărui ordine elegantă și complexă depășește cu mult tot ce și-au imaginat predecesorii noștri. Iar dacă multe lucruri despre Univers pot fi înțelese în termenii câtorva legi simple ale naturii, cei care doresc să creadă în Dumnezeu pot, desigur, să atribuie acele frumoase legi unei Rațiuni subiacente întregii naturi. În concepția mea însă este cu mult mai bine să înțelegem Universul așa cum este, decât să pretindem un Univers așa cum am dori noi să fie.” (Carl Sagan) (© Editura Herald)

Cumpără cărțile (click pe titlurile/coperțile lor) din librăria online Cărturești!

Ai și un discount special Bookaholic – 15% reducere dacă introduci codul 0ADYT44K atunci când faci comanda, la check out.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *