
De puțină inspirație avem nevoie mai mereu, chiar și atunci când credem că nu. Aceasta este și miza unei liste cu 10 cărți de fotografie realizată de doi jurnaliști de la “The Telegraph”, care, cred ei, ne-ar putea inspira în anul ce vine. Priviți câteva exemple!
“The Canaries”, de Thilde Jensen
Cu vreo 10 ani în urmă, fotografa de origine daneză Thilde Jensen părăsea Ney York-ul din cauza unei boli determinate de mediu – Environmental Illness, care se manifestă prin tulburări cauzate de substanțe chimice -. Trăind prin păduri și deșerturi, Jensen a documentat această experiență într-o serie de fotografii ce alcătuiesc acum “The Canaries”, o carte-jurnal ce descrie o altfel de realitate, de la marginea civilizației moderne, în care oameni, afectați ca și ea de mediul înconjurător, au învățat să supraviețuiască folosind mașini vechi, telefoane fixe, folii de luminiu etc.
“Growing Up in the New Age”, de Marjolaine Ryley
Având la bază o documentare solidă – material de arhivă, fotografii, filme etc – fotografa britanică Marjolaine Ryley interpretează aici utopiile sociale ale anilor ’60 și ’70. Artista explorează o lume alternativă oferind ca exemple educația din șolile gratuite sau viața din comunități neconvenționale de peste tot din lume (ex: comunele din sudul Frantei). Scopul? Să căutăm răspunsuri la întrebarea: ce putem învăța din aceste exemple?
“One Circle”, de Fred Hϋning
Această cartea este de fapt prezentarea pe larg a unei trilogii publicate anterior de Fred Hϋning în ediții mici. Este vorba despre “Einer” (“One”), care se referă la moarte, durere, conflicte ce apar după pierderea cuiva drag; “Zwei” (“Two”), despre un cuplu în care cei doi ajung să se cunoască mai bine redescoperind iubirea și sexul; “Drei” (“Three”), despre o copilărie idilică a unui copil care descoperă minunile vieții făcându-i în același timp fericiți pe cei din jur.
“Speaking of Scars”, de Teresa Eng
Traumă și memorie: aceste două cuvinte definesc, în mare, fotografiile acestei cărți; fotografii realizate pe parcursul a trei ani în care artista a încercat să surprindă o realitate despre care nu se prea poate vorbi: întămplări traumatizante și urmările lor, detailii înfricoșătoare ale unor vieți aparent banale.
“Easter and Oak Trees”, de Bertien van Manen
Este o carte despre confortul intim, despre familie și bucuria de a trăi experiențe comune, despre vacanțe și jocuri de copii. Fiul artistei germane Bertien van Manen este de altfel subiectul principal al acestor impresionante fotografii alb-negru.
“Family Tree”, de Glen Erler
Pe aceași idee merge și volumul de fotografii al americanului Glen Erler, care reflectă asupra diferitelor moduri în care membrii familiei crează legături între ei. În majoritate întunecate și sumbre, imaginile captează momente petrecute în casa artistului și în împrejurimi, dar și fragmente dureroase din propria viață precum înmormântarea tatălui. Fotografiile lui Erler spun povești minunate despre clipe de neuitat dar și despre experinețe răvășitoare care împuțineză sufletul.
“Dianna – Every Day Is Dressed Up”, de Sander Marsman
Dianna este un transexual din Londra care a ales în cele din urmă să trăiască ca femeie. Fotografiile lui Sander Marsman surprind forța dar și vulnerabilitatea cu care se confruntă Dianna în decursul acestei transformări, emoțiile și fanteziile ei.
“Still Here”, de Lydia Goldblatt
Oferind ca exemplu universul ei intim, populat de oameni dragi precum părinții, artista atinge subiecte legate de dragoste, moarte, timp, pierdere. Imaginile metaforice focusate, nu de puține ori pe detaii gen un ceas abandonat pe un raft sau o pleoapă închisă, sunt o emoționantă mărturie a efemerității vieții.
“Le Crowbar”, de Tom Hunter
Festivaluri folk din Franța, adunări hippie în Austria, petreceri pe plajă în Spania – sunt fragmente dintr-o călătorie pe care fotograful a parcurs-o, la jumătatea anilor ’90, împreună cu prietenii lui într-un autobuz cu etaj. “Le Crowbar” este așadar un jurnal de călătorie care oferă imagini nu doar cu niște tineri prinși în febra distracției, ci și cu diferite moduri de viață, culturi, principii.
“May the Road Rise to Meet You”, de Sara Macel
Cartea este o narațiune vizuală a vieții profesionale a tatălui artistei, care în ultimii 40 de ani a călătorit de-a lungul și de-a latul Americii ca agent de vânzări. Sara Macel a fotogrfaiat locuri prin care tatăl ei a trecut și în care a trăit departe de experiențele familiei.
Surse foto: nyartbookfair.com, fractionmagazine.com, popuppride.tumblr.com, slate.com, culture24.org.uk, telegraph.co.uk, getaddictedto.com, tomhunter.org, photoeye.com, www.bertienvanmanen.nl, centrepointcollective.blogspot.ro